Boekrecensie: Het Wolvenmeisje (S.A. Swann)

het wolvenmeisje - swannDe titel klinkt als een boek over een klein meisje dat wolf kan worden. En dat is precies waar dit verhaal over gaat. Maar toch is er meer, veel meer dan alleen een meisje van 18 dat kan veranderen in een wolf. Zij is namelijk getraind om te moorden.

Lilly is een weerwolfmeisje, achttien jaar pas, maar in haar wolvengedaante onverslaanbaar. In opdracht van haar christenmeesters, die de enige Ware Kerk vertegenwoordigen, gebruikt ze haar kracht om rebellerende ketters weer in het gareel te krijgen. Feitelijk leeft Lilly een dubbelleven. Enerzijds is zij een getrainde moordmachine, anderzijds een jonge vrouw die hunkert naar liefde en romantiek. Als Lilly, die zich steeds ongelukkiger en gebruikt gaat voelen, door omstandigheden gedwongen wordt een groepje christensoldaten af te slachten, rest haar geen andere keus dan het vege lijf te redden door de wildernis in te vluchten. Udolf, de zoon van Johannisburgs laatste heidense krijgsheer, ontfermt zich over haar. Maar dan heeft ridder Erhard von Stendhal zich al vastgebeten in haar spoor, vastbesloten Lilly aan zijn zwaard te rijgen. Het wolvenmeisje krijgt het zwaar te verduren. Is er nog hoop voor haar? In de persoon van Udolf misschien?

Het fantasyverhaal speelt zich af in de jaren 1221 tot en met 1239 en gaat over Teutoonse ridders, geloof en bijgeloof. Elke start is lastig, en zeker voor een niet zo ervaren fantasy lezer, is dit boek niet zo simpel als het lijkt. De drie hoofdpersonage, Lilly, Udolf en ridder Erhard von Stendhal krijgen redelijk wat diepgang. De rest van de personages, zoals bijvoorbeeld de familie van Udolf krijgen zelf ook meer aandacht, dan alleen een paar bladzijdes. Hierdoor krijgt de lezer echt het gevoel in het boek te zitten, en is de quote op het boek van George R.R. Martin “Ik zat van begin tot eind aan mijn stoel gekluisterd.” niets minder dan waar.

Halverwege het boek komen er verschillende verhaallijnen tot elkaar, waar ik verder niets over kwijt kan, want dan kan je het boek niet meer lezen. Op dat moment valt het spreekwoordelijke kwartje voor de lezer en hierna is het boek misschien wat voorspelbaar, maar het is spannend, duister en prachtig mooi geschreven. Dit is een boek wat je absoluut niet snel weglegt.

Het wolvenmeisje van S.A. Swann is uitgegeven door uitgeverij Luitingh en ligt nu in de winkel.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Boekrecensie: Het Wolvenmeisje (S.A. Swann)”

Plaats een reactie