Neil Jordan stort zich met Byzantium weer op vampiers

Regisseur Neil Jordan is iemand die zich in zijn films vooral op karakterontwikkeling stort. Zijn Byzantium, over een moeder en dochter vampier en de psychische druk die onsterfelijkheid met zich meebrengt, is dan ook een kolfje naar zijn hand.

Jordan regisseerde eerder al films als Breakfast On Pluto, The Company Of Wolves, The Crying Game en natuurlijk Interview With The Vampire: The Vampire Chronicles. Die laatste film draaide natuurlijk ook al – naast de ‘star power’ van hoofdrolspelers Brad Pitt en Tom Cruise – om de last van het eeuwig leven. Byzantium, dat volgend jaar in première moet gaan, doet dat ook. De film is gebaseerd op het uit 2008 stammende toneelstuk A Vampire Story van Moira Buffini. Het werd destijds door Buffini geschreven en ingestuurd als onderdeel van London’s National Theatre Connections, een theaterseizoen voor en door jonge theatermakers en bezoekers. Het verhaal werd een enorm succes, dat sindsdien door vele toneelgezelschappen in het Verenigd Koninkrijk op de planken is gebracht. Dat succes in het Verenigd Koninkrijk zorgde er ook voor dat de filmrechten in no-time verkocht waren. Het heeft echter alsnog drie jaar geduurd voor het balletje daadwerkelijk ging rollen.

Byzantium vertelt het verhaal van een moeder (Gemma Arterton) en een dochter (Saoirse Ronan – op de foto bij dit bericht in de film Hanna) die zich in een klein Brits plaatsje nestelen. Of zijn ze zussen? De plaatselijke bevolking is daar niet helemaal uit en het verhaal geeft verder ook geen uitsluitsel. De oudste gaat aan de slag in de lokale pub, de jongste gaat naar school. Daar vertelt ze tijdens een acteerles dat ze al tweehonderd jaar leeft en dat doet door menselijk bloed te drinken. Haar klasgenoten verklaren het meisje voor gek, de lerares stuurt haar naar de schoolpsychiater. Haar enige vriend is Frank (Caleb Landry Jones) die aan leukemie lijdt. Zijn strijd met zijn sterfelijkheid staat in scherp contrast met de worsteling met onsterfelijkheid van zijn vriendin.

De medewerking van Neil Jordan, Gemma Arterton en Saoirse Ronan werd in mei al bekend gemaakt tijdens het filmfestival van Cannes, waar de film verkocht werd. Caleb Landry Jones is deze week aan de cast toegevoegd. Moira Buffini heeft haar toneelscript bewerkt en stelt dat de film een meer duistere en sinistere ondertoon krijgt dan de theaterversie. Byzantium staat voor de zomer van 2012 gepland. Opnames starten in oktober.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie