Recensie: If a Tree Falls (Gabriel Carrier, 2012)

If a Tree Falls is het debuut van de Canadeese filmmaker Gabriel Carrier en gaat over een groep van vier vrienden die op weg gaan naar een familieweekend in Ontario Canada. Tijdens deze roadtrip besluiten ze onderweg ergens in de bossen te kamperen. Die nacht worden ze aangevallen door zes gemaskerde mannen die een sadistisch spel met ze gaan spelen. Als de ochtend valt dan is het al snel duidelijk dat het spel nog lang niet over is.

Het kijken van If a Tree Falls geeft een behoorlijk dubbel gevoel, aan de ene kant een film met enorm veel potentie van de filmmaker. De film heeft een Grindhouse-stijl: lekker grof, kleurrijk en snel. De film lijkt haast een eerbetoon aan de jaren ’60 en ’70 exploitatie-films. Mede doordat er gebruik gemaakt wordt van een vette soundtrack oogt de film flitsend. Maar aan de andere kant wil de film net wat teveel Grindhouse zijn en wordt er continue gebruik gemaakt van close-ups en onscherp camerawerk, dit begint vrij snel storend te worden. Je ziet vaak niet goed wat er gebeurd en je hebt gevoel dat er gaten vallen in de film. Daarnaast is de verhaallijn dun en alles wat er gebeurt heb je al eens eerder gezien.

Gabriel Carrier probeert in het begin van de film zijn personages zo goed mogelijk uit te werken, maar eigenlijk door het slecht acteerwerk faalt hij hierin. Je hebt steeds het idee dat je naar een persiflage zit te kijken. Dit is jammer, het is duidelijk te zien dat Gabriel Carrier goed weet waar hij mee bezig is. De film probeert continue het tempo hoog te houden, maar zakt op dit soort momenten erg in. En dan het WTF-eind van de film, ‘you love it or you hate it’. Wat ik er van vind laat ik in het midden.

Op de cover valt te lezen: “Een horrorthriller in de meest bloedstollende Rob Zombie-traditie.” Maar waar Zombie in zijn films vooral het verhaal vertelt vanuit het oogpunt van de slechterik, kiest Gabriel Carrier er juist voor zijn badguys vrijwel geen persoonlijkheid of tekst te geven.

If a Tree Falls is een niet onaardig debuut van een regisseur met veel kwaliteiten. Met betere acteurs, een goed script en een ruimer budget ben ik er van overtuigd dat Gabriel Carrier nog eens flink naam kan gaan maken in Hollywood. If a Tree Falls is ondanks de diverse tekortkomingen zeker het kijken waard, de film is verontrustend, gewelddadig, maar niet heel bloederig. Vooral door het eerbetoon en liefde aan de jaren ’60 en ’70-films maakt If a Tree Falls een kijkje waard. En het einde? Tja.. ik ben benieuwd wat je daarvan zult vinden.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

10 gedachten over “Recensie: If a Tree Falls (Gabriel Carrier, 2012)”

  1. Na afloop van “if a tree falls” zat ik nog een paar minuten vol ongeloof naar de tv te kijken.
    Belabberd, is het enige woord dat ik kan verzinnen. Slappe personages, een minimale verhaallijn. In een poging om mysterieus te zijn en dus weinig informatie te geven, blijft het verhaal op de vlakte en is in de verste verte niet spannend of zelfs maar mild entertainment.
    Deze anderhalf uur van mijn leven had ik beter kunnen besteden met het kijken naar opdrogende verf.

    Beantwoorden
  2. Zit de film nu te kijken, niet echt spectaculair. Snap ook niet helemaal de verhaallijn. Onduidelijke beelden. Wacht het einde af, maar zo te lezen zal het niet veel soeps zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie