Girl Slaves of Morgana Le Fay – Sexploitation op zijn Frans

Laten we met het belangrijkste beginnen: horror is Girl Slaves of Morgana Le Fay NIET. Dat wil echter niet zeggen dat deze Franse sexploitation film uit 1971 (ook wel bekend als Morgane et Ses Nymphes) niet vermakelijk is.

Girl SlavesVermakelijk is ook de oorspronkelijke trailer van de film. Terwijl het gedicht Lesbos, uit Baudelaire’s gedichtenbundel Fleurs du Mal, wordt voorgedragen zien we een collage van duistere beelden. Een waarschuwing belooft: “Als je snel gechoqueerd bent, kijk deze film dan niet!” Maar we zijn inmiddels 40 jaar verder, en wat in 1971 wellicht choquerend was, verbleekt nu bij de gemiddelde rapvideo. Ik heb het hier natuurlijk over het erotische element van Girl Slaves of Morgana Le Fay, want eng is deze film niet (had ik al gezegd dat het géén horrorfilm is?). Toch is dat geen reden om deze cultfilm te negeren.

Anna en Françoise zijn twee mooie meiden die samen op vakantie gaan. Ze belanden in een klein gehucht en nuttigen een glühwein in de lokale herberg. Ondanks het advies van de herbergier om rechtsomkeert te maken, rijden de vriendinnen verder en raken ze hopeloos verdwaald. Anna en Françoise vinden een verlaten boerderij waar ze de nacht doorbrengen, maar de volgende ochtend is Anna verdwenen. Een kleine gebochelde man, die de dames al in de herberg begluurde, zegt te weten waar Anna is en leidt Françoise naar Morgana Le Fay, een mysterieuze schoonheid die wordt omringd door prachtige vrouwen. Morgana is erg gecharmeerd van Françoise, maar die kan Anna niet vergeten. Morgana houdt de vriendinnen angstvallig gescheiden en stelt ze voor een moeilijk keus: of ze geven Morgana hun ziel in ruil voor eeuwige jeugd en schoonheid, of ze kunnen wegrotten in de kerkers van Morgana’s kasteel met als gezelschap de (inmiddels oude) vrouwen die ooit door Morgana verstoten werden. Lukt het Anna en Françoise aan Morgana te ontsnappen?

Hoewel het niet leuk is om je ziel te moeten verkopen, of de rest van je leven in een kerker door te moeten brengen, is Girl Slaves of Morgana Le Fay op geen enkele wijze een horrorfilm. De martelingen zijn puur psychologisch (“Je wordt oud!!!!” “Je verliest je schoonheid!!!”) en Morgana en haar handlangers zijn té mooi om te vrezen. In tegendeel, geef hun je ziel en je behoudt je schoonheid en je jeugd, de meeste vrouwen zouden daar juist een moord voor doen! En dan hebben we het niet eens over alle luxe, wijn en seks (zij het vrouw op vrouw).

Helaas hanteert regisseur Bruno Gantillon als het om seks gaat de regel: “less is more”. Je ziet veel blote borsten en er wordt veel gezoend, maar verder moet je vooral je fantasie gebruiken. Ondanks de soft erotische aard van de film, wordt er ook nog eens verdienstelijk geacteerd; de dames zijn duidelijk niet alleen om hun mooie koppie gecast. Jammer genoeg lijkt deze film de genadeslag te zijn geweest voor hun acteercarrières, alleen Dominique Delpierre, die Morgana Le Fay speelt, heeft sindsdien nog noemenswaardige rollen gehad. Een andere opvallende verschijning is Alfred Baillou, die Gurth de gebochelde dwerg speelt. Dominique Delpierre, die tijdens de opnames zwanger was, vond hem zelfs zo eng, dat ze vreesde dat hij haar een miskraam zou bezorgen. Ze ging hem dan ook zoveel mogelijk uit de weg.

Niet alleen vanwege de cast is Girl Slaves of Morgana Le Fay een visueel aantrekkelijke film. Ook het camerawerk, de art direction en de montage zijn goed uitgevoerd. De muziek van François de Roubaix (gecomponeerd onder het pseudoniem Cisco El Rubio) maakt het geheel helemaal af.

girl slaves of morgana le fay

Als je houdt van films zoals Les Lèvres Rouges/Daughters of Darkness (1971) dan zul je deze film ook leuk vinden. Maar wil je keiharde horror of porno, dan kun je deze film beter laten staan. Ik heb er in ieder geval met veel plezier naar gekeken.

Bloody Mary proefnotitie: Voor liefhebbers van biefstuk én vis.

Girl Slaves of Morgana Le Fay is nu verkrijgbaar op DVD. De DVD bevat trouwens een aantal leuke extra’s, zoals een interview met regisseur Bruno Gantillon en de korte film Un Couple d’Artistes.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie