Review: Happy Death Day (Christopher B. Landon, 2017)

Vorige week, op vrijdag de 13e, werd Happy Death Day uitgebracht in Amerika. De film eindigde spontaan op nummer 1 met een opbrengst van 26,5 miljoen dollar in het eerste weekend. In Nederland ging de film vorige week donderdag al in premiere. Op vrijdag gingen zóveel mensen naar Happy Death Day dat de film daarmee de titel ‘best bezochte horrorfilm ooit op een vrijdag de 13e’ kreeg. Inmiddels heeft de film zo’n 240.000 euro opgeleverd en zijn er zo’n 30.000 mensen heen geweest.

Waar gaat Happy Death Day over?

In Happy Death Day maken we kennis met Tree. Een typische, onaardige studentenbimbo die alleen maar met zichzelf bezig is. Onderweg naar een feest om haar verjaardag te vieren wordt ze vermoord door een creep met een baby masker op. Het lijkt het einde van Tree. Tot ze de volgende morgen gewoon weer wakker wordt en het wéér haar verjaardag is.

Vanaf dat moment beleeft ze elke dag dezelfde dag: haar verjaardag waarop ze wordt vermoord. Waarom het gebeurd is niet duidelijk maar het lijkt erop dat Tree een tweede kans krijgt. Een kans om uit te zoeken wie de moordenaar is en om het te stoppen. De vraag is of ze er op tijd achter komt, want net als een kat raakt Tree uiteindelijk ook door haar levens heen.

Happy Death Day

Waar ken ik dit toch van?

De bekendste film waarin een man constant dezelfde dag opnieuw beleeft is Groundhog Day met Bill Murray. Maar er zijn er meer. Denk aan The Edge of Tomorrow waarin Tom Cruise elke keer dezelfde dag beleeft wanneer hij dood gaat. Of Source Code met Jake Gyllenhaal of Repeaters.

Het idee is dus niet nieuw en ook het verhaal heeft wel wat bekends. De creepo in het masker bijvoorbeeld doet denken aan Scream. En hoeveel films zijn er niet waarin studentenhuizen en feesten voorkomen. We hebben het allemaal al eens eerder gezien.

Groundhog day

Verrassend

En toch weet Happy Death Day te verrassen. Het is namelijk een unieke combo tussen horror, komedie en drama. Niet te serieus of te eng, niet te grappig of te flauw en ook niet te dramatisch. Gewoon van alles een beetje. Het ene moment zit je op het puntje van je stoel, een minuut later moet je lachen en de volgende scène is opeens weer heel serieus. Kom je er bijvoorbeeld achter waarom Tree zich eigenlijk zo bitcherig gedraagt. Ook het einde van de film blijft redelijk onvoorspelbaar wat toch knap is.

Regie en acteurs

Happy Death Day is geregiseerd door Christopher Landon. Mocht je die niet kennen hij regisseerde eerder Scouts Guide to the Zombie Apocalypse en Paranormal Activity: The Marked Ones.

Tree wordt gespeeld door Jessica Rothe die al eerder een klein rolletje had in La La Land als Alexis. Ze heeft in Happy Death Day dus de hoofdrol die ze bijzonder goed invult. Serieus kijken, grappig doen of een bitch spelen. Jessica kan het allemaal. Al dan niet af en toe wat overdreven. Laten we het maar typisch Amerikaans noemen. Haar side kick, Carter, wordt gespeeld door Israel Broussard. Ook nog niet heel erg bekend. Hij had een rolletje in The Bling Ring en Fear the Walking Dead.

Conclusie

Deze film is eigenlijk geschikt voor iedereen, of je nou horrorfan bent of niet. Ik zou deze film zelfs meer een komedie noemen met een horrorrandje eraan. Een ‘knuffelhorror’. Hou je van serieuze horrorfilms of heb je zin in een slasher? Sla Happy Death Day dan maar over. Maar als je op zoek bent naar iets luchtigs en niet al te moeilijk, dan is dit de perfecte keuze.

Happy Death Day van regisseur Christopher B. Landon weet te verrassen. Het is namelijk een unieke combo tussen horror, komedie en drama. Niet te serieus of te eng, niet te grappig of te flauw en ook niet te dramatisch. Gewoon van alles een beetje. Het ene moment zit je op het puntje van je stoel, een minuut later moet je lachen en de volgende scène is opeens weer heel serieus.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Review: Happy Death Day (Christopher B. Landon, 2017)”

  1. Helemaal eens met deze review. Het is gewoon een leuke film om te kijken en inderdaad zit er zelfs nog een verrassing aan het einde. Ik heb me prima vermaakt!

    Beantwoorden

Plaats een reactie