Boekrecensie: Mensen en Machten (Frank van der Meijden)

Bestaan geesten werkelijk? Is reïncarnatie mogelijk? En hebben mensen werkelijk een zesde zintuig? In het boek Mensen en Machten gaat Frank van der Meijden op onafhankelijk onderzoek uit in de wereld van het bovennatuurlijke. Zijn motto: ‘eerst zien, dan geloven’.

Boek: Mensen en MachtenOp de voorkant van het boek prijkt een groep mensen die in een seance zitten (scene uit Drag me to Hell) Daar onder staat met grote letters Mensen en Machten geschreven. Mijn eerste indruk: ‘Ojee, dit wordt zweverig’. Toch stelt de ondertitel ‘Een journalistieke kijk op reïncarnatie, seances en geestverschijningen’ me een beetje gerust.

Ondanks dat de gemiddelde Nederlander het hele paranormale gebeuren maar onzin vindt, wint de belangstelling voor het bovennatuurlijke steeds meer terrein. In de media kun je er niet omheen; je kunt via diverse tv-programma’s in contact komen met dierbare overledenen, je kunt testen of jij het sterkste zesde zintuig hebt en we worden spectaculair vermaakt door Ghost Hunters all over the world.

Ook bij politiespeurwerk groeit de belangstelling in het paranormale. Elke tip die kan helpen bij het oplossen van een zaak is er tenslotte één. Zelf is auteur Frank van der Meijden werkzaam als eindredacteur bij de politieacademie. In Mensen en Machten heeft hij openhartige gesprekken met ‘normale’ mensen met een bijzondere gave; iemand die geesten kan zien, iemand die de dood kan ruiken of de toekomst kan voorspellen.

Allemaal vertellen ze hun persoonlijke verhaal. Soms met naam en toenaam, soms anoniem, om in hun directe omgeving niet raar aangekeken te worden. Het zijn normale mensen als jij en ik, maar zij maken iets mee dat wij lastig vinden om te verklaren, we snappen niet hoe het kan, en zijn er eigenlijk ook een beetje bang voor. Zij hebben machten die voor ons niet te verklaren zijn.

Van der Meijden geeft in Mensen en Machten geen zweverige beschouwingen, maar een kritisch verslag van hetgeen hij observeert. Tot zijn verbijstering blijken zaken als reïncarnatie, geestverschijningen en contact met het hiernamaals minder vergezocht dan hij had aangenomen.

Mensen en Machten is een absolute aanrader als je geïnteresseerd bent in onverklaarbare verschijnselen. Frank van der Meijden geeft een mooi overzicht van de mysterieuze wereld van geestverschijningen, paragnosten en mediums in Nederland en België. Daarnaast leest het boek lekker weg, en bevat af en toe een vleugje humor.

‘Eerst zien, dan geloven’ is ook mijn motto. Het is een geweldig boek, toch ik moet het eerst meemaken voordat ik het voor 100% geloof dat er meer is…

Mensen en Machten van Frank van der Meijden is in april uitgegeven door Just Publishers.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie