Invasion of the Body Snatchers (1956) – Digitaal Gerestaureerde Klassieker

Miles Bennell keert na jaren weg te zijn geweest terug naar het stadje waar hij vandaan kwam, Santa Mira. Hij ziet veel oude bekenden en dat doet hem deugd. Vooral het weerzien van zijn oude geliefde, Becky doet hem goed. Hij heeft helaas geen tijd om lang te genieten van het weerzien want hij wordt al snel ten hulp gevraagd bij een aantal vreemde voorvallen. Er komen meer en meer berichten binnen van mensen die denken dat hun geliefden, familieleden of collega’s niet zijn wie ze zijn. Ze zien er uit als de persoon die ze moeten zijn maar er is iets mis.. Maar wat? Hebben wij hier te maken met massahysterie? Hij gaat met Becky en een aantal anderen op zoek en er blijkt veel meer aan de hand te zijn dan dat zij in eerste instantie denken.

invasion_body_snatchers posterRegisseur Don Siegel heeft nogal wat klassiekers op zijn naam staan. Als we even kijken naar zijn oeuvre dan zijn wij bekend met veel van zijn films zoals ‘Escape from Alcatraz’ en ‘Dirty Harry’. Hij begon echter met een het regisseren van B-films en werd pas echt bekend met ‘Invasion of the Body Snatchers’.

‘Invasion of the body Snatchers’ is veel meer dan een ordinaire sciencefiction/horrorfilm. De film werd gemaakt in een tijd waar de Sovjet Unie steeds meer grip kreeg op grote gebieden overal op Aarde. De zogenaamde Koude Oorlog tussen Het Westen en de Sovjetunie zou uiteindelijk tot een hoogtepunt komen enkele jaren later maar al jaren daarvoor werd overal het ‘Rode Gevaar’ oftewel het communisme voelbaar. In de Verenigde Staten leidde dat soms tot een heksenjacht. Iedereen die ook maar een beetje socialistische ideeën had was verdacht. Het communisme lag op de loer en ook Hollywood wist dat.

Hoewel ‘Invasion op de Body Snatchers’ is gebaseerd op een boek moet men de film eigenlijk zien in de tijd dat deze is gemaakt. In de film zijn er zoveel metaforen aanwezig die de toenmalige angst voor het communisme laat zien. Wij als liefhebbers hebben veel betere films gezien dan dit. De remake uit 1978 bijvoorbeeld, die met een heerlijk creepy einde met Donald Sutherland, is superieur aan het origineel maar mist de angst voor ‘het grote rode gevaar’. Het origineel uit 1956 maakt dit dan ook meer een interessante case study voor dat tijdperk. Een echte klassieker.
The-Invasion-of-the-body-snatchers_1
‘Invasion of the Body Snatchers’ is nu geheel digitaal gerestaureerd en draait o.a. in De Filmhallen te Amsterdam.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie