Happy Death Day (2017, Christopher B. Landon) Blu-ray recensie

Tree wordt op talloze manieren vermoord, bijvoorbeeld met een honkbalknuppel
Tree wordt op talloze manieren vermoord, bijvoorbeeld met een honkbalknuppel

Sinds Groundhog Day (1993, Harold Ramis) zijn tijdlusfilms enorm populair. In deze klassieker moet een arrogante weerman (gespeeld door Bill Murray), keer op keer Groundhog Day beleven in Punxsutawney, waar hij verslag doet van het verschijnen van de bosmarmot (=groundhog) Phil. Hoewel Groundhog Day het thema groot heeft gemaakt, was het niet de eerste film met een time-loop. In Turn Back the Clock (1933, Edgar Selwyn) herhaalt een man maar liefst 20 jaar van zijn leven. In Repeat Performance (1947, Alfred L. Werker) wenst een vrouw dat ze het jaar 1946 over mag doen, in de hoop dat ze dit keer niet haar man zal vermoorden. In de Russische film A Mirror for the Hero (1987, Vladimir Khotinenko) herbeleven twee mannen zondag 8 mei 1949, en in de korte film 12:01 PM (1990, Jonathan Heap) zit een kantoormedewerker vast in een tijdlus van een uur. Sinds Groundhog Day zijn er regelmatig nieuwe timeloop-films uitgekomen, Source Code (2011, Duncan Jones), Predestinaton (2014, The Spierig Brothers) en Edge of Tomorrow (2014, Doug Liman) zijn slechts enkele voorbeelden. In 2017 hadden we er zelfs 2, naast Happy Death Day, kwam ook Before I Fall (Ry Russo-Young) uit.

...en door brandstichting
…en door brandstichting

In Happy Death Day komt de arrogante sorority-trut Tree Gelbman (Jessica Roth) in een tijdlus van een dag terecht. Niet zomaar een dag, maar de dag waarop zij jarig is én vermoord wordt. Nu is het niet zo’n wonder dat ze vermoord wordt, Tree is echt een bitch van de bovenste plank en het aantal potentiële moordenaars is legio. Nadat je haar een hele dag mensen hebt zien kleineren, is het bijna een verademing als een psychopathische messentrekker haar overhoop steekt. Dankzij de time-loop overleeft ze het echter, en wordt ze weer wakker op haar verjaardag. Tijdens de eerste tijdlus is ze alleen een beetje verward, maar de wanhoop slaat al snel toe als blijkt dat ze niet gewoon een kater heeft, maar de dag echt opnieuw beleeft. Er zit maar één ding op: uitzoeken wie haar moordenaar is, maar met zoveel vijanden blijkt het elimineren niet zo simpel te zijn.

Happy Death Day is een erg vermakelijke film die tot op zekere hoogte overeenkomsten heeft met Before I Fall, die andere timeloop-film uit 2017. In beide films is de hoofdpersoon een arrogante jonge vrouw die vastzit in de tijdlus van haar sterfdag. De karakterontwikkeling in Before I Fall is echter subtieler en geloofwaardiger. Samantha Kingston, de hoofdpersoon in Before I Fall, is ook een trut, maar van het soort dat je in het normale leven ook tegenkomt. Het soort dat op gegeven moment wat normaler gaat doen naarmate ze ouder wordt. Tree Gelbman is een regelrechte Beyotch, zoals je die alleen in films en series (bijvoorbeeld Scream Queens) ziet. Daar waar de zelfreflectie en verandering van Samantha nog een bepaalde logica hebben, zijn die van Tree nogal onwaarschijnlijk, het is gewoon té over-the-top, maar dat maakt Happy Death Day juist zo leuk. Naast een komedie is Happy Death Day ook een slasher. Hoewel je Tree geen moment echt dood ziet gaan, zijn de gemaskerde psychokiller en de vele moordscènes genoeg (ondanks het feit dat het bijna altijd om hetzelfde slachtoffer gaat).

...en met een bong (mijn favoriet)
…en met een bong (mijn favoriet)

Hoewel subtiel acteerwerk dus niet aan de orde is in Happy Death Day, kan hoofdrolspeelster Jessica Roth toch lekker losgaan en krijgt ze de kans een breed scala aan emoties uit te beelden. De rest van de cast komt niet echt uit de verf, simpelweg omdat hun personages niet geloofwaardig zijn, Ruby Modine is de enige uitzondering. In dit geval is Christopher B. Landon in ieder geval meer een cinematografisch regisseur dan een ‘actor’s director’. Happy Death Day is een mooie aanvulling op zijn films Scouts Guide to the Zombie Apocalypse, en Paranormal Activity: The Marked Ones. Hoewel Landon voorheen ook veel scripts geschreven heeft (o.a. Disturbia en Paranormal Activity 2, 3 en 4), is dat deze keer gedaan door comic-schrijver Scott Lobdell. Inmiddels zijn er alweer plannen voor een Happy Death Day 2, volgens mij is dat de eerste timeloop-film met een sequel. Ik ben echt benieuwd hoe dat uit gaat pakken

Bloody Mary proefnotitie:
Well-done, voor herhaling vatbaar.
Well-done, voor herhaling vatbaar.
Well-done, voor herhaling vatbaar.

Happy Death Day is nu verkrijgbaar op Blu-ray en DVD. De Blu-ray heeft als extra’s o.a.: een alternatief einde, verwijderde scènes, en interviews met de makers en cast.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie