Honger van Scott Sigler smaakt naar meer!

Internetsensaties beperken zich gelukkig niet tot androgyne Canadese zangertjes. Ook de Amerikaanse schrijver Scott Sigler heeft zijn doorbraak aan het World Wide Web te danken. In 2001 werd zijn eerste boek, EarthCore, door iPublish uitgegeven als e-book. Door de verslechterde economische situatie na 9/11 gingen plannen om ook een gedrukte versie uit te geven niet door. Hierop besloot Sigler in maart 2005 EarthCore als gratis audioboek dmv podcast aan te bieden. Hetzelfde deed Sigler met Honger (oorspronkelijke titel Ancestor), en met succes, want in april 2007 belandde een ‘small-press’ uitgave van Honger op de zevende plaats van Amazon.com. Het boek dat nu is uitgebracht, is een nieuwe, herschreven versie van Honger.

honger - scott siglerIn Honger probeert een groep wetenschappers van het bedrijf Genada een oplossing te vinden voor de afstotingsverschijnselen die gepaard gaan met xenotransplantatie (het implanteren van niet-menselijke organen, in mensen). Omdat ze bij hun experimenten de grens van het toelaatbare nogal eens overschrijden, worden ze nauwlettend in de gaten gehouden door het USAMRIID (U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Diseases).

Als bij een concurrerend onderzoek een extreem dodelijk dierlijk virus overspringt op mensen, besluit het USAMRIID alle vergelijkbare experimenten stop te zetten. Genada verplaatst het onderzoek naar Black Manitou, een eiland in Lake Superior, waar het in het diepste geheim wordt voortgezet, en met succes. Aan de hand van vooroudergenen slagen ze erin een wezen te creëren dat menselijke donororganen voortbrengt. De organen zijn echter het enige menselijke aan de monsters, want met hun vooroudergenen hebben ze meer weg van een thrinaxodon, een wezen dat 245 miljoen jaar geleden leefde. Als de ‘voorouders’ ook nog eens veel groter worden dan de bedoeling was, dan weet je dat er stront aan de knikker is.

Honger is een thriller vol actie en humor. Hoewel je om de oren wordt geslagen met biogenetische termen is Honger licht verteerbaar. Het duurt best wel lang voordat de ‘voorouders’ ten tonele verschijnen, maar dat maakt Honger niet minder spannend. Er zitten namelijk ook een aantal behoorlijk psychopathische personages die voor de nodige spanning zorgen. Het boek is opgedeeld in een heleboel korte hoofdstukken, wat de leesbaarheid absoluut bevordert; ook tussen de bedrijven door kun je snel een hoofdstuk lezen.

Honger heeft een grote diversiteit aan karakters, elk personage heeft zijn eigen maniertjes en kuren en draagt zo bij aan het verhaal. We volgen voornamelijk P.J. Colding een voormalig CIA agent en hoofd beveiliging van het Genada onderzoek, dat gefinancierd wordt door de Paglione broers. Colding geeft leiding aan een groep beveiligers en is aanspreekpunt voor de vier wetenschappers die het onderzoek tot een succes moeten maken. Het handjevol bewoners dat op Black Manitou woont is een leuke aanvulling op het geheel.

Omdat Honger zo beeldend is geschreven, leent het zich prima voor een verfilming. Waarschijnlijk zou Honger dan meer in de categorie thriller dan horrorfilm vallen, maar het heeft absoluut potentie. Het boek heb ik in ieder geval met zeer veel plezier gelezen, het is echt een aanrader! – 5 sterren

Honger van Scott Sigler ligt nu in de winkels.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

7 gedachten over “Honger van Scott Sigler smaakt naar meer!”

 1. Ben het boek aan het lezen (nog 50-60 blz te gaan).
  Humor (sommige karakters doen wat denken aan het kleurrijke volk dat in de boeken van Carl Hiaasen rondloopt), spanning, wat wetenschap erdoorheen, zalige mix! En leest als een trein (idd ook dankzij de korte hoofdstukken) en met steeds het gevoel van “nog ééntje” met als resultaat dat het enkele malen al plots 1 of 2 uur in de nacht was. 🙂
  M’n vorige boek (Koontz’ Veertien) heb ik weken aan een stuk laten liggen, deze gaat er op een dag of 6 doorheen.

  Beantwoorden
 2. Ondertussen inderdaad ook Infectie en Besmetting gelezen. Goor ja, Scary Perry. 🙂 Mooi uitgediept (en niet enkel de karakters. 🙂

  Het slot van de trilogie komt er aan:

  “Pandemic is the final book in that series. It is outlined and I’m 10,000 words into the first draft. Pandemic will be out Spring of 2013. I think the story arc is an up-level from where Contagious left things, and I think folks will dig it.” (bron: http://www.horrorworld.org/Sigler.htm)

  Beantwoorden

Plaats een reactie