Interview met Hugh Howey, schrijver van ‘Silo’

hugh-howeyHet is een komen en gaan van apocalypses, in hippe bioscooprelease of series zoals The Walking Dead. Maar de boekenserie Silo (originele titel Wool) is anders. Omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, leven de mensen in een silo onder de grond. Als sheriff Holston na de mysterieuze dood van zijn vrouw besluit de silo te verlaten, neemt hij een verschrikkelijk risico: de atmosfeer buiten is zo giftig dat het vrijwel zeker zijn einde zal betekenen.

Silo is geschreven door Hugh Howey en onlangs eindelijk in het Nederlands vertaald. De Nachtvlinders sprak een uurtje met deze inspirerende schrijver uit Amerika. Hij is niet zomaar een schrijver. Howey publiceerde al zijn boeken op eigen houtje via Kindle Publishing.
Hugh Howey: “Ik had nooit verwacht dat ik uiteindelijk zou kunnen leven van het schrijven van verhalen. Ik wil alleen maar verhalen vertellen, het maat wat mij betreft niet uit hoe ik dat doe. Dat kan door middel van papieren boeken, of via films, of via luisterboeken of via e-books.”

hugh-howey-siloEen schrijver anno nu dus, hij doet een grote rondgang door Europa om zijn boek te promoten, ligt er nu geen druk op boeken publiceren?
Hugh Howey: “Nu ik inderdaad niet meer alleen maar voor mezelf publiceer is het wel iets anders. Maar ik blijf gewoon denken dat niemand mijn boeken wil lezen en dat ik ze dus voor mijzelf schrijf. Want dat is wat ik wil, mijn verhalen delen met mensen. En dat die mensen ze dan ook nog lezen, dat is helemaal geweldig.”

Het boek Silo is een bundel van de eerste vijf Wool boeken. Het boek met is zowel in papieren versie als e-book sinds 26 november te verkijgen. Dit boek gaat over het leven in een, je raadt het al, silo na een apocalyps. 20th Century Fox heeft de filmrechten al gekocht, Howey vertrouwt er zelf niet 100% op dat er een film gaat komen.
Hugh Howey: “Het is wel heel gaaf dat het verhaal voor een nog groter publiek verteld gaat worden.”

Maar Howey schrijft alle soorten genres en wil ook geen vast genre gaan schrijven. Hij heeft ook het boek I, Zombie geschreven, wat mij als De Nachtvlinders schrijver natuurlijk gelijk opviel.
Hugh Howey: “I Zombie is een afschuwelijk en donker boek. Dat boek raad ik je echt niet aan om te gaan lezen. In dat boek hebben de zombies door wie ze waren en wie ze zijn. De zombies staan symbool voor de mensheid nu. We doen van alles waar we eigenlijk spijt van hebben, maar blijven die dingen doen terwijl we heel erg bewust zijn van de gevolgen.”
Zonder dat Howey het doorheeft, geeft hij jullie dus de grootste tip van 2013, lezen dat boek!

Silo wordt in Nederland door Uitgeverij Q uitgebracht en ligt nu in de winkels. Het boek is het eerste deel van een gelijknamige trilogie en als je nieuwsgierig bent geworden kun je het eerste deel van dit boek gratis downloaden bij Uitgeverij Q.

Wool by Hugh Howey - Official Trailer

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie