Artbook: Misty Circus (Victoria Frances)

misty2Victoria Frances (1982) is een Spaanse kunstenares/tekenares, die vooral bekend is om haar duistere en intrigerende tekeningen. Diegenen, die weleens van haar gehoord hebben, zullen Frances vooral associëren met de duistere en verleidelijke (vaak vrouwelijke) vampieren, die ze afbeeldt.

Frances heeft al diverse werken op haar naam staan, waaronder de reeks ‘Favole’, die bestaat uit drie delen. Deze delen zijn ook in het Nederlands uitgegeven door uitgeverij Oog & Blik. In 2009 (toen in Nederland de Favole-reeks verscheen), werd in Spanje de eerste uitgave van ‘Misty Circus’ gepubliceerd. Deze werd eveneens met enthousiasme ontvangen, waardoor bij Dark Horse Comics deze maand de Engelse editie verschijnt. Van een Nederlandse uitgave is momenteel nog niets bekend.

Naast het al eerder verschenen ‘Arlene’s Heart (gebaseerd op de Japanse Dollfie Dolls, een bepaald soort modepoppen, gelijkend aan barbies, Red.) laat Frances in ‘Misty Circus’ eveneens het vampiergebeuren voor wat het is. ‘Misty Circus’ richt zich, zoals de naam al verklapt, op een duister en magisch circus, in een donker bos, waar bijzondere wezens hun optreden verzorgen…..

Het boekje bestaat in feite uit twee delen. Het eerste deel gaat over Sasha, een jongetje met een androgyn uiterlijk, die na een tragisch lot zijn eigen weg moet zien te vinden. Het andere verhaal richt zich op Chloe, de blinde jonge heks. Zij probeert op haar eigen (duistere) wijze te overleven in haar wereld. Aan het einde van het boek worden de verhalen van deze personages in elkaar geweven tot één verhaal.

Wat allereerst natuurlijk opvalt, is het prachtige kunstwerk dat Frances ook weer van dit boek heeft gemaakt. Bij de personages is duidelijk een link naar de Japanse tekenkunst. Denk hierbij aan wezentjes met ogen, die veel te groot zijn in vergelijking met de rest van het gezicht. Dit beeldt des te meer de kwetsbaarheid van deze hoofdpersonen uit. Hierbij wordt op subtiele wijze gebruik gemaakt van zowel felle als duistere kleuren, om bijvoorbeeld emoties en dergelijke weer te geven.misty4Diegenen, die het werk van Frances kennen, zullen ongetwijfeld veel herkenningspunten vinden in dit boek. Denk hierbij aan de sinistere achtergrond met grafstenen, kale bomen en beelden van engelen. Daarbij heeft Frances veel oog voor detail, waardoor haar tekeningen echt tot leven komen. Een mooi voorbeeld is ‘Ludovico’, die onlosmakelijk met het magische circus verbonden is. Het circus komt voornamelijk ’s nachts tot leven en Frances weet het ook tot leven te brengen voor de lezer.

Naast de diverse tekeningen, bevat het boekje ook tekst. Dit is vooral ter ondersteuning van de tekeningen, want de bedoeling van Frances is, dat vooral de tekeningen het verhaal vertellen. En dat doen ze. Je wordt als lezer meegezogen in een duister sprookje en leeft mee met alles wat de hoofdpersonen meemaken. Denk hierbij aan de spannende verhalen, die je als kind werden verteld voor het slapen gaan.

misty1Naast het daadwerkelijke verhaal bevat het boek ook diverse gedichten, die gerelateerd zijn aan het verhaal en de tekeningen. Deze gedichten staan zowel in de oorspronkelijke taal als in het Engels vermeld. Dit geeft net dat beetje extra sfeer aan het boek.

Voor de liefhebbers van duistere magische sprookjes, mooie tekeningen of bijzondere boekjes, is ‘Misty Circus’ een aanwinst voor in je boekenkast of op je salontafel. Nadat je het verhaal hebt gelezen, blijft het boek leuk om regelmatig in te kijken en alle details in je op te nemen.

‘Misty Circus’ van Victoria Frances is verkrijgbaar/te bestellen in de beter boek- of webwinkel. Het boek is ook digitaal te verkrijgen.

Sterren: 5 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie