Recensie: III – The Ritual (Pavel Khvaleev, 2015)

III - Pavel KhvaleevIII (niet te verwarren met Insidious Chapter III), is de tweede productie van de Russische regisseur Pavel Khvaleev. De film is opgenomen in het Duitse Marburg, wat echt een prachtige filmlocatie is. De omgeving bestaat uit pittoreske huisjes, kerken en prachtige natuur. Het decor doet daardoor sprookjesachtig aan. Het troosteloze weer, met vaak mist, versterkt dit effect.

De zussen Aya en Mirra wonen in een klein dorpje in Rusland, waar een vreemde ziekte heerst. Nadat hun moeder overlijdt aan deze ziekte wordt ook Mirra ernstig ziek. Aya wendt zich tot de plaatselijke priester, vader Herman, voor hulp. Vader Herman heeft een mysterieus boek waarin een alternatieve manier van geneeskunde wordt beschreven. Om Mirra te redden moet Aya naar het onderbewustzijn van haar zus reizen en daar demonen bestrijden.

De kostuums zijn goed aangepast op het sprookjesachtige thema. De hoofdrolspeelsters dragen dromerige meisjes jurken en komen heel onschuldig over. Als in een sprookje.
Special effects zijn, voor een low-budget productie, best netjes. Er zitten hier en daar wat creepy effects in. Het geheel wordt ondersteund door de manier van filmen (langzaam en wederom dromerig) en de goede soundtrack. Sommige scenes doen een heel klein beetje (heel klein) denken aan Resident Evil of Silent Hill.

Helaas zijn er ook wat minpunten. De film komt echt enorm traag op gang en het aantal echt ‘enge’ momenten zijn op één hand te tellen. Eigenlijk zit je de hele film lang te wachten tot er iets gaat gebeuren maar dat blijft uit. En als er uiteindelijk iets gebeurt, is het heel mager. Voor grote horrorfans zeker niet voldoende.

Dat gezegd hebbende is het zelfs een beetje twijfelachtig of deze film wel het stempel ‘horror’ mag krijgen. Als dat wel zo is dan zouden we het een ‘droomhorror’ moeten noemen.
Naast de enorm trage verhaallijn en het missen van spanning zijn daar de nogal emotieloze acteerprestaties. Het komt allemaal nogal stijf over.

De verhaallijn is daarnaast ook nogal vaag. Je hebt constant het gevoel dat je delen van het verhaal gemist hebt of dat er wat ontbreekt.

Kortom, III is een mooie dromerige productie. Weer eens wat anders dan de standaard horrorfilm. Echter zijn er zo weinig horrorelementen aanwezig dat het twijfelachtig is of een horrorfan met deze film aan zijn trekken komt. Wanneer je de omgeving en de soundtrack weg laat blijft er eigenlijk vrij weinig over en dat is jammer.

Sterren: 2.5 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie