Review: Martha is Dead – echt een heel intens spel!

review Martha is Dead
Martha is Dead

Martha is Dead is een verhalend spel. Dat wil zeggen dat het verhaal voorop staat en de gameplay ondergeschikt is. Dit kennen we van spellen zoals Life is Strange. Of dat bij dit spel ook werkt, kan je lezen in mijn review van Martha is Dead.

Verhaal

Noord Italië, 1944. De tweede wereldoorlog loopt ten einde en in de regio heersen de nazi´s nog. Maar het verzet groeit gestaag met de wetenschap dat de geallieerden steeds dichterbij komen. Jij volgt het verhaal van Giulia, een jonge vrouw die samen met haar identieke tweelingzus nog thuis woont bij haar ouders. Martha en Giulia lijken zo erg op elkaar dat zelfs de ouders last hebben met het uit elkaar houden.

Duidelijk is dat Martha het lievelingetje is

Toch is er een verschil: Martha is doof. Dit zorgt ervoor dat Giulia achter wordt gesteld. Zij moet altijd naar oma toe en Martha blijft thuis bij haar ouders waar ze ze heel goed voor haar zorgen. Duidelijk is dat Martha het lievelingetje is. Het spel begint ook met de herinneringen die je hebt van oma, waar jij een groot deel van jouw jeugd hebt doorgebracht. Na deze intro verplaatst het spel naar 1944 en Martha is net onder verdachte omstandigheden overleden. Aan jou de taak om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Maar jouw zoektocht wordt er niet makkelijker op als Giulia langzaam haar verstand lijkt te verliezen en constant geplaagd word door vreselijke visioenen en nachtmerries. Wat heeft zij voor rol gespeeld in de dood van haar tweelingzus?

Meerdere verhaallijnen

review Martha is Dead
Martha

De makers van Martha is Dead, LKA, geven aan dat het spel meerdere verhaallijnen heeft en daar is niets over gelogen. Naast de moord op je zus die je op moet lossen, is er ook de dreiging van de tweede wereldoorlog nog flink op de achtergrond aanwezig en heb je ook nog te maken met de band die je met je zus en je ouders had. (er zit nog een twist in het begin van het verhaal die ik hier niet ga verklappen, maar de boel wél ontzettend ingewikkeld maken voor Giulia) Hiernaast zijn er nog flink wat bovennatuurlijke voorvallen die met oma gelinkt zijn, zoals de voorliefde voor tarotkaarten en het lokale spookverhaal van de Witte Dame, een spook wat rondwaart bij het dichtbij gelegen meer waar Martha dood is gevonden.

Fotocamera

Naast de tarotkaarten die je kan leggen heb je ook een oude fotocamera in je bezit. Dat is een echte Rolleicord uit 1940. De bediening is behoorlijk uitgebreid. Je moet op de afstand, focus en belichting letten om een goede foto te maken. Dit is alleen van toepassing op de foto´s die je moet maken om verder te komen in het verhaal, want je kan naar hartenlust van alles een foto maken. Wat ook erg aan te raden is, want de omgeving is echt een feest om naar te kijken. Nadat je een foto hebt gemaakt moet je die echt gaan ontwikkelen. Dit is niet zo uitgebreid als in het echt -de studio geeft dit tijdens de korte tutorial ook aan- maar het is een stuk uitgebreider dan alleen maar op een knopje drukken en klaar. Je moet in de donkere kamer, die door vader in de kelder is aangelegd, met de vergroter de juiste uitsnede kiezen en de boel scherp stellen. Hierna leg je het blad in het ontwikkelbad. Nu loopt er een metertje en is het zaak om het blad precies in het groene gedeelte uit het bad te halen. Mislukt dit, dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen met dit proces.

Het spel werkt behoorlijk op mijn zenuwen

Morsecode

Martha een paar dagen later

Naast dit uitgebreide onderzoeken wat je kan doen met je camera, speelt morsecode ook een rol. Wel in mindere mate, maar gezien de manier waarop dit geïmplementeerd is door de ontwikkelaar, getuigt dit van een behoorlijke vorm van originaliteit. Verderop in het spel vind je een telegraaf. Hierbij ligt dan een lijst met codes die je kan verzenden door middel van lange en korte piepjes. Het antwoord wat je dan krijgt dien je ook zelf de decoderen aan hand van een tabel. Pen en papier of een middel om dit te noteren is dan ook zeker gewenst. Je merkt dat de ontwikkelaar hier heel veel tijd en liefde in heeft gestoken.

Behoorlijk spannend

Het spel werkt behoorlijk op mijn zenuwen. En dat bedoel ik in de positieve zin. Er zijn geen jumpscares te vinden en het spel heeft ook zo goed als geen actiescènes. De meeste actie ervaar je in de nachtmerries; je rent dan door een bos en moet bij elke splitsing een keus maken tussen twee zinnen, die dan betrekking hebben op je zus. Het is dus verder een ogenschijnlijk heel rustig spel waarin je de verschillende scènes op je eigen tempo kan onderzoeken. Maar Giulia heeft last van waanideeën en dat vertaalt zich in scènes waarin dingen niet lijken wat ze zijn. Echt creepy. Dit gevoel krijg je ook bij spellen uit de The Dark Pictures Anthology. Niet heel erg eng, wel erg ongemakkelijk.

De scènes zijn rustig en kalm, maar zeer ongemakkelijk door de inhoud en setting

Naast dat er ogenschijnlijk niet veel gebeurt op het eerste gezicht, zijn er een aantal scènes die – schijnbaar- voor Sony reden waren om te schrappen op de PlayStation-consoles. De andere versies zijn gelukkig intact gebleven. Maar ik kan je vertellen dat ik een behoorlijk aantal keer met open mond zat te kijken wat er gebeurde. Behoorlijk intens is hier de juiste omschrijving. Ik ga het hier niet verklappen want het effect is het grootst als je dit zelf meemaakt, maar als je een voorbeeldje wilt dan is er een streamer van Eurogamer die een van die scènes al op Youtube heeft staan in een playthrough (LET OP:SPOILERS!).

Conclusie

Al met al ben ik zeer verrast door Martha is Dead. De omgevingen lijken fotorealistisch en alles is tot in de puntjes verzorgd. Hiernaast heb je een heel uitgebreide camera die ik nog niet in een ander spel ben tegen gekomen en het spel laat je zelfs kennis maken met morsecode. Tel hier de mysterieuze gebeurtenissen bij op en de waanbeelden en nachtmerries waar Giulia last van heeft en je hebt echt een heel intens spelletje. Er gebeurd niet veel, je kan rustig op je gemak de levels doorkammen, maar ondanks die wetenschap zat ik toch elke keer op het puntje van mijn stoel en voelde ik mij nergens echt veilig. Je leeft heel erg mee met Giulia die naast het verlies van haar zus ook nog moet vechten met haar eigen geestelijke gezondheid, de band met haar ouders omdat zij niet het lievelingetje is en de dreiging van de oorlog op de achtergrond. Dit spel is wat mij betreft een dikke aanrader!

Sterren: 5 / 5
Martha Is Dead | Release Date Trailer

Voor de review van Martha is Dead heb ik gespeeld op de PC, maar het spel is vanaf vandaag ook te koop op PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series X|S.

Interessant artikel?

Plaats een reactie