Recensie: Mortal Kombat 9 ‘bloed ruimschoots aanwezig’

Mortal Kombat ArtA, B, A, C, A, B, B. Dat was de code die je moest invoeren tijdens het startscherm van de eerste Mortal Kombat op de Megadrive om te kunnen genieten van alle bloed en gore. Inmiddels bijna 20 jaar geleden! Dat die code nu nog in m’n hoofd zit zegt genoeg over hoe vaak ik die game gespeeld heb. Ik heb samen met m’n broer heel wat uurtjes doorgebracht met Sub-Zero, Raiden, Sonya Blade en Johny Cage. Totdat Streetfighter uitkwam op de Megadrive. Daarna ben ik eigenlijk nooit veel teruggekomen bij Mortal Kombat, omdat er altijd wel betere fighters te krijgen waren (Streetfighter, Tekken en Soulcalibur) maar vooral omdat fighters minder leuk zijn om alleen te spelen.

En al was Mortal Kombat niet altijd de beste vechtgame beschikbaar, het is wel altijd de meest gewelddadige en bloederigste geweest! Wat resulteerde in een beruchte reputatie die de serie geen windeieren heeft gelegd. En qua bloed en geweld zit het in dit nieuwe deel ook weer snor. Naast alle bloed die er altijd vloeit in de gevechten zijn de fatalities natuurlijk weer van de partij. Waar in andere vechtgames een K.O. het doel is gaat Mortal Kombat altijd een stapje verder door je de keuze te geven je tegenstander op een verschrikkelijk bloederige, sadistische en overdreven manier te executeren. Door een knoppen combinatie te gebruiken voltrek je het doodvonnis, variërend van onthoofding tot het doormidden hakken of zelfs het villen van je tegenstander. En het klinkt misschien puberaal, maar het is erg leuk en belonend deze moves te gebruiken.

Nieuw deze keer zijn de X-Ray moves, krachtige speciale moves die je tijdens het gevecht kunt gebruiken en er erg gaaf uitzien. De naam zegt het natuurlijk al, als de move gebruikt wordt gaan we naar een soort röntgenbeeld die laat zien hoe de botten of organen van een personage vernield worden. De eerste paar keer erg vet om te zien alleen na vijf keer hetzelfde filmpje (want dat is het eigenlijk) gezien te hebben geloof je het wel, en daar komt ook nog eens bij dat de X-Ray move erg makkelijk uit te voeren is. Aan de andere kant is hij ook makkelijk te blokken en zijn er zoveel karakters dat het wel even duurt voordat je ze allemaal gezien hebt.

X-Ray aanval in Mortal Kombat 9

Het is niet alleen het brute geweld wat leuk is aan Mortal Kombat, want de game speelt lekker, de basismoves, de wat makkelijkere combo’s en special moves heb je vrij snel onder de knie. Wil je echter goed worden in dit spel dan moet je er heel wat uurtjes in investeren (zoals elke goede fighter) en kan het geen kwaad je eerst tot een paar karakters te beperken. Er is gekozen om terug te keren naar een 2D omgeving waardoor de gevechten erg overzichtelijk blijven. De karakters zijn uiteraard wel in 3D en worden lekker groot weergeven, als ze dichtbij elkaar staan zijn ze zelfs bijna beeldvullend. De graphics zijn niet het beste wat je gezien hebt maar passen uitstekend bij de sfeer van de games. De omgevingen waar de gevechten zich afspelen verdienen trouwens wel een vette pluim, veel verschillende locaties waar een mooie diepte in zit en waar genoeg te zien is zonder dat het afleidt van het gevecht. Vooral als je anderen een keer bezig ziet valt het op hoe mooi deze achtergronden zijn.

Hoewel deze games het leukst zijn in een multiplayer mode (lokaal of online) is er genoeg te beleven voor de singleplayer. Zo heb je natuurlijk de Arcade ladder waar je 10 tegenstanders moet verslaan en de Story mode waarin je verschillende personages speelt en zo het verhaal van de eerste drie Mortal Kombats te zien krijgt. Deze mode houdt je meer dan 8 uur bezig. Minpuntjes van deze modes zijn de bosses die opeens frustrerend moeilijk zijn en het feit dat je de cut scenes niet kunt pauzeren of overslaan. En ook een chapter sellect ontbreekt. Hiernaast is er ook nog de Challenge Tower met meer dan 300 verschillende uitdagingen, dat je hier niet zo maar mee klaar lijkt me duidelijk.

Cage Kicks Scorpion

Online heb je de standaard modes als Ranked match, Player match en Private match die voor zich spreken. Nieuw is de King of the Hill mode waarin tot 8 spelers aan mee kunnen doen. Hierin vechten 2 spelers tegen elkaar, kijkt de rest toe en geeft daarna een waardering aan het gevecht, de winnaar wordt “King” en de verliezer sluit weer achter aan.

Dit is de game waar Mortal Kombat-fans op zaten te wachten, met al het geweld en bloed ruimschoots aanwezig en daarnaast ook een goed gebalanceerd vechtsysteem. Hij is vrij makkelijk onder de knie te krijgen maar heeft ook genoeg diepgang om hardcore gamers tevreden te houden.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TcM7JEgq07E&w=620&h=379]

Finish Him: ****

Mortal Kombat 9 is vanaf 21 april te koop voor Playstation 3 en Xbox 360.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Recensie: Mortal Kombat 9 ‘bloed ruimschoots aanwezig’”

Plaats een reactie