Doki Doki Literature Club! – lees deze recensie niet, speel de game

Let op: Het spel Doki Doki Literature Club! is gratis te downloaden op Steam en zoveel beter zonder te weten waar het spel over gaat. Mijn advies, speel het voordat je dit leest!

Verhaal

Het spel wordt neergezet als een Japanse visual novel, dit kan helaas sommige gamers tegenstaan. Maar als je door het eerste zoetsappige uur heen bent begint de toon van de game langzaamaan te veranderen. Een glitch in de muziek, een van de meiden zegt iets geks. Het bekruipt je.
Je buurmeisje en beste vriendin vraagt of je lid wil worden van de literature club. Je zegt toe, niet omdat je literatuur leuk vindt maar omdat de dames van de club je wel bevallen. Elke dag “maak” je een gedicht door steekwoorden te kiezen, deze steekwoorden houden verband met de meiden en zo probeer je ze dag na dag te versieren. Althans, dat denk je.

Gameplay

Het speelt zoals elke andere visual novel. Je kletst met de karakters en doet wat minigames. Het vernieuwende aan Doki Doki is dat je de game files in de gaten moet houden, hier veranderd in de loop van het spel vanalles in. Bestanden worden verwijderd, er komen bestanden bij. Erg creepy!

Nasleep

Door de trailer weet je niet dat dit een horrorspel is. Mede hierdoor is er erg veel op youtube te vinden. Spelers die vertellen hoe ze zich voelde, laten zien wat voor glitches ze gevonden hebben en de meerdere eindes die het spel hebben worden besproken. Ook zijn er mensen die de game files verder onder de loep nemen en hier aardig wat theorieën over hebben.
https://www.youtube.com/watch?v=w9AWvi82uDw

Oordeel

Voor mij was dit de grootste verrassing van 2017 en ik hoop dat je nieuwsgierig bent geworden zonder dat ik al te veel prijs heb gegeven.
De schok dat een lieflijk, schattig spel omslaat in een psychotische horror is moeilijk te bevatten en ik heb dan ook meerdere keren het spel afgesloten om daarna toch verder te spelen. De soundtrack is geweldig, blijft dagen in je hoofd zitten en na het spel uitgespeeld te hebben huiver je ervan.
Hopelijk wordt de visual novel een beetje uit het verdomhoekje gehaald door dit soort spellen. Ik hoop in ieder geval meer van dit genre te zien!

Doki Doki Literature Club is nu gratis te downloaden via steam of hun eigen website.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie