Korte horror 3:00 AM plus interview met de maker

Christian tradition marks 3:00 PM as the hour Jesus died. Centuries of superstition have associated 3:00 AM as the witching hour. A time when supernatural activity and nefarious energies are at their peak. De inleiding van de korte horrorfilm 3:00 AM van Ricardo Albarran liegt er niet om. Dit zou best wel eens een spannende kunnen zijn.

De korte horrorfilm duurt om precies te zijn vijf minuten, maar het voelt langer. Je volgt een student die in slaap valt in een computerlokaal en -je raad het al- om 3:00 uur ’s nachts wakker schrikt. En dan begint de ellende.

De film is, zeker voor zo’n korte tijd, best goed opgebouwd. Er zit niet veel verhaal in en ik zou graag willen weten wie het is die de student achterna zit, maar qua spanning is het een leuke, korte, maar intense achtbaanrit. Het verhaal is geschreven en geregisseerd door Ricardo Albarran. De acteurs zijn Jon Fonseca en Izzy Bobby. Verder hebben Travis Wright, Lisa Manzella en Kenny Jones aan de film meegewerkt. De muziek komt van Ryan Anderson.

Wat vinden jullie van deze short?
Sterren: 4.5

Wij van De Nachtvlinders hebben een kort interview met de bedenker en regisseur Ricardo Albarran weten te regelen en hebben hem dan ook het hemd van het lijf gevraagd.

Interview bedenker en regisseur 3:00 AM Ricardo Albarran

Bedankt voor je tijd. Kun je ons iets over jezelf vertellen, waar kom je vandaan? Waar komt je liefde voor horror vandaan?

R. Ik ben geboren en getogen in Chicago, Illinois, VS. De meeste mensen kennen me als Ricardo Albarran, de professional op het gebied van volksgezondheid.  In mijn dagelijkse werk ben ik Management Consultant in de gezondheidszorg. Eerder behaalde ik een Master of Public Health aan de Yale Universiteit en werkte ik twee jaar bij de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention tijdens de COVID-19 pandemie. Tot nu toe maakte ik een verschil in het leven van mensen door mijn werk in de volksgezondheid.

’s Avonds kijk ik graag naar (de nieuwste) horrorfilms. Sinds ik als kind naar The Exorcist keek ben ik al fan van horror. Ik had er waarschijnlijk niet zo jong naar moeten kijken, maar het is me altijd bijgebleven – het gaf me een gevoel van angst, opwinding, angst, nieuwsgierigheid, een breed scala aan emoties. Sindsdien voel ik me altijd aangetrokken tot horrorfilms en uiteindelijk wist ik dat ik er ooit zelf een paar wilde maken.

2023 is een bewogen jaar geweest. Ik nam de gok en schreef me in voor een cursus Intro to Filmmaking voor volwassenen bij de non-profitorganisatie Chicago Filmmakers. Daar leerde ik de basis van het film maken en zo ontstond mijn allereerste film.

Hoe kwam je op het idee van 3:00 AM?

R. De ervaring op de universiteit van Yale is een grote inspiratie geweest. Ik bracht mijn nachten altijd samen met een vriend door in het computerlokaal van de medische faculteit, waar we veel plezier hadden met studeren en het maken van ons huiswerk. We verlieten dat computerlokaal heel laat in de nacht, soms om 2 of 3 uur ’s nachts. Op die momenten als ik dan naar huis liep, kreeg ik altijd de kriebels.

Ook wordt dat tijdstip vaak genoemd in horrorfilms en ik heb nog geen horrorfilm gezien die specifiek over het heksen uur gaat. Voor de cursus Intro to Filmmaking was een van onze opdrachten om een filmscript van 3 pagina’s te schrijven. Dus ik combineerde die ideeën en mijn ervaringen uit het verleden in één kort script: 3:00 AM.

Waar heb je het gefilmd?

R. Het interessante is dat we het binnen Chicago Filmmakers hebben gefilmd. Ik had niet echt een budget of geld om uit te geven. Ik wilde een eenvoudige en korte horrorfilm maken met behulp van wat ik tot mijn beschikking had, namelijk wat we in de les leerden en de middelen die de cursus te bieden had. De gang waar de hoofdpersoon Steve doorheen loopt, is de gang waar wij doorheen liepen om bij les te komen en het computerlokaal waar Steve werkt is ons klaslokaal.

Drie van onze crewleden, Izzy Bobby, Lisa Manzella en Travis Wright, spelen ook een rol in de film. We moesten vindingrijk zijn, want dit was een zeer low-budget film. Ik heb ongeveer 250 dollar uitgegeven om de film te maken. Ondanks dit lage budget was het toch mijn doel om een angstaanjagende film te maken. Mensen vinden hem echt eng, dus ik denk dat ik mijn doel heb bereikt.

Hoelang duurde het om te filmen? En welke apparatuur heb je gebruikt?

R. Het kostte ons in totaal ongeveer 6 uur om te filmen, verdeeld over twee lesperiodes. Chicago Filmmakers was geweldig, omdat ze ons alle basisapparatuur gaven die we nodig hadden om te filmen. Denk aan een DSLR-camera, microfoons en basisbelichtingsapparatuur. Onze instructeur, Jonathan Moeller, heeft ons ontzettend geholpen. We waren een crew van 5 studenten – Izzy Bobby, Travis Wright, Lisa Manzella, Kenny Jones, en ikzelf – die allemaal aan het leren waren over film maken en hoe we de apparatuur moesten gebruiken tijdens het filmen.

Als regisseur voelde ik me een beetje onzeker over wat ik moest doen op de set omdat ik dit nog nooit eerder had gedaan. Ik had de film in mijn hoofd en wist precies hoe ik wilde dat hij eruit zou zien, dus communiceerde ik die visie naar de rest van de crew tijdens het filmen, wat uiteindelijk geweldig uitpakte!

Was het over het algemeen gezien ingewikkeld?

R. De opnames waren niet ingewikkeld, ze waren ontzettend leuk! Het ingewikkeldste deel van dit alles was de postproductie. Ik had al het beeldmateriaal dat we hadden opgenomen. Het kostte me hierna ongeveer vijf maanden om alles samen te voegen. Het eindresultaat? Een korte horrorfilm van 5 minuten.

Omdat dit nog nieuw voor me was moest ik meer leren over filmbewerking, kleurcorrectie, geluidsontwerp, mixen en masteren. Dus besteedde ik veel tijd aan het bekijken van YouTube-tutorials en het volgen van minicursussen over deze onderwerpen. Vervolgens paste ik het geleerde toe op de montage, kleur en het geluid van de film. Ik werkte met Adobe Premiere Pro. Het was veel trial-and-error totdat ik concepten van de film had gemaakt die ik goed vond.

Daarna vroeg ik een paar mensen om hun feedback. Ik ben lid van veel Facebook horrorfan-groepen. Ik postte daar de vraag of iemand geïnteresseerd was om een ruwe versie van de film te zien en feedback te geven. Veel mensen boden zich aan en gaven me hun zeer gedetailleerde en ongezouten mening over dingen die ze leuk en minder leuk vonden. Dit waardeerde ik erg! We hebben in totaal vier keer getest totdat ik de uiteindelijke versie van 3:00AM had die het beste was.

Kunnen we meer van je verwachten, misschien een volledige film? En zo ja, kun je ons er misschien iets over vertellen?

R. Deze ervaring was zo leuk. Ik ga zeker door met het maken van horrorfilms. Sinds de première van 3:00 AM op 1 oktober hebben veel mensen me gevraagd of ik er een volledige film van zou willen maken, en dat zou ik zeker doen! Er valt veel te vertellen over het heksen uur. Dus dat is zeker iets wat ik in de nabije toekomst wil onderzoeken. In de tussentijd is 3:00 AM al geaccepteerd voor twee filmfestivals en we wachten nog steeds op reacties van anderen – en dat is heel spannend!

Dus terwijl onze korte film zijn rondes maakt op de filmfestivals, ben ik van plan om in de komende maanden het script van mijn volgende project af te maken. Ik hoop dat dit begin volgend jaar vorm gaat krijgen. Je kunt mijn toekomstige projecten volgen via mijn Instagram-account 3AMFilmsX of YouTube-account.

Meer korte films? Kijk een willekeurige uit ons archief

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie