Recensie: Kristen (Mark Weistra, 2015)

Kristen krijgt vervelende telefoontjes
Kristen krijgt vervelende telefoontjes

Er worden nog steeds niet veel Nederlandse horrorfilms gemaakt, en de Nederlandse horrorfilms die er zijn, vallen al snel in een bepaald stramien. De nachtmerrieachtige thriller Kristen, geschreven en geregisseerd door Mark Weistra die eerder Taxandria maakte, is dan ook een aangename afwisseling.

Kristen draait om de jonge vrouw Kristen Welling. Op nieuwjaarsdag gaat zij samen met haar vriend Ivan het café van haar vader schoonmaken. Terwijl Ivan een parkeerplek zoekt, gaat Kristen alvast aan de slag. Ivan laat echter best wel lang op zich wachten, wat erg vervelend is want er verschijnt een vaag type aan de deur en Kristen krijgt ineens rare telefoontjes. Aanvankelijk lijkt het gewoon een hardnekkige klant die teleurgesteld is dat zijn stamkroeg op nieuwjaarsdag dicht is, maar dan blijkt dat hij wel heel erg veel van Kristen weet. Langzaam maar zeker belandt ze in een nachtmerrie waaruit ze met geen mogelijkheid kan ontsnappen.

Terence Schreurs en Ronald Top zorgen voor een perfect kat-en-muisspel
Terence Schreurs en Ronald Top zorgen voor een perfect kat-en-muisspel

Kristen is een ingetogen productie met sterk acteerwerk. Het verhaal speelt zich af op één locatie en er zijn slechts enkele acteurs. Kristen houdt het midden tussen een psychologische thriller en een bovennatuurlijk drama; je weet op gegeven moment niet meer wat nu werkelijkheid is en wat niet. Persoonlijk vond ik de film tegen het einde iets te vaag worden, maar de acteurs houden het interessant. Terence Schreurs (Dood Eind, Goede Tijden Slechte Tijden, Intensive Care) is ijzersterk als Kristen en Ronald Top (Spangas, Overspel, Inventing History) is super creepy als De Stem, samen zorgen ze voor een perfect kat-en-muisspel.

Hoewel acteerprestaties de boventoon voeren, kun je in Kristen ook nog een beetje genieten van special make-up en special effects. Het is mooi en subtiel gedaan, soms iets té subtiel. Gelukkig kun je een dvd frame voor frame bekijken, wel leuk als je wat verrassingen wilt zien.

Terence Schreurs is ijzersterk als Kristen
Terence Schreurs is ijzersterk als Kristen

Kristen is een goede film en zeker de moeite waard als je van sterk acteerwerk houdt. Zelf ben ik erg benieuwd naar Weistra’s nieuwe film ‘Het Verhoor’ waarin Terence Schreurs opnieuw een rol zal spelen.

Bloody Mary proefnotitie: Een smakelijk Hollands biefstukje.
Kristen is nu verkrijgbaar op dvd
https://www.youtube.com/watch?v=4alk1GqueQE

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie