Horrorfilms en meer op het Imagine Film Festival 2023

Van 25 oktober tot en met 4 november vindt het Imagine Fantastic Film Festival Amsterdam plaats in LAB111 en de FilmHallen. De openingsfilm is The Boy and the Heron van van Studio Ghibli-regisseur Hayao Miyazaki (My Neighbour Totoro en Spirited Away) een semi-autobiografische animatiefilm over leven, dood, schepping en een eerbetoon aan vriendschap.

Dit jaar staan er meer dan 60 films op het programma en omdat de officiële website weer zo lekker duidelijk is, hebben wij ons best gedaan om wel een duidelijk lijstje te maken voor horrorliefhebbers. Maar eerst nog een paar andere highlights uit het programma.

The Magic of Alchemy

Zondag 22 oktober 14u00 Allard Pierson Museum Amsterdam.

Ontdek de eeuwenoude geheimen van de alchemie in de bijzondere collectie van het Allard Pierson Museum. In deze collectie bevindt zich namelijk de zogenaamde Bibliotheca Philosophica Hermetica, een unieke verzameling van 10.000 manuscripten en gedrukte werken over de hermetische traditie. Hierin lees je over de mysteries van onder andere de Rozenkruisers, kabbala, vrijmetselaars en de heilige graal. Peter Forshaw, Universitair Docent in de Westerse esoterie aan de Universiteit van Amsterdam die gespecialiseerd is in de relatie tussen alchemie en magie, zal de mooiste juwelen uit het archief toveren en hun geheimen prijsgeven. Bekijk deze authentieke documenten, die vrijwel nooit door het publiek te zien zijn, met je eigen ogen! Na deze verbluffende presentatie kijk je een magisch programma van de mooiste alchemische korte films, geselecteerd door Imagine Fantastic Film Festival.

Korting op Self-Guided Tour in het Huis met de Hoofden

Met je filmkaartje voor Imagine Film Festival krijg je 50% korting op de toegang van de Embassy of the Free Mind in het Huis met de Hoofden op de Keizersgracht in Amsterdam. Hier vind je één van de belangrijkste collecties van boeken en beeldmateriaal over alchemie. Neem een Self-Guided Tour en leer meer!

Festival Trailer Imagine Fantastic Film Festival 2023

Overzicht horrorfilms met trailers op het Imagine 2023

Het programma van Imagine is uitgebreid, maar wij zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in het horrorgedeelte. Nu worden er ook klassiekers en shorts getoond, de onderstaande lijst zijn de speelfilms die in 2022 en 2023 zijn uitgekomen.

Birth/Rebirth (Laura Moss)

Een alleenstaande moeder en een kinderloze mortuariumtechnicus zijn met elkaar verbonden door hun relatie met een klein meisje dat ze uit de dood hebben doen herleven. In haar debuutfilm, “Birth/Rebirth,” hanteert regisseur Laura Moss een feministische invalshoek voor haar eigentijdse interpretatie van de Frankenstein-mythe, waarbij ze elementen van Cronenberg-achtige lichaamshorror toevoegt. Het eindresultaat is zowel intelligent als beangstigend en doordrenkt met bloed.

birth/rebirth - Official Trailer | HD | IFC Films

Kids vs Aliens

Alles wat Gary wil, is geweldige homevideo’s maken met zijn beste vrienden. Alles wat zijn oudere zus Samantha wil, is rondhangen met de populaire kinderen. Wanneer hun ouders tijdens een Halloween-weekend de stad uitgaan, verandert een episch tienerhuisfeest in een nachtmerrie wanneer buitenaardse wezens aanvallen. Dit dwingt de broer en zus om samen te werken om de nacht te overleven.

KIDS VS ALIENS | Official Trailer

Perpetrator (Jennifer Reeder)

Jonny Baptiste (Kiah McKirnan) is een roekeloze tiener die naar haar vervreemde tante Hildie (Alicia Silverstone) wordt gestuurd om te wonen. Op haar 18e verjaardag ondergaat ze een ingrijpende gedaanteverwisseling: een familiebetovering genaamd “Eeuwiging” die haar opnieuw definieert. Wanneer meerdere tienermeisjes op haar nieuwe school verdwijnen, gaat een mythisch wilde Jonny achter de dader aan.

Perpetrator | Official Trailer | Shudder

La Mesita Del Comedor [The Coffee Table] (Caye Casas)

Een stel dat net ouders is geworden, maakt een moeilijke tijd door in hun relatie. Ze bevinden zich in een crisis en hebben verschillende problemen. Wat ze zich echter in hun ergste nachtmerries niet kunnen voorstellen, is dat de aankoop van een tafel voor hen de slechtste beslissing van hun leven zal blijken te zijn.

THE COFFEE TABLE trailer | 2022

Vincent Doit Mourier [Vincent Must Die] (Stephan Castang)

Op een dag, totaal onverwacht, wordt Vincent op zijn werk aangevallen door een stagiair. Vincent mag dan misschien geen heilige en een beetje een sukkel zijn, maar dit was nergens voor nodig. Hij is verbijsterd. Wat hij niet weet is dat het ergste nog moet komen – al snel is Vincent HET doelwit.

Extract 1 - VINCENT DOIT MOURIR (Vincent must die) dir. Stéphan Castang (VOSTEN)

Home Invasion

De deurbel, een horrorverhaal? Home Invasion is een angstaanjagende essayfilm over de geschiedenis van de deurbel tot aan de inmiddels bekende visooglens van onze connected deurbellen waarmee we op afstand kunnen zie wie er een pakketje komt afleveren. Of wat zien we nog meer, wat wordt er nog meer gezien. De film stelt de vraag: wat moeten we doen met machines die niet voor ons werken? Met systemen die radicale toekomsten belemmeren, die profiteren van gemak en onze angsten tegen ons gebruiken. Wat gebeurt er als onze huizen en dromen zijn binnengedrongen?

Home Invasion - trailer

The Funeral (Orçun Behram)

Cemal, een eenzame chauffeur van een lijkwagen van 40 jaar oud, krijgt een geheime opdracht: het lichaam van een jong meisje genaamd Zeynep, dat op gruwelijke wijze is vermoord, moet naar haar familie in het oosten worden gebracht. Tijdens de reis gebeurt er iets vreemds: Zeynep lijkt tot leven te komen, maar haar verlangen naar mensenvlees brengt Cemal in een gevaarlijke situatie.

Vermines [Vermin] (Sébastien Vaniček)

Kaleb woont met zijn zus in een buitenwijk. Exotische dieren zijn zijn passie. Op een dag ontdekt hij een gigantische giftige spin en koopt deze prompt voor zijn collectie. Het achtpotige beest ontsnapt echter en al snel wordt het gebouw overspoeld door agressieve, dodelijke spinnen.

Vampire Humaniste Cherche Suicidaire Consentant (Ariane Louis-Seize)

De jonge vampier Sasha heeft een te groot hart om mensen te doden. Dit tot grote ergernis van haar ouders die haar bloedvoorraad stopzetten. Sasha’s leven komt plotseling in het gedrang tot ze de eenzame tiener Paul ontmoet. Hij ziet het leven niet meer zitten en wil haar leven helpen redden. Ze sluiten het op een akkoord.

Vampire Humaniste Cherche Suicidaire Consentant | Trailer | Film Fest Gent 2023

Le Vourdalak (Andrien Beau)

The Vourdalak is een bewerking van Aleksei Tolstoy’s novelle uit 1884. Het verhaal staat bekend als het eerste Europese vampierverhaal, veertig jaar eerder dan Dracula. Deze enigmatische gotische novelle werd al eens eerder verfilmd door Mario Bava in de omnibusfilm Black Sabbath uit 1963. Regisseur Adrien Beau slaat met zijn debuutfilm een intens macabere weg in. Deze radicale versie van een folkhorrorverhaal, gefilmd op tijdloos Super 16mm, met hoofdrollen voor gender non-conforme personages en zonder overdadige VFX, zal je nog heel lang bijblijven.

LE VOURDALAK Bande Annonce VF (2023, Horreur) Ariane Labed, Grégoire Colin
(nog geen ondertitelde trailer)

Satan Wants You (Sean Horlor, Steve Adams)

Satan Wants You gaat terug naar de Satanic Panic van de jaren tachtig en het boek waar alles ooit mee begon. “Michelle Remembers”, het geesteskind van psychiater Lawrence Pazdur en zijn patiënt Michelle Smith, is een (uiterst onethische) biografie over hervonden herinneringen in therapie, barstensvol ontvoeringen, magische rituelen en satanisme. All the good stuff.

Satan Wants You (Official Trailer)

Cuando Acecha La Maldad [When Evil Lurks] (Demián Rugna)

Twee broers vinden een verminkt lijk in de buurt van hun eigendom en bespreken dit met de lokale bewoners om erachter te komen wat er aan de hand is. Ze ontdekken dat de vreemde gebeurtenissen in hun dorp worden veroorzaakt door een geest die zijn weg heeft gevonden naar een lokale man, die wacht op de juiste protocollen om zijn lichaam te ontdoen van de etterende demon. Er volgt een ontsnappingspoging terwijl de film de hoofdpersonen op scherp houdt, terwijl ze in een race tegen de naderende gevaren proberen om de genadeloze greep van de geest te ontlopen.

When Evil Lurks – Teaser Trailer | HD | IFC Films ft. Ezequiel Rodríguez, Demián Salomón

Home Sweet Home: Where Evil Lives (Thomas Sieben)

De hoogzwangere Maria (Nilam Farooq) keert ’s avonds alleen terug naar het afgelegen landhuis van haar schoonvader (Justus von Dohnányi), waar ze met haar verloofde Viktor (David Kross) is ingetrokken. Wat begint als een normale avond verandert snel wanneer alle lichten in het huis uitvallen en ze vreemde geluiden hoort in de kelder. Terwijl ze op onderzoek uitgaat, ontdekt ze een angstaanjagend familiegeheim en raakt ze opgesloten in het huis. Terwijl ze probeert te ontsnappen, beginnen ook nog eens haar weeën, en dat is het begin van een angstaanjagende nacht waarin Maria voor haar eigen leven en dat van haar kind moet vechten.

La Espera [The Wait] (Francisco Javier Gutiérrez)

Eladio is ingehuurd om de jachtgebieden van het landgoed van Don Francisco in landelijk Spanje te bewaken. Het landgoed heeft oorspronkelijk tien jachtplekken, voldoende gespreid om problemen te voorkomen. Na drie jaar dienst biedt Don Carlos, de rechterhand van Don Francisco, hem smeergeld aan om nog eens drie plekken toe te voegen. Eladio twijfelt, maar zijn vrouw overtuigt hem uiteindelijk om het geld te accepteren. De hebzucht van Eladio heeft ernstige gevolgen die zijn hele familie meeslepen in hun ondergang. Er wacht een bovennatuurlijke wending in deze western.

The Wait (La Espera) - Teaser Trailer - Director F. Javier Gutiérrez

Falling Stars (Gabriel Bienczycki, Richard Karpala)

Drie broers en een vriend reizen af naar de woestijn, op zoek naar de overblijfselen van een vermoorde heks. Wanneer de jongste broer per ongeluk wat bier morst, halen ze meer naar boven dan ze willen. Ze ontketenen een eeuwenoude vloek, die vóór zonsopgang moet worden verbroken. 

Falling Stars (2023) | @RavenBanner First-Look Locarno Film Festival Teaser Trailer | Horror Drama

La Morsure [Bitten] (Romain de Saint-Blanquat)

De 17-jarige Françoise (Léonie Dahan-Lamort) gelooft in wat haar dromen en haar pendule haar voospellen – deze avond zal haar laatste zijn. Onbevreesd accepteert ze deze voorbode. Samen met haar vriendin Delphine ontsnapt ze uit hun katholieke kostschool om naar een griezelig verkleedfeest te gaan. Daar ontmoet ze de 200-jarige Christophe (Maxime Rohart). 

Ming On [Mad Fate] (Soi Cheang)

Het is seriemoordenaar vs. jongere vs. gestoorde waarzegger in Soi Cheangs krankzinnige vervolg op Limbo, waarin Hongkong het strijdveld vormt van een gevecht om het antwoord op slechts één vraag: ‘Kan het lot werkelijk bepalen wie als moordenaar geboren wordt en wie als slachtoffer?’ 

Puzzelen met het blokkenschema

Een paar leuke films gevonden? Dan kun je nu puzzelen met het blokkenschema. De kaartverkoop begint op 4 oktober. [wpdiscuz-feedback id=”sjl7yi9t5t” question=”Welke films wil jij zien?” opened=”0″]Naar welke films wil jij?[/wpdiscuz-feedback]

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie