Ik Weet Wat Jij Denkt – John Verdon (recensie)

Het seriemoordenaar-thema blijft fascineren, maar het is moeilijk er een nieuwe draai aan te geven. John Verdon heeft dit in zijn debuut Ik Weet Wat Jij Denkt zeker geprobeerd.

Ik Weet Wat Jij Denkt gaat over voormalig NYPD rechercheur Dave Gurney. Hoewel hij nog maar 47 is, is hij al met pensioen en slijt hij zijn dagen op het platteland van Delaware County. Het contact met zijn vrouw verloopt sinds de dood van een van zijn zoons moeizaam, het contact met zijn andere zoon is slecht. Als tijdverdrijf bewerkt hij politiefoto’s van de seriemoordenaars die hij opgepakt heeft, zodat hij deze bij een nabijgelegen galerie kan exposeren.

ik weet wat jij denkt - john verdonDan wordt hij benaderd door een oude bekende: Mark Mellery. Mellery heeft een rare brief gehad; de schrijver zegt al zijn geheimen te kennen en vraagt hem een getal in gedachten te nemen en vervolgens het bijgevoegde envelopje te openen. Het getal dat Mellery in gedachten had, vindt hij daadwerkelijk terug in het envelopje. Als Mellery wil weten wie de mysterieuze schrijver is, moet hij een bepaald bedrag sturen naar een postbus in Wycherly. Na een cheque te hebben gestuurd, volgen er een aantal cryptische gedichten, dus Mellery besluit Gurney in te huren om zijn stalker te vinden.

Helaas kan Gurney niet voorkomen dat Mellery vermoord wordt. De manier waarop dit gebeurt en de aanwijzingen die men op het plaats delict aantreft maken het mysterie alleen maar groter. Tot ongenoegen van zijn vrouw Madeleine, laat Gurney zich inhuren door het OM om aan de zaak te werken, maar al snel blijkt dat Mellery niet het enige slachtoffer was. Wederom moet Gurney het opnemen tegen een seriemoordenaar.

Ik Weet Wat Jij Denkt begint intrigerend. Hoe kon de seriemoordenaar weten welk nummer Mellery zou kiezen? Wat weet hij van Mellery? Wat heeft Mellery te verbergen? De moord op Mellery is bijna een desillusie, krijgen we nu wel antwoord op onze vragen? De antwoorden volgen later in het boek, maar zijn niet zo boeiend als de vragen. Na de moord op Mellery zakt het verhaal in als een afgekoelde soufflé. Hoewel er meerdere moorden volgen, zijn die gewoonweg niet zo boeiend als de zaak Mellery.

Het slechte politiewerk, de onafgemaakte verhaallijnen en Verdons ouderwetse schrijfstijl dragen ook niet bij aan het leesplezier. De personages zijn oppervlakkig en niet goed uitgewerkt. Hoewel Verdon probeert hoofdpersoon Dave Gurney diepgang te geven door diens slechte huwelijk te benadrukken, is het moeilijk je in te leven in een hoofdpersoon die al op zijn 47ste met pensioen is. Dat Gurney zich meer gedraagt als een vent van 67, zorgt ook voor de nodige verwarring. Waarschijnlijk is Verdon van plan nog zeer veel ‘Dave Gurney mysteries’ te schrijven en heeft hij daarom voor deze lage pensioenleeftijd gekozen, zo kan hij er nog een paar decennia tegenaan. Zijn tweede boek “Shut Your Eyes Tight” wordt in ieder geval in juli 2011 verwacht, of dit een Dave Gurney verhaal wordt is nog niet bekend.

Voor mij mag het bij dit eerste deel blijven. Ik heb me op gegeven moment echt door het boek heen moeten worstelen en zit dus niet echt te wachten op een tweede deel. Jammer, want het boek begon zo veelbelovend. **

Ik Weet Wat Jij Denkt is verkrijgbaar als paperback en e-Book.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Ik Weet Wat Jij Denkt – John Verdon (recensie)”

  1. Ik ben het totaal niet met u eens. Dit boek wekt vragen op, is ontzettend spannend, en is op een bijzondere manier geschreven. Het is een dik boek, misschien dat u dat niet zo prettig vindt. Maar ondanks dat ik niet van lezen houd, heb ik “Ik weet wat jij denkt” in 2 à 3 dagen uitgelezen. Ik vind uw mening nergens op slaan, als ik heel eerlijk ben.
    Wat mij betreft, mogen er na “Sluit je ogen” en “Laat de duivel rusten” nog veel en veel meer delen komen. Het boek “Ik weet wat jij denkt” is zomaar een bestseller!

    Beantwoorden

Plaats een reactie