Nederlandse horrorfilm Witte Wieven maakt debuut op IFFR

De Nederlandse horrorfilm Witte Wieven gaat in de week van 25 januari in première bij het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Witte Wieven is een korte horrorfilm van 61 minuten en is geregisseerd door Didier Konings. Hij is een Nederlandse concept- en visual effects artist die al in het verleden heeft meegewerkt aan grote titels zoals Wonder Woman en Stranger Things. Ook was Konings regisseur voor de bekroonde korte films Uncario en Seized. Hiermee belooft Witte Wieven dus garant te staan voor een huiveringwekkende ervaring.

In Koning’s film is te zien hoe Frieda, lid van een middeleeuwse commune, worstelt met haar onvruchtbaarheid. Nadat de lokale slager haar misbruikt en in het verboden bos jaagt, verdwijnt hij in de mysterieuze mist. Frieda keert echter ongedeerd terug maar door deze ervaring begint haar geloof te wankelen. Ze begint te overwegen of de mysterieuze krachten in het mistige bos haar kunnen helpen met haar onvruchtbaarheid. Wat Witte Wieven bijzonder maakt, is dat de film het Oudnederlands volledig in zijn dialoog gebruikt. Deze keuze voegt een authentiek gevoel aan de film toe.

De film Witte Wieven maakt onderdeel uit van het programma Koolhoven Presenteert. Een ontwikkelingstraject van de VPRO in samenwerking met de NPO, het NPO-fonds en met steun van het filmfonds. In Koolhoven Presenteert wordt een diverse groep aanstormende en talentvolle filmmakers door filmregisseur en scenarioschrijver Martin Koolhoven (Het Schnitzelparadijs, Oorlogswinter) begeleid bij het maken van een middellange speelfilm. De kern van dit programma is dat al deze films echte genrefilms gaan worden. Het uiteindelijke doel van het programma is om de Nederlandse genrefilm op de kaart te zetten. Een initiatief dat wij bij De Nachtvlinders alleen maar kunnen steunen.

De Witte Wieven zelf zijn zeker geen onbekend concept voor sommige van onze lezers. De term Witte Wieven verwijst naar wezens uit de Nederlandse folklore, die worden omschreven als bleke, spookachtige vrouwenfiguren die verschijnen in mistige of nevelige omgevingen. Daarmee baseert de film zich op bestaande Nederlandse folklore, om zo een uniek Nederlands verhaal te bieden.

Na de première bij het IFFR zijn de films van Koolhoven Presenteert vanaf 3 februari te zien op NPO 3 en NPO Start. Witte Wieven zelf gaat als laatste van het programma te zien zijn op 16 maart vanaf 20:00 uur.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Nederlandse horrorfilm Witte Wieven maakt debuut op IFFR”

  1. Click here to display content from thomaskamphuis.com

    Blog over waarom we naar mysterie blijven verlangen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie