Boekrecensie: Koude Rivier – Michael Koryta

Michael Kortya wordt in vele recensies gezien als de nieuwe Stephen King. Met deze insteek ben ik dit boek dan ook gaan lezen, maakt Koryta deze beloftes waar?

Boek: Kude RivierAlyssa Bradford vraagt filmmaker Eric Shaw om een documentaire te maken over haar schoonvader, Campbell Bradford, een hoogbejaarde miljonair met een mysterieus verleden. Eric neemt de opdracht aan en reist naar West Baden, ooit beroemd om zijn geneeskrachtige bronnen en het exclusieve hotel dat recentelijk in zijn oude glorie is hersteld.

Als snel maar aankomst krijgt Eric last van angstaanjagende visioenen, die steeds intenser en realistischer worden naarmate hij meer te weten komt over de geschiedenis van het hotel. Het gevoel bekruipt hem dat er iets kwaadaardigs loert onder het gerestaureerde oppervlak. Iets wat zich niet laat tegenhouden door de grens tussen leven en dood.

De schrijfstijl die Koryta hanteert komt inderdaad overeen met die van King. Beide schrijvers houden ervan om een plaatselijke geschiedenis te combineren met het heden en deze uit te werken met persoonlijke tragedies. Ook is het bovennatuurlijke element bij beide aanwezig. Maar waar King er in slaagt een benauwend bloedstollend verhaal te vertellen blijft Koryta wat achter. Het verhaal is te gekunsteld en weten de personages je niet mee te trekken het verhaal in.

Tijdens het lezen van de Koude Rivier, werk je steeds naar een climax toe, echter blijft deze uit en zet pas in zodra het verhaal bijna is afgelopen. Wel slaagt Koryta er in om een plaats met een rijke geschiedenis voortreffend neer te zetten in hedendaagse fictie.

Een aanrader? Hmwah, Hij staat niet gelijk bovenaan mijn lijst. Maar hou je van geschiedenis en de persoonlijke tragedies die hier bij horen? Wil je wel een klein beetje van het bovennatuurlijke genieten, maar niet te veel? Dan is de Koude Rivier een prima thriller!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie