Jakop Ahlbom brengt in het theater een hommage aan horror

“The oldest and strongest emotion of mankind is fear. And the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown.”– (H.P. Lovecraft)

Jakop Ahlbom brengt in het theater een hommage aan horrorTheatermaker Jakop Ahlbom brengt eind dit jaar een hommage aan het horrorgenre in zijn nieuwe toneelstuk ‘Horror’. En subtiel zal het er niet aan toe gaan; mensen worden aan deuren genageld, ogen puilen uit, gezichten blazen zich op tot monsterlijke proporties. Het geweld is gruwelijk en grotesk en extreem doorgevoerd, terwijl angstaanjagende geluidseffecten ons op de toppen van onze zenuwen brengen. Naast deze visuele schrikeffecten toont Ahlbom ook het suggestieve van de horror: de opbouw van de angst, het gevoel dat er iets onheilspellends op de loer ligt, zonder te weten wat het is.

Behalve de geluidseffecten zal het stil zijn, net als zijn voorgaande voorstellingen (‘Het Leven een Gebruiksaanwijzing’, ‘Vielfalt, Innenschau’ en ‘Lebensraum’) zal ‘Horror’ zonder tekst zijn. Ik zag een paar weken terug de voorstelling ‘Lebensraum’ in Amsterdamse Theater Bellevue. Door het ontbreken van het gesproken woord let je meer op het spel en het zuigt je veel meer de voorstelling in. Het creëert op die manier al zo’n bepaalde spanning, dat het in combinatie met ons favoriete genre bijna niet mis kan gaan.

Wanneer het licht uitgaat, spettert er iets groens en slijmerigs tegen je arm. Een afgehakt hoofd rolt de trap af, ogen puilen uit, een bloedende hand kruipt over de vloer. Doden worden wakker en dwalen door het bos. De aderen van de tv barsten open.

Wanneer het licht uitgaat, voel je dat klauwen je arm grijpen. Bij thuiskomst ontdek je dat al je eigendommen zijn weggenomen en vervangen door exact dezelfde. Je voelt dat er iets achter je staat. Je hoort de adem tegen je oor. Als je je omdraait is er niets.

Wanneer het licht uitgaat, word je eraan herinnerd hoe weinig we eigenlijk kunnen bevatten.

Jakop Ahlbom en horror
De theatermaker is van jongs af aan gefascineerd door de horrorfilm. Ahlbom: ‘Als puber verslond ik alle horrorfilms die ik kon vinden. Ik genoot van de absurde fantasie, de special effects, de extremiteit van de gebeurtenissen, van het duistere onbekende en de adrenalinekick die dit teweegbrengt. Daarnaast werd ik geïntrigeerd door de zwarte humor in de films, de slapstick die wordt gebruikt en de surreële verbeelding die zowel fascinerend als angstaanjagend is.’

Het maken van ‘Horror’ biedt Ahlbom de mogelijkheid om zonder restricties te kunnen fantaseren, een surreële horrorwereld te creëren met special effects die in het theater niet vaak te zien zijn. De uitdaging die hij zich stelt is om de filmische effecten van horror theatraal te vertalen, om het publiek te verbazen en laten huiveren bij schijnaar onbestaanbare beelden en effecten. Om ze te laten zien hoe ‘lekker’ horror kan zijn. De beeldende mogelijkheden die het genre hem biedt zijn legio. Hij is nieuwsgierig naar de verbeelding van onze grootste angsten, van gruweldaden, naar de humor en het plezier ervan. Ahlbom: ‘Hoewel ik in mijn werk al lang gebruik maakt van filmische montagetechnieken, is het creëren van horroreffecten in het theater echt een bijzondere uitdaging.’

De voorstelling ´Horror´ gaat op woensdag 3 december in première in de Toneelschuur in Haarlem en is tot eind februari in verschillende theaters te zien, kijk hier voor de volledige speellijst.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Jakop Ahlbom brengt in het theater een hommage aan horror”

Plaats een reactie