Recensie: Kristy (Oliver Blackburn, 2014)

Kristy. Vind ze, jaag ze op, ken hun angst.
Kristy. Vind ze, jaag ze op, ken hun angst.

Dood Kristy. Kristy is de volgeling van Christus. Als je Kristy doodt, dood je God. Kristy is knap, rein en gezegend. Vind ze, jaag ze op, ken hun angst.

Dit is in een notendop de synopsis van deze film. Alle Kristy’s moeten het ontgelden als ene Dark Violet dit betoog op een forum plaatst. Kristy moet dood. Video’s? Ja graag. Oh ja, het meisje in kwestie hoeft helemaal niet Kristy te heten, als ze maar knap, rein en gezegend is. Dat dat er nogal wat zijn, is geen probleem, want overal in Amerika ontpoppen zich Kristy-killers. En ‘knap, rein en gezegend’ is klaarblijkelijk een rekbaar begrip, want ook uitgebluste, ontmaagde studentes die niet eens genoeg geld hebben om met Thanksgiving naar huis te gaan, moeten eraan geloven. En als daarvoor ook wat mannen het loodje moeten leggen, dan is dat maar zo.

Haley Bennett kicks ass
Haley Bennett kicks ass

Toch is Kristy niet zo dramatisch als ik het doe klinken. Het verhaal is misschien een beetje gammel, maar de personages zitten wel goed in elkaar. De ‘hoofd-Kristy’ van het verhaal is Justine, zij blijft met Thanksgiving helemaal alleen achter op de universiteitscampus, en is daardoor een gemakkelijk doelwit voor de Kristy-killers. Justine wordt gespeeld door Haley Bennett (The Hole, The Equalizer, Hardcore), ze zet een sympathiek personage neer, die haar mannetje staat. Dark Violet wordt gespeeld door Ashley Greene (The Twilight Saga, The Apparition, Burrying the Ex). Voorheen heeft ze nooit echt indruk op mij gemaakt, maar in deze film is ze een gestoorde bitch die het gemunt heeft op vrouwspersonen (in mijn ogen het ultieme verraad: de vrouw die mannen aanspoort andere vrouwen te vermoorden). Ik zie Ashley Greene graag nog eens terug in een soortgelijke rol.

Ashley Greene als Dark Violet
Ashley Greene als Dark Violet

Regisseur Oliver (Olly) Blackburn maakte eerder Donkey Punch (2008), niet een van mijn favoriete films, maar met deze film zie ik een verbetering. Het is geen meesterwerk, maar het totaalplaatje mag er wezen: een cast van een hoger kaliber, goede filmlocaties, okay camerawerk, beetje special effects en de nodige spanning. Nadelen zijn het wat tragere tempo en de talloze scènes in het donker, dat vind ik toch altijd een zwaktebod. Desalniettemin ben ik benieuwd naar Blackburns volgende film en zal ik Kristy zeker niet afraden.

Bloody Mary proefnotitie: Het is misschien kalkoensteak, maar het smaakt zo gek nog niet.
Kristy is vanaf 21 oktober verkrijgbaar op DVD.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie