Recensie: JeruZalem (Paz Brothers, 2015)

“De hel heeft drie poorten. Eén in de woestijn, één in de zee en één in Jeruzalem.”
JeruZalem
Deze gevleugelde (en veelbelovende) woorden krijgen we te horen in het intro van JeruZalem, een film de sinds kort uit is op DVD en Bluray. De film is bij ons niet op het grote doek geweest en dan is het altijd een beetje spannend wat je voorgeschoteld krijgt. Niet zelden zit je met gekromde tenen naar een DVD te kijken! Het feit dat een film is uitgebracht op het duurdere medium Bluray, of als 3D-film biedt wat dat betreft helemaal geen garanties. Gelukkig komen er ook leuke dingen voorbij, zoals JeruZalem die mij aangenaam verraste. Ik was dan ook verbaasd om te zien dat JeruZalem zo’n slechte beoordeling kreeg op IMDB. Het is misschien geen Oscar-waardige productie, maar het bevat genoeg nieuwe elementen om de gemiddelde horrormeuk te overtreffen.

Deels volgt JeruZalem de beproefde formule (een groep jongelui, met meer hormonen dan verstand, komt in een penibele situatie terecht), maar daarnaast bevat de Israëlische horrorfilm nieuwe en verrassende elementen.

In JeruZalem volgen we Sarah en Rachel op hun vakantie naar Israël. De meiden wilden eigenlijk gaan feesten in Tel Aviv maar als ze in het vliegtuig Kevin ontmoeten – een moderne Indiana Jones met een diepe fascinatie voor mythologie – laten ze zich door hem verleiden om naar Jeruzalem te gaan en daar Jom Kipoer te vieren (tja, hormonen he). Ze verblijven in de oude stad en worden ondergedompeld in een wereld vol geschiedenis, cultuur en feesten. Maar ze maken ook rare dingen mee, zo ontmoeten ze ‘King David’ die zegt dat ze gevaar lopen en de stad zo snel mogelijk moeten verlaten. De man is echter duidelijk zo gek als een deur, dus heel serieus nemen ze hem niet, maar als Kevin tijdens een bezoek aan de grot Zedekia bepaalde muurschilderingen ziet, wil hij ook weg. Het zou een saaie horrorfilm zijn geworden als ze het advies van King David en Kevin hadden opgevolgd, dus natuurlijk blijven ze, en dan breekt de hel los…

JeruZalem smart glasses
In JeruZalem spelen smart glasses de hoofdrol.


Op zich is het verhaal van JeruZalem niet bijzonder, wat maakt het dan zo interessant? Ten eerste volgen we alle gebeurtenissen via de ‘smart glasses’ van Sarah, het woord Google Glass wordt niet gebruikt, maar daar komt het wel op neer. Nog voordat nieuwe personages zijn voorgesteld, weet je dankzij de gezichtsherkenning al met wie je te maken hebt. Ook andere zaken worden via de bril toegelicht en het levert hier en daar grappige situaties op. Ten tweede is het verhaal uit een cultureel oogpunt erg interessant, het geeft een goed beeld van de stad JeruZalem, een van de oudste steden van de wereld. Daarbij is het altijd leuk om een niet-Westerse horrorfilm te zien, het is weer eens wat anders; de film is overigens wel Engelstalig. Ten derde heeft de film de nodige diepgang, het ligt er niet heel dik bovenop, maar het is er wel.

JeruZalem Special Effects
Ook de special effects stellen niet teleur, er is niet heel veel te zien, maar wat er is, ziet er goed uit.

Het acteerwerk is uitstekend, waarschijnlijk zal je geen bekende gezichten zien (ligt er natuurlijk aan waar je naar kijkt), maar de Israëlische hoofdrolspelers zijn goed en overtuigend. De rol van Sarah wordt gespeeld door Danielle Jadelyn, Yael Grobglas speelt Rachel, en Yon Tumarkin vertolkt de rol van Kevin. Omdat het hele verhaal door de ‘smart glasses’ van Rachel wordt getoond, zal dat zowel voor de cast, als de regisseurs (Doron en Yoav Paz) een uitdaging zijn geweest, maar het resultaat is overtuigend. Doron en Yoav Paz waren overigens ook verantwoordelijk voor het script. In 2009 maakten ze hun debuut met de film Phobidilia, waarvoor ze diverse nominaties kregen, JeruZalem is hun tweede speelfilm.

Om nu te zeggen dat de hele film geweldig is? Nee. Met name de tweede helft – dat naar mijn smaak teveel heen en weer geren en jammerende vrouwen bevat  – viel wat tegen. Maar de pluspunten wegen op tegen de minpunten. Ik zou dan ook graag meer zien van de Paz Brothers, en het lijkt erop dat mijn gebeden zijn verhoord, want de Epic Pictures Group heeft JeruZalem 2 (Jeru2alem) al aangekondigd. De regie zal wederom in handen van Doron en Yoav Paz zijn en deze keer wordt er een VR-component aan toegevoegd, ik ben benieuwd!

Bloody Mary proefnotitie: Doe mij er nog maar een!
JeruZalem is nu verkrijgbaar op DVD en Bluray
https://www.youtube.com/watch?v=QTIwfN-4hZ4

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: JeruZalem (Paz Brothers, 2015)”

   • Hij kwam vandaag al binnen, dus vanavond gelijk gekeken. Ik ben het helemaal eens met jouw recensie. Eerste deel is goed, laatste half uur is wat teveel geren en gegil en ook niet echt duidelijk door de first person point of view. De allerlaatste scene is dan wel weer verrassend.
    Al met al heb ik mij prima vermaakt.

    Als je trouwens het first person gegeven leuk vond, raad ik je “Hardcore Henry” (2015) aan. Ook volledig POV geschoten, maar dan ook met stunts. Meer SF/actie in plaats van horror, maar wel met veel bloed en een hoge bodycount 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie