Collin Farrell zet tanden in Fright Night, aantal vampierfeiten

Move Over Edward Cullen want vanaf deze week draait Fright Night 3D in de bioscoop – een bloedstollende nieuwe versie van een vampier-horror cultklassieker, met in de hoofdrol Colin Farrell en Anton Yelchin. Vampiers zijn al ‘hot’ sinds de zeventiende eeuw. Zak onderuit in je stoel en laat je verbazen over vampiermythes over monden gevuld met bloed, vampierstatistieken, vampierfictiegesproken met gepleten tongen en vampierfeiten waar de ondoden geen bloed van lusten…

Jerry Dandridge (Colin Farrell), is een asociale buurman, tenminste volgens Charley Brewster (Anton Yelchin). Wanneer Jerry’s komst in het stadje blijkt samen te vallen met allerlei vreemde gebeurtenissen en de verdwijning van één van Charleys beste vrienden weet hij het zeker, zijn nieuwe buurman een vampier is. Maar omdat niemand zijn argwaan deelt zal hij Jerry op eigen kracht moeten bestrijden.

Vampiers van weleer
Demonen en geesten die mensenvlees eten en bloed drinken komen voor in de mythologie van zowat iedere cultuur ter wereld en gaan duizenden jaren terug. Het woord “vampier” is alleen wel nieuwer. De vampiers uit boeken en films kunnen worden herleid naar de 17e en 18e eeuw toen de eerste sensationele berichten ons bereikten uit Oost-Europa over lijken die ’s nachts uit hun graven kropen om het bloed van de levenden te drinken. Verhalen over zogenaamde echte vampieraanvallen veroorzaakten massahysterie in grote delen van Europa. Het werd zelfs zo erg dat doodsbange dorpelingen en zelfs regeringsafgevaardigden graven heropende om zo een speer door de lijken te doorboren en buren werden van vampirisme beschuldigd.

Eén neusgat en een gespleten tong
Hoewel deze van oorsprong Oost-Europese vampiers allemaal een voorliefde voor bloed hadden, was een vampier per streek toch anders. Van Beierse vampiers bijvoorbeeld, werd gezegd dat ze met één oog open sliepen, terwijl Poolse vampiers het liefst om middernacht naar bed gingen om dan weer om twaalf uur ’s middags op te staan. Bulgaarse vampiers daarentegen, hadden slechts één neusgat en een gespleten tong in plaats van lange, scherpe hoektanden. En het meest bizarre van allemaal: Albanese vampiers schenen graag hoge hakken te dragen….

Krassend vampierenfeit nr. 1
Experts zijn op de proppen gekomen met een veel eenvoudigere, maar nog altijd afschuwelijke verklaring voor veel historische gevallen die verdacht werden vampirisme. Wanneer er vreemde geluiden uit een doodkist opstegen en na opgraving bleek dat er krassen aan de binnenkant van het deksel zaten, dan was het misschien toch geen vampier die zich eruit probeerde te klauwen, maar een of ander arme stakker die per ongeluk levend begraven was.

Met een wilde roos in de aanval
Roemenen geloofden van oudsher dat zaterdag de enige dag van de week was waarop een vampier de levenden niets aan zou kunnen doen. Op alle andere dagen moesten de Roemenen dezelfde voorzorgsmaatregelen treffen als ieder ander en de vampiers afweren met behulp van traditionele methodes zoals het besprenkelen met wijwater, of het rondzwaaien met een kruisbeeld. Volgens sommige experts konden ook slingers knoflook die hier en daar in huis opgehangen waren vampiers op afstand houden, evenals maan- en mosterdzaad, of een tak van een wilde roos of een hagendoorn. Het werd algemeen verondersteld dat vampiers een huis niet binnen konden zonder eerst door de bewoners gevraagd te zijn, maar de bloedzuigers hadden allerlei trucjes en vermommingen om de drempel over te geraken, en wanneer ze eenmaal een uitnodiging op zak hadden, konden ze gaan en staan waar ze maar wilden.

Dracula en Vlad de Spietser
Terwijl het geloof in echte vampiers langzaam wegebde, kregen de ‘ondoden’ een tweede kans toen ze een populair onderwerp werden voor schrijvers en schilders in de 19e eeuw en later een vast onderdeel van horrorfilms. Bram Stokers romanklassieker “Dracula,” voor het eerst gepubliceerd in 1897, was een razend succes en is sindsdien altijd verkrijgbaar geweest. Het is interessant om te weten dat de fictieve Graaf Dracula misschien wel gebaseerd is op de echt-bestaande Vlad de Spietser, een Roemeense prins met de akelige gewoonte om de hoeden van mensen aan hun hoofden te nagelen en het bloed van zijn vijanden te drinken. Vlad werd in 1476 vermoord, maar het schijnt dat zijn grafmonument enkele jaren later leeg is aangetroffen…

Bizar vampierenfeit nr. 2
Volgens tenminste één historicus is Prins Charles een directe afstammeling van Vlad de Spietser.

Vampiernonnen en Vampierpompoenen
In de meeste Hollywoodversies word je een vampier door een beet in je nek van een vampier. In de Europese folklore daarentegen waren er allerlei manieren waarop vampieren zich konden verdubbelen van aantal. Je kon bijvoorbeeld een vampier worden door het vlees te eten van een schaap dat door een wolf was gedood. Nonnen die over een onbegraven lijk stapten konden ook vampiers worden terwijl een onbegraven lijk waarop een kat gesprongen was hetzelfde risico liep. In sommige delen van Europa bestond zelfs het geloof dat pompoenen en watermeloenen in vampiers konden veranderen wanneer ze te lang in de zon hadden gelegen.

Bloedstollend vampierenfeit nr. 3
Volgens hedendaagse dokters en begrafenisondernemers kan er door het normale ontbindingsproces bloed in de mond van een lijk terechtkomen. Diegenen die in de 17e eeuw graven openden op zoek naar vampiers zullen dit als een bewijs gezien hebben dat een dood lichaam zonet nog bloed gedronken had.

Rillingen?
Een Amerikaanse professor heeft onlangs “bewezen” dat volgens de logica van de wiskunde vampiers helemaal niet kunnen bestaan. Hoezo dan? Hij beweert dat als de eerste vampier in 1600 opdook en eens per maand een vers slachtoffer verorberde en ieder slachtoffer op zijn beurt een vampier werd, de hele mensheid binnen drie jaar uit vampiers had bestaan. Strikt genomen betekent dat dus dat er óf geen vampiers bestaan óf dat we allemaal vampiers zijn…

Fright Night 3D draait vanaf 29 september in de bioscoop.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Collin Farrell zet tanden in Fright Night, aantal vampierfeiten”

Plaats een reactie