Horrorcomic in de spotlight: Ice Cream Man

Het is weer tijd voor een dringend leesadvies op het gebied van horrorcomics! Regelmatig geven we je een aanbeveling uit de Amerikaanse horrorcomicwereld. Er is op dit gebied veel te ontdekken en vaak staan deze comics aan de wieg van film- en tv-producties die geregeld pas jaren later uit komen. Om een weg te kunnen vinden in dit gigantische aanbod lichten wij toppers uit die 100% je aandacht waard zijn. Deze keer: Ice Cream Man!

Welke smaak kies jij?

Je staat bij de ijssalon en de keuze is reuze. Ga jij voor de oude klassiekers zoals vanille en aardbei? Of kies je eerder die vers gebrande koffie-kokos gelato, gemixt met macadamianoten en overgoten met witte Valrhona chocolade?

Welke smaak je kiest zegt iets over je karakter; hou je meer van veilig of van avontuur?  Maar je keuze kent geen goed of fout: een vanille-ijsje kan net zo veel te bieden hebben als een gecompliceerde combinatie van exotische smaken.

Dit is het uitgangspunt van de horrorcomic Ice Cream Man. Ieder nummer staat voor een smaakje uit de ijssalon, en is daardoor ook compleet anders qua thema en karakters. Experimental storytelling noemen de makers dit, en dat vraagt vaak om een avontuurlijke houding van jou als lezer. Benieuwd geworden? Lees verder!

Waar gaat Ice Cream Man over?

Ice Cream Man heeft een toegankelijke en ogenschijnlijk vrolijke tekenstijl. De zoetigheid lijkt in eerste instantie van de pagina’s af te druipen. Maar als je begint met lezen, zul je snel merken dat de thema’s erg duister zijn. Een constant aanwezige ondertoon van onbehagen verweeft zich door de tekstblokken en vreemde situaties die de karakters meemaken.

In het tweede nummer maken we bijvoorbeeld de verslaving en aftakeling van twee geliefden mee. Vanuit liefde en goede bedoelingen dalen ze af in een put van ellende, waaruit geen ontsnappen meer mogelijk lijkt. Het derde nummer draait om een has-been eendagsvlieg artiest die niet kan begrijpen dat er nooit een volgende hit uit zijn handen is gekomen, en leeft in een roes van nostalgie en spijtgevoelens.

Het zijn herkenbare thema’s en angsten die we als mensen regelmatig meemaken. Wat als je iets te veel houdt van dat lekkere biertje en alcoholist dreigt te worden? Wat als je al op jonge leeftijd gepiekt hebt en er niets meer in het verschiet ligt voor de rest van je leven?

Bindende factor in deze verhalen is de raadselachtige Ice Cream Man. Als een soort bovennatuurlijke aanwezigheid fladdert deze door de verhalen heen. In hoeverre heeft deze Ice Cream Man invloed op wat er gebeurt in de levens van onze hoofdpersonen? Dit mysterie is de rode lijn door de verder los van elkaar te lezen verhalen.

Unheimisch gevoel

Schrijver W. Maxwell Prince en tekenaar Martín Morazzo combineren hun vaardigheden om een op eerste gezicht lichtvoetige titel in te vullen met een vertelling die onder je huid gaat zitten. Persoonlijk kreeg ik geregeld een unheimisch gevoel tijdens het lezen, omdat de lichte en zware aspecten van het leven zo achteloos afgewisseld worden in de passage van slechts enkele bladzijden. Of je hiervan houdt en het je smaak is? Dat weet je natuurlijk pas als je het geproefd hebt!  

Conclusie

Wij van De Nachtvlinders raden Ice Cream Man aan als dringend leesadvies voor iedere horrorliefhebber die eens wat nieuws zoekt om te proeven. Wees eens avontuurlijk en probeer die bijzondere smaakjes uit de ijssalon! Er zit vast wel wat voor je bij.

Via Amazon’s Comixology is op Amazon.nl de volledige titel digitaal en fysiek online te bestellen. Fysieke uitgaven in de winkel vind (of bestel) je in de betere comic- en boekwinkels in de Nederlandse steden. Op dit moment zijn er 33 issues van Ice Cream Man uitgebracht en zijn er 6 volumes als bundel te bestellen.

(Bron afbeeldingen: Image Comics, www.imagecomics.com)

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Horrorcomic in de spotlight: Ice Cream Man”

Plaats een reactie