Boektip: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Een mysterieus eiland, een verbannen weeshuis en een collectie vol vreemde foto’s. Het verhaal begint wanneer de 16-jarige Jacob na de onverwachte dood van zijn opa afreist naar een verlaten eiland bij de kust van Wales. Jacob heeft een sterke band met zijn opa, die vele verhalen en foto’s had over zwevende meisjes en onzichtbare jongens. Hier ontdekt hij de verlaten ruines van ‘Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children’, waar zijn opa is opgegroeid. Hij gaat op onderzoek uit en verkent de verlaten gangen en slaapkamers van het weeshuis. Het wordt hem duidelijk dat de kinderen die daar leven  meer dan alleen vreemd waren. Waarschijnlijk waren ze zelfs gevaarlijk. Ze zijn, zeer mogelijk, om een goede reden verbannen naar dit verlaten eiland. En, hoewel het onmogelijk lijkt, zijn ze mogelijk nog in leven…….

Naarmate Jacob de geheimen van zijn grootvader langzamerhand begint te ontrafelen, wordt hij achtervolgd door een monster, die alleen hij kan zien…….

Dit is een korte inhoud van een wel heel bijzonder boek. Bijzonder omdat dit boek naast een mooie uitvoering ook vele vreemde foto’s bevat die een extra huiveringwekkende dimensie aan het boek geven. Het boek heeft al verschillende lovende kritieken ontvangen. Publisher’s Weekly noemt het boek ‘een interessante en excentrieke leeservaring, onderscheidt zich door goed ontwikkelde karakters en erg enge monsters. Duister, maar krachtig verhaal’. ‘De schrijfstijl van Riggs is overtuigend en elk detail waar hij de aandacht op legt is verweven tot een onvergetelijk geheel. Samen met de foto’s is het verhaal atmosferisch en verrassend’ aldus Amazom.com. Library Journal, tenslotte, geeft aan dat het boek ‘een origineel verhaal is, dat categorisatie verdient’.

Miss Peregrine’s is het debuut van Ransom Riggs. Naast schrijven houdt hij zich ook bezig met het maken van films en boektrailers, waaronder die van het boek ‘Sense and Sensibility and Sea Monsters’, die op zijn site te vinden is. Het idee voor het schrijven van Miss Peregrine’s kwam in hem op toen hij een aantal sinistere foto’s aan het bekijken was, die ‘verhalen suggereren, terwijl je niet eens weet wie de mensen op de foto zijn of wanneer de foto’s genomen zijn’. Toen Riggs begon met schrijven, liep hij vlooienmarkten en andere soortgelijke plekken af om meer foto’s te vinden. De foto’s en het schrijfproces beïnvloedden elkaar naarmate het verhaal vorderde. Riggs noemt dat de meeste foto’s in hun oorspronkelijke vorm in het boek zijn geplaatst. Enkelen zijn digitaal veranderd om goed in het verhaal te passen. Riggs had uiteindelijk meer foto’s dan hij werkelijk heeft gebruikt voor het eerste deel. Hij noemt dat deze foto’s een mooie back-up zijn voor een mogelijk vervolgdeel. Ook staat de verfilming van dit boek al gepland, de filmrechten zijn verkocht aan 20th Century Fox.

Helaas is Miss Peregrine’s nog niet in het Nederlands vertaald. Door de populariteit van dit boek gaat dit hopelijk in de toekomst nog wel gebeuren. Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en webwinkel.

Interessant artikel?

5 gedachten over “Boektip: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”

  1. Deze boek lijkt mij erg leuk om te lezen, ik kies liever voor de engelse versie van een boek dan de nederlandse.
    Dus deze boek is zeker op mijn lijst.
    Ik ga het gelijk bestellen via bol.com

    Beantwoorden

Plaats een reactie