Lokaal spookverhaal: de Duivelsberg

Aan de Duitse grens, nabij Beek en Ubbergen ligt de Duivelsberg: een heuvel en natuurgebied met een duistere naam en een nog duisterder geschiedenis. Het boek HEX van Thomas Olde Heuvelt speelt zich niet voor niets af rondom dit gebied. Deze week in lokaal spookverhaal: de Duivelsberg en zijn behekste verleden.

de heksendans, een meertje op de Duivelsberg bekend om mist en moord- hier werd in 1905 een dode vrouw aangetroffen

De Duivelsberg dankt zijn naam aan een verbastering van ‘duffel’, de naam van het gebied rondom de stuwwal toen het nog bij het Duitse Wyler hoorde. Toch is de naam Duivelsberg meer dan passend: in de tijd van de heksenvervolging kwamen mensen die van hekserij beschuldigd werden hier aan hun einde. In het gebied vind je, als je heel goed zoekt, 2 zwarte poelen waar heksen verdronken werden- de heksenkolken. En op de top van de heuvel werden deze onfortuinlijke zielen op brandstapel of galg ter dood gebracht. Maar ook Romeinse grafvelden zijn gevonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier soldaten gesneuveld. De geschiedenis van de Duivelsberg kent dus vele doden.

De eeuwenoude bomen hier zorgen ervoor dat je zelfs op een zonnige dag nog in de schaduw loopt. Er zijn ook resten van oude constructies te vinden, zoals de Mergelp burcht: hier woonden graaf Balderik en gravin Adela, verdacht van meerdere moorden. Veel bezoekers van het gebied voelen zich gadegeslagen en zelfs gevolgd door iets wat zich alleen laat zien in de ooghoeken. Ook witte wieven en zwevende lichtjes zijn gesignaleerd als de nacht valt. Meerdere spokenjagers zijn al op onderzoek gegaan naar bewijs van entiteiten op de Duivelsberg, hun verslagen zijn online te vinden.

Uit archieven blijkt dat er in een ver en grijs verleden een heidense tempel stond op het punt van de Duivelsberg waar zogeheten leylijnen samenkomen (deze kun je volgen met een pendel of wichelroede). Hier is mystieke energie het sterkst, en verzamelen zich vandaag de dag nog steeds moderne heksen voor ceremonies. Zo gek is het idee van een zeventiende eeuwse Wylerheks die hier geketend ronddoolt in HEX dus niet!

Heb jij een lokaal spookverhaal waar we echt over moeten schrijven? Laat het ons hieronder weten!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Lokaal spookverhaal: de Duivelsberg”

  1. Leuk om te lezen.

    Het Solse Gat in het, Seulder- en Sprielsebos in de gemeente Putten, vind ik ook zo’n mooie legende. Ik ben er 1 keer geweest en vond het een schitterende locatie, die samen met de spookverhalen best intrigerend is.

    Beantwoorden

Plaats een reactie