Interview: Ken van Mierlo over Hazenjacht

De 32-jarige Budelse cineast Ken van Mierlo is een crowdfund-actie via Cinecrowd gestart om zijn horrorfilm Hazenjacht te maken, welke zich afspeelt in zijn oude woonplaats. In de film volgen we een hipsterstelletje die op het Brabantse platteland opgejaagd worden door de lokale bevolking. Ik sprak hem voor De Nachtvlinders over deze film en zijn carrière.

De film wordt voor deel gefinancierd door De Ontmoeting, een samenwerkingsverbond van meerdere omroepen (zoals BNN/VARA). Na een kritische selectie werd Hazenjacht uitgekozen om met €5000 te financieren onder de voorwaarde dat de cineast zelf nog €5000 weet te crowdfunden. Omdat Ken een ambitieus idee heeft en in zijn films wil werken met hoogwerkers en quads was het sowieso nodig geld te verzamelen om het idee waar te kunnen maken. Aangezien de grootste donaties aan het begin kwamen moet er nu nog even aan getrokken worden om de laatste duiten te financieren.

Greppeltochten

Het idee voor de film kreeg Ken nadat hij meegedaan had aan een greppeltocht. Een greppeltocht is een soort speurtocht waarbij je van punt A naar punt B moet zien te komen zonder beschenen te worden. Ken was daar erg enthousiast over, “Ik vond het zo tof dat het echt voelde alsof ik op de vlucht was. Dat is me altijd bij gebleven en toen ik Amsterdam zat te denken over concepten moest ik daar aan denken. Ik wil dat je als kijker geen seconde rust hebt in de film, dat je meegenomen wordt in de film en ik wil bepalen wat je ziet en waarneemt. En daar past dat idee bij.”
Intussen werken er zo’n 15 man mee aan de film als crew waarvan ongeveer een derde uit Brabant komt. Naar verwachting zal de uiteindelijke crew bestaan uit 20 man. Elk departement is aanwezig, dus geluid, camera, art direction, belichting etcetera.

Het acteerwerk komt voor rekening van Abe Dijkman (o.a. Willemspark) en Jamie Grant (o.a. Flikken Maastricht) als het hipsterstelletjes waarop in de film gejaagd wordt. Lokale tonproater Arian Compen uit Soerendonk die bedreven is in het dialect Zurriks krijgt ook een belangrijke rol. Vanwege zijn tonproaters act is hij gewend voor grote zalen te staan en beheerst hij het lokale dialect perfect. Daarnaast wordt de cast nog aangevuld met een dorpsvrouw, drie mensen die gehuld in zwarte gewaden op quads rijden en een vijftiental figuranten.

Omdat de film hoogstens zes minuten mag duren, stond Ken voor een uitdaging. Het script zit eigenlijk met 6 minuten al helemaal vol dus er is weinig kans om shots wat te verlengen om de spanning op te bouwen. Die uitdaging gaat Ken echter aan met behulp van een sterke openingsscène met de speech van Arian Compen en goede acteurs.

Als favoriete horrorfilms noemt Ken o.a. The Blair Witch Project en The Ring maar vooral Hereditary. Het was ook die film die hem deed besluiten zijn greppeltocht idee uit te werken als horrorfilm. Hij legt uit, “Dat was 1 van de eerste horrorfilms die ik zag die niet inzette op jump scares maar bijna een psychologische thriller was. Natuurlijk zie je heftige dingen gebeuren, maar het gaat heel organisch. Schrijver/regisseur Ari Aster is heel goed in het neerzetten van een wereld en sfeer net als hij deed in Midsommar.”

Eerdere films

Voor Hazenjacht zaten zijn films, NachtWacht (over een meisje die een opdracht moet uitvoeren voor een studentenvereniging met noodlottige gevolgen) en Hardt (voor het 48 Hours project) meer in de suspense hoek. Hardt kende net als Hazenjacht een mooie uitdaging, namelijk dat hij in 48 uur geschreven en gemaakt moest worden. In die film zien we hoe een inbreker betrapt wordt door een demente dame, gespeeld door Diana Dobbelman (bekend van diverse Paul Verhoeven films). Ken heeft veel geleerd van het werken met haar.

De muziek in de film is gemaakt door Djuri Boot die een track gaat maken met als uitgangsbasis het zijn van ergens waar je niet gewenst bent en de onevenwichtigheid die daar bij hoort. Met die muziek wordt de wereld van Hazenjacht verder gecreëerd.

Ken van Mierlo

Na de film wil Ken graag een lange film maken. Hij ziet niet perse iets in een ellenlange subsidieroute, hij zou liefst het weer zelf financieren en bijvoorbeeld met twee Engelstalige acteurs naar Riga trekken om daar een liefdesverhaal op te nemen.

Tot die tijd is er dus echter nog Hazenjacht. Wil jij ook graag mee-financieren aan dit mooie project, ga dan naar de cinecrowd-pagina.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie