Horrorprofessor Dimitri Goosssens geeft 10 oktober een filmcollege

Woensdag 10 oktober kun je in Chasse Cinema in Breda naar het filmcollege van de horrorprofessor Dimitri Goossens. Monsters, bloed, onthoofdingen, schedels, kadavers (liggend, hangend of nog rondwandelend)… horror is ‘alive and kicking’ en het verkoopt. Maar waarom? Wij van de Nachtvlinders begrijpen dit natuurlijk wel, maar wat is de visie van Dimitri Goossens hierop? Filosoof Dimitri Goossens verkent in dit college de rol van ons doodsbesef in relatie tot beeld en cultuur en concreter in relatie tot horror. Wat is de relatie tussen doodsbesef, het abjecte, horror en het beeld?

Nekromantik (1987)
Robert Schmadtke werkt bij een schoonmaakbedrijf dat lijken en lichaamsdelen opruimt. Deze baan is echter een uitstekend uitgangspunt voor de bizarre hobby van Robert en diens vriendin. Ze verzamelen namelijk lichaamsdelen. Op een gegeven moment weet Robert een compleet intact lijk mee weten te nemen. De twee kunnen hun geluk niet op en bedrijven zelfs de liefde met dit lijk.

Nekromantik is zo’n beetje het visitekaartje van Jörg Buttgereit de cult regisseur die op het BUTFF 2010 onze hoofdgast was! Buttgereit laat zonder scrupules in Nekromantik necrofilie zien. Dit heeft Buttgereit een wereldwijde controverse opgeleverd. De wijze waarop hij het laat zien wordt enerzijds als kunst gezien en anderzijds als wanstaltelijk. Wat het werkelijk is, is voor iedere kijker op zich om een mening over te vormen. Wat het is, is in ieder geval controversieel en niet voor de gevoelige kijkers.

Een kaartje kopen kan via de site van Chasse Cinema Breda.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie