Galg & Rad: De Maand van het Spannende Boek

Juni is traditioneel dé feestmaand voor liefhebbers van het spannende boek. Op dinsdag 31 mei werd in de Melkweg met de Avond van het Spannende Boek het startschot gegeven voor de Maand van het Spannende Boek. Het was een feestelijke bedoening met tal van activiteiten. De avond begon met de uitreiking van de Schaduwprijs (beste spannende Nederlandstalige debuut) en de Gouden Strop (beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek).

De Schaduwprijs ging naar Linda Jansma voor haar boek Caleidoscoop, de Gouden Strop werd dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt en ging naar Gauke Andriesse, die won met het boek De Handen Van Kalman Teller. Na deze prijsuitreikingen volgen er interviews met auteurs (waaronder het Engelse duo Nicci French, Boris Dittrich, Marc Josten en Rob Smits), signeersessies, boeiende lezingen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en natuurlijk muziek.

Geschenk: Versluiering

Het thema van de Maand van het Spannende Boek 2011 is: Galg & Rad, misdaadverhalen door de eeuwen heen. Het echtpaar Rita Monaldi en Francesco Sorti schreef het geschenk Versluiering, een historische thriller die zich afspeelt in het Parijs van 1647. Versluiering krijg je heel juni gratis bij aankoop van € 12,50 aan boeken (in de boekhandel krijg je de gedrukte versie, via webwinkels de elektronische versie).
25 verhalen, stille getuigen - sporen van misdaad

25 thrillerauteurs: Stille Getuigen

Ook voor leden van de bibliotheek werd een boek geschreven. Stille Getuigen is een samenwerkingsverband van 25 thrillerauteurs, waaronder Simone van der Vlugt, René Appel, Daniëlle Hermans, Theo en Marianne Hoogstraaten, Peter de Zwaan en Tomas Ross.

De verhalen in Stille Getuigen nemen allemaal een forensische techniek als uitgangspunt en bieden een blik in de ‘keuken’ van het NFI. Als je een biebpas hebt dan kun je Stille Getuigen gratis afhalen bij je bibliotheek, maar let wel, op=op. Heb je geen biebpas, dan kun je Stille Getuigen voor € 7,50 kopen in de boekhandel.

Twiller: de twitter-thriller

Het leukste initiatief van de Maand van het Spannende Boek is Twiller. Via Twitter kun jij meeschrijven aan een thriller. Post je bijdrage op Twitter en vergeet niet #twiller toe te voegen. Scenarist, auteur en rechercheur Simon de Waal heeft de voorzet gegeven en selecteert de beste tweets. Voor het verhaal tot nu toe en aanvullende informatie kun je www.twiller.nl raadplegen.

Ik hoop dat Nachtvlinders-auteur Sam Gerrits in ieder geval meedoet en de Twiller naar een enger niveau zal tillen, want het horrorgenre blijft ook tijdens de Maand van het Spannende Boek vaak nog onderbelicht.

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank Mulder
12 jaren geleden

Leuk bedacht van de Twiller (of eigenlijk overgenomen, maar hoe dan ook leuk)

En ja, erg jammer dat deze maand zich vooral focust op misdaadthrillers. Lijkt mij een goed idee om volgend jaar dé Week van het Horrorverhaal toe te voegen aan de Maand van het Spannende Boek!

VeryBloodyMary
VeryBloodyMary
12 jaren geleden

Was vanavond even bij mijn bibliotheek, maar die heeft het geschenk Stille Getuigen niet. Het blijkt dat niet alle bibliotheken het budget hebben om een dergelijk geschenk aan hun leden te geven, erg jammer.

2
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x