Imagine AFFF: Wake Wood producent Magnus Paulsson over zijn ‘Magnus Opus’

Magnus Paulsson (foto © Martijn Kloosterman)

Het zijn drukke tijden voor Wake Wood producent Magnus Paulsson. Wake Wood is een paar weken geleden in première gegaan in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Ook beleefde de film zijn Belgische en Nederlandse première bij respectievelijk het BIFFF en Imagine AFFF. Paulsson reist dus wat af, desondanks is hij onvermoeibaar. Als ik de zondagmiddag na de Night of Terror met hem afspreek, is hij al naar de antiekmarkt geweest en heeft hij platenzaak Concerto bezocht. Aangezien het mooi weer is, besluiten we naar de hortus botanicus te gaan. Tussen de nephentes en de penisplant, hoor ik hem uit.

Magnus, toen ik je een paar jaar geleden ontmoette, werkte je nog voor het Fantastisk Film Festival van Lund, hoe ben je producent geworden?
Ik ben begonnen met een magazine over cultfilms. Vervolgens hebben we in 1995 het Fantastisk Film Festival van Lund opgericht. Er was in Zweden al een heel goed filmfestival voor kinderen, het BUFF, en zoiets wilden wij eigenlijk voor volwassenen doen. We reden met mijn Nissan helemaal naar Cannes om films voor het festival te vinden. We hadden geen flauw benul hoe het er daar aan toe ging, maar we kwamen wel terug met films. In het begin programmeerden we echt alles wat cult was, maar op gegeven moment zwakte dat af, nu is er weer meer balans. Ik ben na 10 jaar programmeren met het festival gestopt, maar ik zit nog wel in het bestuur. De stap naar produceren was eigenlijk heel logisch. Nadat ik Frostbiten geproduceerd had, werd ik benaderd voor een Engels-Ierse-Zweedse coproductie: Wake Wood.

Wat doet je als producent eigenlijk?
De producent koopt het script en neemt de regisseur, cast en crew in dienst. Hij organiseert alles wat moet gebeuren, maar krijgt eigenlijk de minste credits. Ik hou er wel van als het een beetje tegen zit, het moet niet te makkelijk zijn.

Wake Wood heeft een indrukwekkende cast: Eva Birthistle van Waking The Dead, Aidan Gillen van Queer As Folk en Timothy Spall.
Eva Birthistle speelde ook in The Children, over typecasting gesproken! En Aidan Gillen zit ook in het laatste seizoen van The Wire. Eva en Aidan waren snel bevestigd, maar het was moeilijk om een actrice te vinden voor de rol van het meisje Alice. Toen ik een telefoontje kreeg dat ze iemand hadden gevonden, heb ik gelijk haar screentest bekeken, het was na een paar minuten duidelijk dat Ella Connolly onze Alice was. Timothy Spall kwam er pas op het allerlaatste moment bij. We hadden eigenlijk iemand anders op het oog, maar die moest in verband met andere verplichtingen afzeggen, gelukkig kon Timothy wel, maar we zagen hem pas op de eerste draaidag. Hij is echt een verschijning en een fantastisch karakteracteur.

Duurde de productie lang?
Het filmen duurde 7 weken, 6 weken in Ierland, één week in Zweden. Maar al met al duurde het jaren. [red. de opnames vonden plaats eind 2008] We zijn wel een van de eerste producties van de nieuwe lichting Hammer films. De sfeer van Wake Wood heeft ook wat weg van de sfeer in de oude Hammer films.

Welke producties kunnen we nog meer van je verwachten?
We werken aan een update van de documentaire John Howe: There and Back Again. En we zijn nu bezig met de preproductie van Cruel Summer een zwarte comedy. Het is geschreven door de scenarist van Frostbiten en het wordt een echte Zweedse ‘college movie’, want die hadden we nog niet. Er volgen ook nog twee coproducties met de makers van Wake Wood.

Als je mocht kiezen, met wie zou je dan nog samen willen werken?
James Cameron. Ik weet dat hij niet makkelijk is, maar die man maakt zulke mooie dingen, dan neem ik zijn karakter graag op de koop toe.

Over Wake Wood
Wake Wood is een ‘pagan thriller’ die doet denken aan Pet Sematary (1989). Als Patrick en Louise hun dochtertje Alice verliezen, verhuizen zij naar een klein dorp op het Ierse platteland: Wake Wood. De inwoners van het dorp blijken zich bezig te houden met duistere rituelen en kunnen zelfs de doden tot leven wekken zolang deze maar korter dan een jaar dood zijn. Als Patrick en Louise de kans krijgen om Alice uit de dood te laten herrijzen, liegen zij over Alice’ sterfdatum. Dat hadden zij beter niet kunnen doen.

Wake Wood is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
19/04/2011 – 14:00 Kriterion 1

Mogelijk volgt er later dit jaar nog een release in de theaters.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie