6 Horrorfilms om het Jaar van het Konijn mee in te luiden

Horrorfilms met konijnen. scène uit Night of the Lepus

Op 22 januari 2023 wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd. Volgens de Chinese astrologie is dit het Jaar van het Konijn. Het konijn wordt vaak geassocieerd met vrede, liefde, diplomatie, elegantie en voorspoed. Mensen die geboren zijn in het Jaar van het Konijn zouden volgens de astrologie zorgzaam, gevoelig, verstandig en diplomatiek zijn. Het zou ook een goed jaar zijn voor zaken, carrière en financieel welzijn.

Top, maar…

Het jaar van het konijn wordt ook vaak geassocieerd met angst, onzekerheid en onvermogen om beslissingen te nemen. Dit kan betekenen dat het Jaar van het Konijn een tijd kan zijn van innerlijke conflicten en onrust.

Super, zo gaan de de duistere kant op. Konijnen en horrorfilms, is dat een goede combinatie? Zeker als je niet in de hoek van Pasen probeert te zitten is het even zoeken naar vijf geschikte horrorfilms om het jaar van het konijn mee te beginnen. Een leuke lijst met konijnen in horrorfilms, lees graag in de reacties jouw aanvullingen!

Night of the Lepus (1972)

Night of the Lepus uit 1972 is een horrorfilm over genetisch gemanipulateerde konijnen die de mensheid aanvallen. In de film wordt een klein dorp geteisterd door een groep konijnen van gigantische afmetingen. Ze voeden met de gewassen van de boeren en vallen zelfs mensen aan. Zelfs met de hulp van wetenschappers escaleert de situatie escaleert snel.

De film is redelijk low-budget qua special effects, de konijnen worden gespeeld door poppen en door echte konijnen. Deze film moet zeker niet als klassieker beschouwd moet worden, is het een interessant stukje cult-cinema en een must-see voor fans van oude horrorfilms.

Donnie Darko (2001)

Donnie Darko wordt gekweld door visioenen van een konijnengedaante genaamd Frank die beweert dat de wereld ten einde loopt en Donnie de enige is die hem kan stoppen. Donnie ontdekt dat hij over ongekende krachten beschikt en manipuleert tijd en ruimte om de wereld te redden. Elke verandering die hij maakt heeft grote gevolgen voor zijn eigen leven en dat van zijn dierbaren. Donnie worstelt met zijn emoties en onzekerheid terwijl hij een keuze moet maken tussen het redden van de wereld of zichzelf.

Donnie Darko is een psychologisch thriller vol met spanning, avontuur en onvoorspelbare wendingen. Het is een film die je op het puntje van je stoel zal houden, terwijl je mee wordt gesleurd met Donnie in zijn strijd tegen de tijd. Een film waar je nog lang over na zal denken en wellicht nóg een keer moet kijken.

Cabin Fever (2002)

Een groep vrienden besluit om een vakantiehuisje in de bossen te huren voor. Ze worden geconfronteerd met een dodelijke huidziekte die zich verspreidt onder de groep. Het wordt snel duidelijk dat ze niet alleen zijn in het huisje en dat er iemand anders is die hen wil besmetten. De groep wordt gedwongen om samen te werken om te overleven, maar dat blijkt moeilijker dan verwacht. Op drie manieren komen konijnen terug, het opvallendste is de Mysterious Bunny Man.

Cabin Fever uit 2002 is het regiedebuut van Eli Roth en is bekend om zijn intense en ongemakkelijke sfeer met gruwelijke beelden van de huidziekte. De film kreeg twee vervolg en een remake; Cabin Fever 2: Spring Fever (2009), Cabin Fever: Patient Zero (2014) en de remake Cabin Fever (2016). De regie daarvan was respectieve verzorgd door regisseurs Ti West, Kaare Andrews en Travis Zariwny.

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (2005)

Wallace en zijn trouwe hond Gromit houden zicht bezig met hun bedrijf ‘Anti-Pesto’ en zich toeleggen op het vangen van knaagdieren. Een groot konijn met de naam “The Were-Rabbit” duikt op in de stad en begint te knagen op de groentetuinen van de plaatselijke boeren, worden Wallace en Gromit ingehuurd om het probleem op te lossen.

Het is geen echte horrorfilm is, zelfs geschikt voor je kinderen!, heeft het wel een aantal humoristische horrorinvloeden, zoals de Were-Rabbit in de nacht verandert in een grote en angstaanjagende monsterlijke versie van zichzelf. De film uit 2005 is een stop-motion animatiefilm geproduceerd door Aardman Animations.

Belenggu / Shackled (2012)

Arini is getraumatiseerd door haar verleden en begint te geloven dat ze wordt achtervolgd door een konijnendemon genaamd Belenggu, een geest die wordt geassocieerd met waanzin en verdriet. Arini begint te geloven dat Belenggu haar wil besmetten met waanzin en begint te worstelen met haar eigen geestelijke gezondheid. Ze wordt gedwongen om haar eigen angsten en demonen te confronteren in een poging om de geest te verslaan.

Belenggu is een Indonesische horrorfilm van Ismail Basbeth, regisseur, scenarioschrijver en producent. In het westen verscheen de film als Shackled.

Bunny the Killer Thing (2015)

Een leuke toevoeging uit de reacties: Bunny the Killer Thing, een Finse slasher van Joonas Makkonen. Een groep vrienden verblijft in een boshut en wordt geconfronteerd worden met een monster dat lijkt een kruising tussen een konijn en een mens.

De film is een low-budget productie, maar won wel twee filmprijzen; Madness Section Award op het fantastisch filmfestival van Madrid en Best Exploitation Film Award op het Arizona Underground Film Festival. Ik ben benieuwd.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “6 Horrorfilms om het Jaar van het Konijn mee in te luiden”

  1. De film is opzettelijk overdreven en absurd, met overdreven geweld en grove humor die fans van het horror-komediegenre waarschijnlijk wel zal aanspreken. De praktische effecten die worden gebruikt om het konijn tot leven te brengen zijn indrukwekkend, en de low-budget charme en bizare toon van de film zullen zeker mensen vermaken die op zoek zijn naar een leuke en dwaze horrorfilmervaring.

    Beantwoorden

Plaats een reactie