Korte film + Interview met maker low budget Nederhorror De Rombkekomber

Nederland zit vol met Nederhorror-talent. Zo ook Ricardo van den Bragt. Deze beste meneer heeft De Rombkekomber geschreven, gefilmd én geregisseerd. De film gaat over een oude muziekdoos met een duistere kracht. Iedereen die er mee in aanraking komt en het afspeelt, krijgt te maken met de demon die er in huist. De moeder van Pamela heeft het in haar bezit en komt plotseling te overlijden. Pamela erft vervolgens het muziekdoosje. Twee van haar beste vrienden besluiten om het af te spelen, met alle gevolgen van dien. De Nachtvlinders kregen de kans om de bedenker Ricardo het hemd van het lijf te vragen:

De Rombkekomber
De Rombkekomber

Hoi Ricardo. Stel jezelf eens voor, wie ben je, waar komt de liefde voor film vandaan?
R: Ik ben Ricardo, 33 jaar oud en woon op de Geitenkamp in Arnhem.
Als klein kind was ik al betoverd door films. Elke vrijdag- en zaterdagavond keek ik met mijn moeder als klein jochie films. Daar keek ik dan de hele week naar uit. Vervolgens nam ik de films dan ook op via een videorecorder. Na enige tijd had ik dan ook een enorme verzameling met videobanden. Ik leende ook videobanden van de videotheek of van een buurvrouw.

Al jong gegrepen door het film-virus
Ricardo verkleed als Steven Spielberg

Mijn passie voor horror is ontstaan op een regenachtige zondagmiddag toen ik 6 a 7 jaar was, terwijl ik Home Alone 2 keek. Je vraagt je dan ook af; waar gaat dit naar toe? Nou wat bleek, de buurvrouw had Home Alone 2 over Halloween 5 opgenomen. Dus toen Home Alone 2 was afgelopen, zag ik ineens in Halloween 5. Ik heb die week flink wat nachtmerries gehad! Ik was als kind ook gek op Jaws en later keek ik alle bekende horror films als Nightmare on Elm Street, Child’s Play en de Halloween-films. De enige film waar ik echt maanden last van heb gehad, was Stephen king’s IT. Die had ik toch iets onderschat. Ik kom uit een hele oude wijk Lombok in Arnhem en deze wijk heeft een oud rioolstelsel. Die combinatie was een recept voor maandenlange nachtmerries!

Ik wou als kind ook altijd al mijn eigen films maken. Zelfs met carnaval op de basisschool verkleedde ik mezelf als Steven Spielberg met een doos geknutseld als camera. Vervolgens toen ik 14 werd kreeg ik mijn eerste video camera en ging ik al de bossen van Arnhem in om mijn eigen Blair Witch project te maken! In 2006 heb ik mijn eerste film gemaakt: Dark Horizon. Een parodie en ode aan Jaws. Hij staat op YouTube maar helaas vanwege auteursrechten is het geluid geblokkeerd. Ik heb toen heel naïef een 3 meter lange haai gemaakt van kippengaas met papier-maché, ik kan je vertellen dat door het water in de Rijn de haai geen lang leven beschoren was.

Zelfs met carnaval op de basisschool verkleedde ik mezelf als Steven Spielberg met een doos geknutseld als camera

Vervolgens heb ik in 2008 de film De Vreemdeling gemaakt. Dit was een komedie en ik speelde ook de hoofdrol. De film gaat over een buitenaards wezen dat in mijn tuin beland en de mensheid wilt redden van de ondergang. Het wezen heeft mij nodig om te weten of de mensheid te redden valt. Deze film werd heel positief ontvangen en deze staat ook nog steeds op YouTube.

Acteur De Rombkekomber
Acteur De Rombkekomber

Hierna heb ik in 2009 de film De SuperNerd gemaakt. Een persiflage van superhelden films. In 2010 besloot ik dan eindelijk mijn echte doel te gaan bereiken, namelijk een horrorfilm maken. Dit werd uiteindelijk BloedMaan. Een film over 3 vrienden die een bloedband hadden en vervolgens op latere leeftijd tegen elkaar keren en er een moord plaats vond. Vervolgens keerde een van de vrienden terug als zombie om wraak te nemen.
Deze film was voor 95 procent af tot dat er een kleine ramp gebeurde en mijn computer crashte: Ik was de film kwijt. Ik was er kapot van, want een film die ik zelf gemaakt heb voelt voor mij als een kindje. Hier heb ik wel een wijze les van geleerd: altijd een back up maken! Doordat ik de film kwijt raakte en ik in mijn persoonlijke leven ook nog een heel belangrijk persoon verloor: Mijn moeder overleed toen ik 23 jaar was. Toen ben ik gestopt. Ik kon het niet meer opbrengen om een film te maken.

Deze film was voor 95 procent af tot dat er een kleine ramp gebeurde en mijn computer crashte: Ik was de film kwijt

Totdat in 2019 het toch weer begon te kriebelen. Toen heb ik twee films gemaakt. Hotel Dullemond, die duurt 15 minuten. Een film over twee vrienden die besluiten om een echt spookhotel in Laag Soeren te bezoeken met fatale gevolgen. En daarnaast Het Moordkanaal van 7 minuten. Dat heb ik gemaakt als een ode aan Stephen King’s IT, met een knipoog. Deze twee films staan beide op mijn kanaal. Vervolgens ben ik in 2020 begonnen aan de eerste plannen voor echt weer een lange film en dat werd De Rombkekomber.

filmposter
filmposter

De titel Rombkekomber, wat betekent dat?
R: De naam de Rombkekomber is de naam van de demoon. Deze naam is ontstaan uit een nachtmerrie.

Hoe ben je op het idee gekomen?
R: Ik had een nachtmerrie dat ik achtervolgd werd door iets of iemand. Ik heb altijd geleerd dat als je een nachtmerrie of droom hebt gehad en wakker schrikt het gelijk op moet schrijven, omdat dat juist een inspiratiebron kan zijn. Ik dacht de volgende ochtend dat ik een heel verhaal had opgeschreven. Maar er stond maar een woord: Rombkekomber. Dat woord is me sindsdien bijgebleven. Vervolgens kwam ik op het idee om een horrorfilm te maken over een bezeten muziekdoosje. Ik wou geen standaard muziekdoosje met zo’n ballerina die danst op de muziek als je hem opent. Ik wou een muziekdoosje dat in eerste instantie niet op een muziekdoosje leek. En dat vond ik na lang zoeken op marktplaats. Ik ben daarna aan het script begonnen. En toen vielen de puzzelstukjes langzaam op zijn plaats.

er stond maar een woord: Rombkekomber

Je hebt het geschreven, gefilmd én geregisseerd. Dat is nog al een klus. Hoe lang heb je er over gedaan?
R: Het is zeker een hele klus, het leukste eraan is dat je alles zelf in de hand hebt. Maar het kan natuurlijk niet altijd even leuk zijn. Bijvoorbeeld het einde zou eigenlijk heel anders zijn in de film. In plaats van dat het eindtoneel van de film in een bunker afspeelt zou het eigenlijk in de groene bedstee in Arnhem afspelen. Een wandelpad in een soort tunnelhaag van beuken en linden. Op locatie bezoek een week eerder was het wandelpad ongelooflijk mooi en stond het in bloei. Vervolgens komen we vroeg in de ochtend op de opnamedag aan en staat er een enorm hoge snoeimachine de hele tunnelhaag te snoeien.
Toen heb ik uit die teleurstelling de situatie omgedraaid en een van mijn favoriete scènes opgenomen, “De voorspellende scene” waarin Bart en Coen oog in oog met de demoon komen te staan. Uiteindelijk kwam Dion Daams (die de rol van Coen speelt) op het idee van de bunker en is alles uiteindelijk goed gekomen!

Ik ben begonnen met filmen in juni 2021 en de laatste scène is gefilmd in maart 2022. Dat was toevallig ook de laatste scène van de film. Uiteindelijk dus bijna een jaar aan de film gewerkt en zonder het geduld en tijd van mijn vrienden, die natuurlijk de acteurs speelde, had ik de film nooit kunnen maken.

Ik las dat je behoorlijk wat vragen kreeg om de film van Engelse ondertitels te voorzien. Weet jij waarom daar zoveel vraag voor was bij een Nederlandse low-budget film?
R: Ik ben de film via sociale media gaan promoten. Ik merkte dat er veel interesse is voor juist een film als De Rombkekomber. Het is een niet heel moeilijk verhaal en ik hoorde ook in de reacties dat ondanks dat ze de taal niet snapte, ze wel de film begrepen. De film straalt naar mijn mening ook plezier uit. Ik wou juist dat 80’s horrorfilm-gevoel overbrengen in de stijl van John Carpenter. En dat plezier en gevoel gaat door de taalbarrière. Desondanks heb ik de film onlangs Engelse ondertiteling gegeven en ben ik ook van plan het een Duitse ondertiteling te geven.

Uiteindelijk dus bijna een jaar aan de film gewerkt en zonder het geduld en tijd van mijn vrienden had ik de film nooit kunnen maken

Wat staat er nu op je planning? Komt er een deel 2?
R: Jazeker! Ik heb nog nooit een vervolg gemaakt op een van mijn films, dus ik zie dat als een leuke uitdaging voor mezelf. Ik ben al bezig met een idee, ik wil het alleen wel een andere wending geven. Misschien wat dieper in de achtergrond van het muziekdoosje en de demoon die er in huist duiken. En ik wil het iets meer gore geven en werken aan mijn dialogen. Ik ben namelijk wel kritisch naar mezelf en ik vind dat er altijd ruimte moet zijn voor verbetering bij een volgende film. Eind dit jaar hoop ik te beginnen met de opnames van De Rombkekomber II. Ik kan wel een ding verklappen: de film begint precies waar het eerste deel eindigde!

Haha, leuk! Heb je nog tips voor meelezende eventueel beginnende horrorschrijvers/regisseurs in spé?
R: Gewoon je dromen achterna blijven gaan en ik zeg altijd tegen mezelf dat zelfs de grootste regisseurs zoals Spielberg en Tarantino geen opleiding hebben gehad daarvoor. Ze gingen het gewoon doen! Belangrijkste is: doe het voor jezelf, maak wat je wilt maken. Creëer jouw verhalen, ook al geloven anderen er niet in. Tegenslagen zullen ook komen, maar die zijn er om overwonnen te worden.

Ontzettend bedankt voor je tijd en jouw mooie verhaal om die met ons te delen.

doe het voor jezelf, maak wat je wilt maken en creëer jouw verhalen

De regie van De Rombkekomber is in handen van Ricardo van den Bragt en in de film spelen Dion Daams (Coen), Peggy Dankers (Pamela), Sven Link (Bart), Anita Arnold (waarzegster), Annie van Berlo (de moeder van Pamela), Jonne Geurts en Frank van Kuijk mee. De film is sinds juni van dit jaar te kijken op Youtube. Maar wij hebben het hieronder ook voor je:

Wat vinden jullie van deze short?
Sterren: 4.5

Meer korte films? Kijk een willekeurige uit ons archief

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Korte film + Interview met maker low budget Nederhorror De Rombkekomber”

 1. Heb in n deuk gelegen.
  Fantastisch!

  Weet niet precies waarom, maar dit soort no budget gekkigheid vind ik 1000 keer meer onderhoudend dan de huidige hollywoodtroep die ons om de oren geslingerd wordt.

  Beantwoorden
  • Rob bedankt voor het kijken van onze film! Het doet me goed te horen dat je hebt genoten en de film niet alleen hebt geaccepteerd zoals hij is maar ook hebt gewaardeerd zoals hij is. met vriendelijke groet de regisseur Ricardo!

   Beantwoorden

Plaats een reactie