Boekrecensie: Julia – Peter Straub

Boek Julia van Peter StraubJulia is in 1975 al een keer eerder uitgegeven, en is nu opnieuw uitgebracht. Pas echte bekendheid kreeg Straub na samenwerking met grote held Stephen King (De Talisman).

De Amerikaande Julia Lofting vertrekt – na de plotselinge dood van haar dochtertje – naar Londen, om ver weg van haar eigen omgeving, een geheel nieuw leven te beginnen. Zo hoopt zij te leren leven met het verlies. Maar als zij op de eerste dag al een glimp opvangt van een knap, klein meisje dat sprekend op haar dochtertje lijkst, is Julia totaal van de kaart.

Op zich zouden dit de ingredienten kunnen zijn van een goed horrorverhaal, maar helaas, dat is niet echt het geval. In het hele verhaal hebben we maar vier personages. Dat is op zich niet erg, maar echt uit de verf komen ze niet. De meeste personages, inclusief Julia, blijven op de vlakte en gaan nergens de diepte in. Daarin tegen speelt het huis dat Julia koopt in Londen wel een sinistere rol. Er klinken allerlei geluiden in huis, er druipt smurrie van de muren, en het huis kreunt en steunt, precies zoals er van een horrorhuis verwacht wordt. Dit is ook gelijk het enige spannende aan dit verhaal.

Het boek is best goed geschreven, dat kan je wel aan Straub overlaten. Alleen jammer dat de horror, die ik gehoopt had te vinden, in Julia maar matig aanwezig is. Het verhaal leest wel lekker weg, maar ik zou het eerder een thriller noemen dan een echt horrorverhaal. Al met al best redelijk, en leuk om gelezen te hebben, maar stel je verwachting iets bij, anders wordt je teleurgesteld.

Waardering: ***

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Boekrecensie: Julia – Peter Straub”

  1. Een vriendinnetje van mij kon er niet van slapen en heeft het boek dus maar uitgelezen.

    Het is meer horror in de vorm van onverklaarbare dingen (geesten/spoken/haunting) en de angst/paranoïde die daaruit voorkomt, dan horror in de ‘bloed/geweld’ vorm.
    Dus ik vind het wel degelijk een horror boek.

    Beantwoorden
  2. Ik vond het een zeer matig boek de spanning was heel ver te zoeken of beter gezegd nergens te vinden. valt me tegen van Peter Straub, terwijl ik 2 andere boeken van hem gelezen heb die wel degelijk goed zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie