Mijn vakantiebestemmingen: top 5 vakantie-horror

Vakantie! Mijn collega-Nachtvlinder Kristel had laatst 5 redenen om lekker thuis te blijven deze vakantie, nu heb ik een leuke top 5 voor je met plekjes die zeker de moeite waard zijn om op te zoeken. Of had je toch beter thuis kunnen blijven? Check mijn top 5 vakantie-horror.

Scène uit The Ruins. top 5 vakantie-horror
Scène uit The Ruins

1. Midsommar (2019)

Een koppel reist naar Noord-Europa om het legendarische Zweedse midzomerfestival te bezoeken. Wat begint als een idyllische retraite ontaardt al snel in een steeds gewelddadigere en bizarre wedstrijd door toedoen van een heidense sekte.

Ik open mijn top 5 gelijk sterk met een dikke favoriet van mij. Deze Ari Aster-productie staat hoog in mijn lijstje. Beklemmende horror zonder jumpscares. Ongemakkelijke scènes met op de achtergrond huilende baby’s, iets te lange shots van een mevrouw op de rand van de afgrond en gruwelheden in klaarlichte dag maken dit een niet-zo-standaard-horrorfilm. Tel daar de lsd-momenten bij op en je hebt wat mij betreft een knaller. Ging jij naar Zweden dit jaar?

Midsommar (Blu-ray)

Verkrijgbaar bij:

bol.com

2. Old (2021)

Een gezin op vakantie ontdekt dat het afgelegen strand waar ze een paar uur ontspannen op de een of andere manier ervoor zorgt dat ze snel verouderen, waardoor hun hele leven in een enkele dag wordt teruggebracht.

M. Night Shyamalan weet mij altijd te verrassen. Of het nou met een ontzettend slechte film is, of juist een klapper, met hem weet je het echt nooit. Hij staat wel altijd garant -het wordt ondertussen zelfs van hem verwacht- voor een dikke twist die je al dan wel of niet aan ziet komen. Deze film schaart zich in het rijtje films wat ik hierboven ook al aangaf, weinig jumpscares, vol daglicht en dikke drama in het paradijs. Want de shots in deze film zijn fantastisch, wie wil nou geen zon, zee en strandvakantie?

3. Evil Dead (1981)

Vijf vrienden reizen naar een hut in het bos, waar ze onbewust demonen loslaten die hun een voor een in bezit nemen.

Een regelrechte klassieker, zonder twijfel. Bruce Campbell en Sam Raimi op hun best. Elke keer als ik in een Centerparcs-hutje in het bos zit, denk ik aan deze film. De iconische scène waarin de camera schokkend tot leven komt en in sneltreinvaart richting het huisje vliegt. Ik heb deze met mijn vader in de bioscoop gezien toen ik nog een klein Sandertje was (het kon toen nog, leeftijdsbeperking was nog niet zo strikt) en deze film wakkerde mijn liefde voor horror aan. Wie gaat dit jaar lekker naar een blokhutje in een bos?

4. Wrong Turn (2021)

Vrienden die de Appalachian Trail bewandelen worden geconfronteerd met ‘The Foundation’, een gemeenschap van mensen die al honderden jaren in de bergen wonen. Met alle gevolgen van dien.

Dit is toch wel een beetje de nachtmerrie van ouders: hun kinderen alleen op vakantie te laten gaan en er dan achter komen dat ze in de klauwen van een verschrikkelijke sekte zijn gelopen. En vooral dat jij dan als wanhopige vader het gevaar op gaat zoeken in het hol van de leeuw. Dat is nog eens wat anders dan de vrijwilligersreizen die tegenwoordig zo populair zijn.

5. Open Water (2003)

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee duikers die per ongeluk achtergelaten worden op open zee nadat hun tourboot was vertrokken. Helaas voor hun krioelt het er van de haaien.

Brr. Dit is ook een beklemmende. Het is geen found footage, maar het komt aardig in de buurt. De film speelt zich voor het grootste gedeelte af in het water en de camera dobbert de hele tijd vlak naast de hoofdrolspelers. Je hebt dus als kijker echt het gevoel daar ook te dobberen. Dat effect werkt bij mij heel sterk. Ga jij deze vakantie scubaduiken op Aruba? Let dan op dat je de boot terug niet mist.

Zo, volgens mij heb ik jullie wat mooie plekjes gegeven in mijn top 5 vakantie-horror om eens lekker onbezorgd op vakantie te gaan. Wat zijn jouw vakantieplannen? Heb jij nog leuke vakantie-horrorfilms? Ik hoor het graag van je, hieronder in de comments.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Mijn vakantiebestemmingen: top 5 vakantie-horror”

  1. Cabin Fever en The Cabin in the Woods blijf ik beide leuk vinden, dus die huisjes heb ik al een paar keer bezocht ;P Hostel is ook wel een hele nare city trip.

    Old vond ik trouwens echt tegen vallen. Interessant concept (zoals meestal met Shyamalan), maar het acteerwerk was echt tenenkrommend. De 5,8 op IMDb vind ik nog genereus.

    Beantwoorden

Plaats een reactie