Interview met Homicide Hunter: Lt. Joe Kenda

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar de naarste horrorfilms vind ik “true crime” films zoals Henry, Portrait of a Serial Killer. Vampieren, weerwolven en zombies zijn leuk, maar er is geen groter monster dan de mens. Lt. Joe Kenda heeft gedurende zijn 25-jarige carrière bij de politie van Colorado Springs op dit monster gejaagd; De Nachtvlinders kregen de kans hem te interviewen. Kenda, die 92% van zijn zaken oploste, staat centraal in de televisieshow ‘Homicide Hunter’ van tv-zender Crime + Investigation (CI). In elke 60 minuten durende aflevering wordt een van Kenda’s 400 zaken behandeld. De gepensioneerde rechercheur, die wel wat weg heeft van Humphrey Bogart, licht alle moordzaken persoonlijk toe, met hier en daar wat droge humor en gevatte “quotes”.

De Nachtvlinders: Voor de opnames van Homicide Hunter worden uw oude moordzaken behandeld. Hoe is het om de zaken opnieuw te herleven?
Lt. Joe Kenda: Het is heel therapeutisch. Aanvankelijk wilde ik de show helemaal niet doen, maar mijn vrouw Kathy heeft me overgehaald toch aan de show mee te werken. Ik praatte met mijn vrouw namelijk nooit over de zaken, want ik wilde mijn werk niet meenemen naar huis, maar nu kan ze toch zien wat ik heb meegemaakt.

Carl Marino
Carl Marino speelt Joe Kenda in de gedramatiseerde scènes.

De Nachtvlinders: U bent nu gepensioneerd, mist u uw werk niet?
Lt. Joe Kenda: Nee, helemaal niet. Ik had mijn emotionele grens bereikt. Ook voor mijn vrouw was het zwaar, er was altijd het gevaar dat ik niet thuis zou komen. Op gegeven moment zei ze: Kenda, ik kan niet meer wachten tot je thuis komt. Dus ik ben thuis gekomen en thuis gebleven.

De Nachtvlinders: Hoe was het voor uw kinderen dat u bij de politie zat?
Lt. Joe Kenda: Mijn professionele leven heeft het leven van mijn kinderen erg beïnvloed. Ik was veel op TV in verband met moordzaken, dus iedereen wist dat ik bij de politie zat, en veel mensen haten de politie.

De Nachtvlinders: Als er in een aflevering een zaak aan bod komt met jonge slachtoffers refereert u vaak aan uw eigen kinderen.
Lt. Joe Kenda: Ja, altijd als er een moordzaak met een jong slachtoffer was, gaf ik bij thuiskomst eerst mijn kinderen een hele dikke knuffel. Mijn kinderen hadden dan zoiets van: “Hey pap, waarom dat geknuffel”, maar mijn vrouw begreep dan wel wat er aan de hand was.

De Nachtvlinders: Klopt het dat u gedurende uw hele carrière nog nooit een wapen heeft afgevuurd?
Lt. Joe Kenda: Ja, het is nooit nodig geweest, ik presenteerde mijzelf zodanig, dat schieten niet nodig was. Of er was een collega die me voor was.

De Nachtvlinders: Toch zult u wel gevaarlijke situaties hebben meegemaakt.
Lt. Joe Kenda: Jazeker, op gegeven moment stond ik bijvoorbeeld met een collega voor het huis van een verdachte, we hadden aangeklopt en stonden naast de deur te wachten toen daar ineens 6 kogels doorheen vlogen. We hoorden de verdachte zijn wapen herladen, maar waren konden hem bijtijds overmeesteren.

Homicide Hunter Joe Kenda
“Guilty people love to talk. Who am I to stop them?”

De Nachtvlinders: U heeft 92% van uw zaken opgelost, een fantastische prestatie, maar hoe zit het met de 8% die u niet heeft opgelost?
Lt. Joe Kenda: Die blijven me tot de dag van vandaag frustreren. Ik weet precies wie de daders zijn, maar heb niet genoeg bewijs.

De Nachtvlinders: Hoe loste u uw zaken op?
Lt. Joe Kenda: De langste zaak duurde 9 jaar, de kortste slechts enkele uren. Kijk uit dat je geen vooroordelen hebt; laat de feiten de theorie leiden. Veel rechercheurs hebben al een beeld in hun hoofd en proberen de zaak die kant op te sturen.

De Nachtvlinders: Hoe had u door dat iemand loog, en was een leugenaar altijd schuldig?
Lt. Joe Kenda: Mensen liegen om allerlei redenen, ook als ze niet schuldig zijn. Vaak liegen mensen uit angst, bijvoorbeeld angst om schuldig te lijken. Tijdens een verhoor deed ik vaak het volgende: ik deed heel vriendelijk en vroeg de verdachte te vertellen wat er gebeurd was. Na anderhalf uur zou ik zeggen dat ik iets niet meer wist – wat natuurlijk niet zo was, want ik onthoud alles – als de verdachte de tweede keer zijn verhaal had gewijzigd, dan wist ik dat het een leugenaar was.

"If you're going to lie, at least have the decency to be good at it."
“If you’re going to lie, at least have the decency to be good at it.”

De Nachtvlinders: Wat is de ergste zaak die u behandeld heeft?
Lt. Joe Kenda: De zaken waarbij kinderen slachtoffer waren, vond ik het ergst. Deze blijven je altijd bij.

De Nachtvlinders: Zijn er moordenaars dankzij u ter dood veroordeeld?
Lt. Joe Kenda: Met mijn bewijs zijn er inderdaad moordenaars in de dodencel beland. Ron Lee White bijvoorbeeld, een echte sociopaat, die moordde om het moorden. Zijn straf is omgezet in levenslang, maar hij eist nu de doodstraf omdat hij niet graag in de gevangenis zit…

De Nachtvlinders: U heeft zoveel mensen opgepakt, bent u niet bang voor wraakacties?
Lt. Joe Kenda: Mijn familie en ik worden zo’n 100 keer per week bedreigd. Als rechercheur moordzaken krijg je nu eenmaal te maken met de mensheid op zijn slechtst.

De Nachtvlinders: Momenteel bent u bezig met opnames voor het vijfde seizoen?
Lt. Joe Kenda: We zijn weer 20 afleveringen aan het filmen. Vanaf augustus zijn die te zien op de Amerikaanse televisie.

CIOp dit vijfde seizoen zullen wij nog even moeten wachten, maar vanaf 6 april kun je op Crime + Investigation wel een nieuw seizoen van Homicide Hunter bekijken. CI is verkrijgbaar bij UPC (kanaal 122) en Ziggo (kanaal 124).

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie