Recensie: I, Vampire deel 1 (DC Comics, 2011)

Zonder spoilers is het verhaal van I, Vampire enigszins lastig te beschrijven. Het verhaal begint met een apocalyptische setting: Andrew, de protagonist van het verhaal, loopt in Boston over een aantal lijken en ramt een houten staak in een vampier. Ondertussen staat er een gesprek tussen Andrew en Mary in de tekstballonnen, wat een soort van herinnering blijkt te zijn.

Nummer 1 van I, Vampire is gehuld in mysterie. Het werd mij pas in de laatste paar pagina’s enigszins duidelijk waar dit verhaal nou precies over gaat. Andrew blijkt een vampier te zijn, een vrij oude. Mary ook, de Queen of Blood. Wat er zich precies tussen Andrew en Mary heeft afgespeeld is mij nog steeds niet echt duidelijk. Ze waren ooit verliefd, maar zijn uit elkaar gegroeid. Mary waant zich met het vampierras als rechtmatige heersers van de wereld. Ze lijkt er dan ook alles aan te doen om dit te bewerkstelligen.

I Vampire - art by Andrea SorrentinoZo belanden we weer aan het begin van het eerste nummer. Andrew vecht tegen de vampiers en dus tegen Mary. De rest van het nummer schakelt tussen het verleden en het heden. Het verhaal richt zich enerzijds op wat er tussen de twee troetelduifjes af heeft gespeeld en anderzijds wat er in het heden aan de hand is. Duidelijker kan ik er niet over zijn, want duidelijker is het ook niet.

De tekenstijl van Andrea Sorrentino is grimmig, vies bruin, schaduw zwart en mystiek blauw. Hij maakt goed gebruik van licht en donker om de sfeer van het verhaal te visualiseren. Je wordt als het ware meegezogen in de gezichtsloze vampiers en hun menselijke slachtoffers. Het verhaal, geschreven door Joshua Hale Fialkov, is evenzo grimmig en mysterieus en de combinatie tussen de art en het verhaal bladert lekker door. Blader alleen niet te snel, ik weet niet hoe het in nummer 2 zal gaan, maar ik krijg de indruk dat je meer flashback-achtige constructies te wachten staat.

In I, Vampire wordt het je niet makkelijk gemaakt. Het verleden en heden loopt dwars door elkaar en is mij wat aan de ingewikkelde kant. Het had makkelijker kunnen zijn. Desalniettemin, het verhaal intrigeert wel; kom op, een post-apocalyptische wereld na een oorlog die door een massa vampieren begonnen is, klinkt goed. Ik kijk uit naar nummer 2.

I, Vampire is 28 september uitgekomen bij DC Comics.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: I, Vampire deel 1 (DC Comics, 2011)”

  1. Komt een hoop moois aan inderdaad ^^

    Ook wel verstandig van DC, om vanaf het begin met bv. Green Lantern te gaan lezen, kost je nogal wat tijd, en geld…

    Beantwoorden
  2. Klinkt, maar ziet er vooral veelbelovend uit. En inderdaad Max misschien beter kijken naar deze reeks dan de oude, langlopende DC-comics waar het in feite nog moeilijk is om vlot mee in te stappen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie