Mr Horror: A Personal History of Horror Movies

De persoonlijke kijk van Mr Horror himself (Jan Doense) op de ontwikkeling van het horrorfilmgenre. Aan de hand van een lezingenreeks en filmfragmenten laat Mr Horror in november en december in Melkweg in Amsterdam de ontwikkelingen en variaties in het meest verguisde filmgenre zien: Horror.

In vier avonden neemt Jan Doense de kijker in Melkweg Cinema mee op een horrorreis door de tijd. Op 2 november komen de jaren ’10 tot en met ’30 aan de beurt, denk daarbij aan de Franse filmmaker Georges Melies, het expressionisme en de Universal Monsters.

Op vrijdag 9 november staan de jaren ’40 tot en met ’60 centraal, de atoombommen die de tweedewereldoorlog beëindigden en de Koude Oorlog die volgde, werden beiden gewilde in horrorfilms. In hetzelfde tijdperk ontwikkelde het subgenre Horror-of-personality zich, hieronder vallen films als ‘Psycho’ en ‘What Ever Happened to Baby Jane?’ Regisseur Roger Corman en Hammer Film kunnen op de avond niet ontbreken.

Drie weken later, 30 november, zal Jan Doense de jaren ’70 en ’80 belichten en komen ondere andere Italiaanse zombies, ’70s sickies, 80’s nasties en splatterhorror voorbij. Ook wordt ‘Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex-Drugs-and Rock ‘N Roll Generation Saved Hollywood‘ aangehaald.

De vierde en laatste avond, 7 december, staat in het teken van de moderne horror, een bloemlezing van seriemoordenaars, J-Horror, Eurohorror, Nederhorror en – na een eeuw aan horror lijkt de inspiratie op – remakes.

Op de vier vrijdagen gaat de deur van Melkweg Cinema om 19:00u open en mag je voor €7,00 naar binnen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie