Manga-recensie: Fuan no Tane (Masaaki Nakayama)

fnt03Horror is altijd erg populair in Japan. Maar waar in Westerse horror de nadruk altijd ligt op de actie, van het bevechten en het verslaan van het monster, is Japan meer van de sfeer. Daar gaat het vooral om die geliefde beklemmende horrormomenten wanneer je voelt dat er iets niet klopt of je verstopt je voor iets, maar wat? De moment van spanning waar je weet dat er elk moment iets kan gebeuren, maar je weet niet wat of zelfs oog in oog staat met het monster.
Dit gevoel is geprobeerd om vast te leggen in de manga ‘Fuan no tane’, getekend en geschreven door Masaaki Nakayama.

De manga is verdeeld in thema’s, zoals school en bezoek. Elk thema heeft een aantal korte verhaaltjes hierover. Er zit geen vaste verhaallijn in de manga, hoewel er enkele wezens zijn die terugkeren. Maar verder zijn het allemaal losse momenten van mensen die paranormale of horror-achtige momenten meemaken of hebben meegemaakt. Het gaat over urban legends, kwade geesten en bijgeloof. Nakayama heeft zijn inspiratie ook gehaald uit verhalen van mensen die iets paranormaals hebben meegemaakt.
Alle verhalen hebben een open einde. Ze vertellen niet waarom iets gebeurd en wat er daarna gebeurd met de slachtoffers of de rare wezens. Maar dat hoeft ook niet. Want de kracht van Fuan no tane ligt juist in die open eindes. Ze geven je dat beklemmende horror gevoel van “wat nu?” of “wat was dat?” en laten je fantasie op de vrije loop gaan van wat er allemaal had kunnen of gaat gebeuren.
Bij sommige verhalen krab je wel achter je oren en snap je niet precies waar de horror ligt. Maar ik vermoed dat het aan iets ligt wat alleen Japanners zullen begrijpen of iets in de Japanse cultuur.

fnt02Er is zeer goed over Nakayama’s stijl te spreken. Deze man kan zulke verschrikkelijk enge gezichtsuitdrukkingen en kwade wezens tekenen dat het je angst aanjaagt. Zijn manier van vertellen is ook uitstekend te noemen. Zijn verhalen verlopen kalm en rustig met een onheilspellende sfeer, wat zoals al gezegd erg populair is in Japan. Bij sommige bladzijden krijg je soms de twijfels of deze wel om durft te slaan.

Fuan no tane bestaat uit 3 boeken, maar werd zo populair dat deze verhaaltjes verder zijn gegaan in Fuan no tane plus, die bestaat uit 4 boeken. De populariteit werd zelfs groot genoeg voor een film. Hier is geprobeerd om van enkele verhaaltjes uit de manga in een lange verhaallijn te stoppen. Deze film kwam uit in juli 2013 en werd geregisseerd door Toshikazu Nagae.

Als je meer gericht bent op de actie in horror, dan zal Fuan no tane je niet bevredigen. Deze manga gaat puur voor de sfeer. Fuan no tane heeft ook het beste effect als je de sfeer wat opwekt door het te lezen in het donker en wanneer je alleen bent.
Als je een liefhebber bent van de sfeer in de horror, dan zijn ‘Fuan no tane’ en’ Fuan no tane plus’ aanraders.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie