Recensie: Fortitude (seizoen 1)

In het eerste opzicht lijkt Fortitude weinig met horror te maken te hebben. Maar er zit iets vreemds aan deze moord en het lijkt bovennatuurlijk te worden. Dit in combinatie met de afgelegen omgeving en winterse klimaat van het mijnstadje in de poolregio van Noorwegen, maakt een behoorlijke chiller.

fortitude - seizoen 1Fortitude is een klein plaatsje in het hoge noorden, waar nog nooit een misdaad gepleegd is. Dan vindt een brute moord plaats en de hele gemeenschap is in rep en roer. Sheriff Dan Anderssen onderzoekt de zaak samen met Detective Chief Inspector Morton, die speciaal hiervoor wordt ingevlogen. Naarmate het onderzoek vordert hebben beiden zo hun reden om elkaar nog meer te verdenken. De moord is een ramp voor Hildur Odegard (Gråbøl) die het stadje wilde veranderen in een toeristenoord. Zo hebben alle leden van de gemeenschap hun eigen verhaal en proberen ook zij te begrijpen hoe de brute moord in hun stadje heeft kunnen gebeuren en wie er achter kan zitten.

De serie is gemaakt voor de Britse zender Sky Atlantic en valt meteen op door de sterke cast; Sofie Gråbøl (The Killing), Richard Dormer (Game of Thrones), Christopher Eccelston (The Leftovers), Stanley Tucci (The Hunger Games), Michael Gambon (Harry Potter), Johnny Harris (The Fades).

Fortitude lijkt misschien qua opbouw op Twin Peaks, het begint met een simpelen moord en het onderzoek verschuift langzaam naar onorthodoxe paden. Het hele dorp is verdacht en de hele saamhorigheid is weg en ieder leeft met zijn eigen geheimen. De cast bewijst met deze overtuiging zeer ervaren te zijn.

De serie bevat 11 afleveringen plus vele extra’s over de opnames in IJsland. Ze ontstond er bijvoorbeeld een tekort aan, jawel, sneeuw.
Hoewel de verhaallijn redelijk rond is, zijn er nog genoeg punten waar het reeds aangekondigde tweede seizoen op kan inspringen. Fortitude is nu verkrijgbaar op DVD. Maar pas op: er is een kans dat je alle afleveringen aan één stuk doorkijkt!

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie