Recensie: I Saw The Devil (Jee-woon Kim, 2010)

WRAAK, keiharde wraak. Drie woorden om deze film van Jee-woon Kim mee te omschrijven. Als de zwangere verloofde van politieagent Byung-hun Lee (Kim Soo-hyeon) ook koelbloedige wijze wordt vermoord, slaan bij hem alle stoppen door en heeft hij nog maar één doel: de moordenaar moet evenveel lijden als zijn slachtoffers. Geholpen door zijn schoonvader en hoofdrechercheur neemt Bryung-hun verlof en gaat op jacht.

I Saw The Devil bestaat eigenlijk uit vier delen/hoofdstukken, in de uitgebreide proloog wordt de zwangere verloofde omgebracht, in de inleiding gaat Bryung-hun diverse verdachten bij langs en vindt uiteindelijk de moordenaar (Min-sik Choi). De hoofdfilm is de poging om de moordenaar dood flinke fysieke afstraffing te laten lijden en hem te dwingen te stoppen met zijn praktijken en het geheel sluit af met ‘het einde’, dat op verschillende manieren van toepassing is.

Het beeld- en camerawerk zit goed inelkaar, de film bij tijden traag en met zijn 2:20u ook behoorlijk lang. Regisseur Jee-woon Kim heeft de tijd genomen om alle details van de sadistische martelingen goed in beeld te brengen. Het acteerwerk van Kim Soo-hyeon, die duidelijk door de moord op zijn verloofde de duivel heeft gezien, is sterk. De rol van Min-sik Choi is makkelijker en ook minder spannend gespeeld.

Schiet I Saw The Devil zijn doel voorbij? Was een kortere film niet veel indrukwekkender geweest? Wat mij betreft wel. Het begint is sterk en laat je ongemakkelijk voelen, maar door de lengte en de herhaling van het geweld raken mijn emoties op hetzelfde niveau als dat van de hoofdrolspelers.

I Saw The Devil is nu te koop op dvd en blu-ray.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: I Saw The Devil (Jee-woon Kim, 2010)”

  1. Beste film van 2010.De film verveeld geen moment, ok het haalt het niet bij OldBoy maar dat zullen weinig films kunnen overtreffen.
    Cijfer 9

    Beantwoorden

Plaats een reactie