Imagine AFFF: Chop-acteur Timothy Muskatell ontleed

Hoewel hij het grootste deel van de Night of Terror heeft bijgewoond (van de festivalgasten was hij ‘the last man standing’), is Timothy Muskatell zondag weer op tijd aanwezig voor ons interview. De acteur is gedurende Imagine AFFF te zien in de rol van ‘The Stranger’ in de horrorkomedie Chop.

Timothy Muskatell
Timothy Muskatell (foto © Jaap Hoogendijk)

 
In Chop belandt Lance in een Saw-achtige situatie als hij wordt gegijzeld door The Stranger. Hij wordt voor een onmogelijke keus gesteld, maar kan niet anders dan The Stranger zijn zin geven. De beproeving is hiermee niet voorbij, want ook nadat The Stranger hem heeft laten gaan, blijft hij Lance tergen. The Stranger’s wraak lijkt oneindig, maar ondertussen heeft Lance geen flauw benul wat hij The Stranger heeft aangedaan.

 
 

Ik heb diverse van je films gezien, maar ik herkende je niet in Chop.
Dat gebeurt me wel vaker. Ook regisseurs hebben soms moeite om te herkennen. Dat komt omdat ik er elke film weer anders uit zie. In de ene film heb ik bijvoorbeeld een baard, in de ander weer niet. In Chop heb ik meer een Phil Collins look.

Hoe ben je begonnen met acteren?
Ik ben begonnen in het theater. Toen ik jonger was speelde ik in producties als “Tom Sawyer” en “The Sound Of Music”. Daarbij was mijn vader werkzaam in de film; als lichttechnicus werkte hij aan films als Blade Runner (1982) en Coppola’s Dracula (1992). Ik was dus wel eens op een set. Mijn vader wilde niet dat ik acteur zou worden, maar als je vader dat zegt, dan wil je dat juist toch.

Je hebt ook in Duitsland op het toneel gestaan, hoe kwam je daar terecht?
Voordat de muur viel waren er veel Amerikaanse kazernes in Duitsland, zodoende was er ook behoefte aan Amerikaans entertainment. Ik speelde in Richard III en stukken van Tsjechov. De gewone soldaat was daar misschien niet van gediend, maar het hogergeplaatste personeel, zoals de dokters, wel.

Terug in Amerika werkt Muskatell ook een tijdje als casting director.
Ik werkte als casting director voor figuranten. De term ‘extra’s’ is eigenlijk een scheldwoord, dus we gebruiken tegenwoordig de term ‘background work’. Ik heb figuranten gecast voor Jackie Brown, Pulp Fiction en From Dusk Till Dawn. Zelf probeerde ik ondertussen lid te worden van de Screen Actor’s Guild (SAG), maar daarvoor moest je in een SAG productie hebben gespeeld. De meeste SAG producties werken echter alleen met SAG leden, een echte ‘catch-22’ dus. Door zelf een figurantenrol in From Dusk Till Dawn te spelen, kon ik toch lid worden van SAG.

Welke rollen heb je recent je gespeeld?
Ik zit in Breath of Hate met onder andere Jason Mewes; eigenlijk had ik deze film wel op dit festival verwacht. Daarnaast zit ik in Visible Scars, met Tom Sizemore, en Silent Night, Zombie Night.

Die film heb ik helemaal gemist toen ik de Kersthorror top 5 maakte!
Ja, ik geloof dat er copyright problemen zijn met Jack Daniels. Hun logo is namelijk duidelijk zichtbaar in Silent Night, Zombie Night, maar Jack Daniels zit niet zo te wachten op reclame in een zombiefilm. Het beste kun je dat soort dingen van tevoren vragen. Voor Ghouls hebben we Lucky Strike gevraagd of we hun hun beeldmerk mochten gebruiken. Die vonden dat geen probleem, we kregen zelf allerhande props zoals afvalemmers.

Welke projecten heb je momenteel op stapel staan?
Ik ga spelen in de remake van Psycho A Go-Go, deze wordt geregisseerd door Victor Salva [red. regisseur van Jeepers Creepers]. Ook speel ik een rol in Chad Ferrin’s nieuwe film: Dances With Werewolves. Daarbij werd ik laatst gebeld door Rob Zombie over een rol in Lords of Salem, maar ik geloofde eerst niet dat hij het was. Weet je wel hoeveel horrorfans zich Rob Zombie noemen? Maar het was hem echt, ik geloof dat hij een beetje geïrriteerd was…

Naast acteur ben je af en toe ook producent en schrijver. Als ik je maar één ding mocht kiezen, wat zou dat dan zijn?
Acteren. Ik acteer graag en werk daarbij volgens de Meisner-techniek. Ik verdiep me in mijn personages. Voor Chop deed ik onderzoek naar de eenzame psychopaat, denk aan Timothy McVeigh en de ‘clock tower assassin’ [red. Charles Whitman]. De wereld had hun hart gebroken. Dat is toch triest?

En als je juist alles mocht doen wat je kon doen?
Dan zou ik graag mijn eigen materiaal schrijven. Nu moet ik het doen met scripts die van anderen zijn. Door zelf scripts te schrijven, kan ik de personages die ik speel beter vorm geven. Momenteel ben ik bezig met een script: Thomas Edison, Demon Hunter.

Daarnaast zou ik graag in iets anders acteren dan horror. Ik heb gespeeld in de komedie Holy Hollywood met Mickey Rooney, helaas heeft deze film nooit een echte release gehad. Er zaten ook een paar beroemde vaders in: Sal Pacino en Tony Tarantino. Ik kan nu in ieder geval zeggen dat ik met Pacino en Tarantino een film heb gemaakt!

Timothy Muskatell is het hele festival als gast aanwezig.
De horrorkomedie Chop is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
20/04/2011 – 14:10 Kriterion 1
23/04/2011 – 11:50 Kriterion 3

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Imagine AFFF: Chop-acteur Timothy Muskatell ontleed”

  1. Chop niet gezien op Imagine Film Festival 2011 maar wel Someone’s Knocking on the Door (2009) – waarin Timothy Muskatell ook een rol speelt – op Imagine Film Festival 2009 in Pathe Tuschinski (met inleiding van Phil van Tongeren).

    Beantwoorden

Plaats een reactie