Horrorfilms en een spookhuis op Lowlands 2013

Lowlands 2013Zoals elk jaar ben ik een weekend in augustus in Biddinghuizen te vinden voor ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’, een festival dat naast muziek ook plek heeft voor andere kunsten. En ons geliefde genre is ook in de 2013 editie (16 t/m 18 augustus) volop aanwezig en niet alleen met horrorfilms, hieronder vind je onze selectie. Het volledige programma is te vinden op Lowlands.nl. Kaarten voor Lowlands zijn al uitverkocht.

Het Spookhuis


Lowlands is soms net een kermis. Dat bracht de mad scientists van PIPS:lab en oneseconds op een idee. Zij bouwden voor ons een spookhuis. Niet zomaar een spookhuis natuurlijk, met boemelwagentjes en plastic skeletten, maar something completely different en dodelijk eng. Duistere krachten beheersen deze geheime locatie, waarin je onherroepelijk verdwaalt en jezelf tegenkomt op een manier die je niet meer kunt navertellen. Sterker nog: de Lowlandsmedewerkers die het huis wilden uittesten zijn nimmer teruggekeerd van hun trip naar gene zijde. Wij vrezen het ergste. Ga er niet heen, als je Lowlands je lief is. Of wel, en face the consequences…

Een locatie is niet gegeven, maar wij vermoeden dat in het zich in het Grolsch / Mike gebied bevindt tijdens het hele weekend

Citadel (Ciaran Foy, 2012)

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Tommy en zijn zwangere vrouw Joanne staan op het punt hun flatje in een troosteloze Ierse buitenwijk te verruilen voor een eengezinswoning. Nadat ze door hoodies is aangevallen raakt Joanne in coma. Het kind wordt geboren, maar Joanne sterft, waarna een vriendelijke verpleegster Tommy helpt zijn leven weer op orde te krijgen. Maar een priester waarschuwt hem voor de terugkeer van de demonische ‘hoodies’, die het dit keer op zijn dochtertje hebben voorzien. Citadel is een beklemmende horrorfilm, die de angst voor straattuig maximaal uitbuit. Tijdens het Imagine Film Festival in april werd de film bekroond met de MovieZone Award.

Citadel draait vrijdag 16 augustus om 23:10 in de Echo

This is the End (Evan Goldberg/Seth Rogen, 2013)

This is the End! (trailer)

James Franco geeft een housewarming party om zijn nieuwe, zelf ontworpen huis ten doop te houden. Seth Rogen, Jona Hill en andere beroemdheden vallen binnen en doen zich al snel te goed aan drank, drugs en vrouwen. So far, so Hollywood, tot het huis onverwacht wordt overvallen door explosies, bevingen en een opensplijtende aarde. Een fors aantal gasten wordt door lava opgevreten, en de rest moet maar in beschonken en gedrogeerde staat zien te overleven. In deze verrukkelijk melige en lekker foute comedy spelen alle acteurs zichzelf en komt een hele stoet celebrities in cameo’s voorbij.

This is the End draait in de nacht van vrijdag op zaterdag 17 augustus om 01:10 in de Echo

Cinema Curioso (Ronald Simons)

Cinema Curioso is een weirde & wonderlijke reis door de krochten van de cinema, langs hilarische miskleunen uit de filmgeschiedenis. Dat wordt genieten van vuige blaxploitation, moordzuchtige kakkerlakken, ‘Bruce Lee In New Guinea’, voodoo-erotiek in ‘Carribean Papaya’, sukkelige kung-fuzombies in ‘I Drink Your Blood’, Belgische cultpulp met Herman van Veen, de ‘Werewolf Woman’, kostelijke opnamen uit het B-oeuvre van David Hasselhoff, de Turkse Star Wars, zweterige krachtpatsers met snor en krullenmat, het überhouterige debuut van Arnold Schwarzenegger in ‘Hercules In New York’ én Godzilla versus het Onuitstaanbare Olievlekmonster. Alle fragmenten worden ingeleid en voorzien van commentaar door pulpkenner Ronald Simons.

Zaterdag 17 augustus vanaf 21:00 is deze eenmalige Best Of-editie van Cinema Curioso te zien in de Echo.

You’re Next (Adam Wingard, 2011)

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Crispian neemt zijn vriendin mee naar een familiereünie in het landhuis van zijn ouders. Al gauw gaat de reünie niet helemaal volgens plan: ondanks pogingen van de ouders om de lieve vrede te bewaren, is het gebekvecht niet van de lucht en doen de familieleden er alles aan om elkaar af te troeven. Daar komt abrupt een einde aan als het gezelschap wordt aangevallen door een drietal bizar gemaskerde mannen, die duidelijk maken dat zij geen prijs stellen op overlevenden. Een levensgevaarlijk kat-en-muisspel volgt, in een film die inventieve horror mengt met gitzwarte humor.

Zaterdagnacht om 01:00 uur kun je genieten van You’re Next in de Echo.

Eraserhead (David Lynch, 1977) met Cercueil

In 1977 debuteerde David Lynch met zijn in zwart/wit gedraaide nachtmerrie ‘Eraserhead’, waarin de goeiige Henry en zijn vrouw een baby krijgen die monsterachtige trekken heeft en zich achter de radiator van het huis ophoudt. Alles wat Lynch sindsdien heeft gemaakt, is al terug te vinden in dit debuut: de dromen, het merkwaardige, niet-logische verhaal en een onwerkelijke, geheel eigen wereld. De Franse cultband Cercueil maakte een donkere score, opgetrokken uit beats en elektronica, waarmee Lynch’ unieke cultklassieker weer nieuw leven wordt ingeblazen.

Zondagmiddag 17:00 uur begint deze bijzondere versie van Eraserhead in de Echo

Borgman (Alex van Warmerdam, 2013)

Click here to display content from DailyMotion.
Learn more in DailyMotion’s privacy policy.

De langharige, ongeschoren Camiel Borgman belt aan bij een statig huis in een villawijk, met het verzoek om een bad te nemen. De man des huizes weigert, maar later neemt zijn vrouw hem stiekem in huis en verzorgt hem. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. In deze boosaardige vertelling is Alex van Warmerdam beter dan ooit op dreef. ‘Borgman’, de eerste Nederlandse film in 40 jaar die werd genomineerd voor de Gouden Palm, bevat weer veel droge humor en visuele vondsten, maar wordt gaandeweg een grimmige wraakoefening.

Zondagavond om 23:00 uur in de Echo

Maniac (Franck Khalfoun, 2012)


Frank, overdag restaurateur van etalagepoppen, maakt ’s nachts jacht op jonge vrouwen die hij vermoordt en scalpeert. Op een dag loopt de jonge fotografe Anna zijn atelier binnen. Ze wil zijn poppen gebruiken bij de opening van haar expositie. De vereenzaamde Frank denkt eindelijk een soulmate te hebben gevonden en stemt toe. Maar de ontmoeting met Anna blijkt ook de prikkel voor nog meer moordlust. Remakes weten zelden de impact van het origineel te evenaren, maar deze nieuwe versie van de grindhouseklassieker uit 1980 is een overtuigende uitzondering. Een meesterzet is de casting van de jongensachtige Elijah ‘Frodo’ Wood als Frank. De ultieme wolf in schaapskleren.

Maniac is de afsluiter van deze genre line-up en begint zondagnacht om 01:25 in de Echo.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie