Nieuw deel Amnesia doet het anders

Frictional Games’ aankomende horrorspel Amnesia: The Bunker gaat de gameplay eens goed op de schop gooien en komt met een ‘soort van’ open wereld, wapens en de mogelijkheid dingen te maken.

Ik weet nou niet of hij bij mijn peleton hoorde of niet?

We kennen allemaal de fantastische serie van ontwikkelaar Frictional Games: Amnesia. De teller staat ondertussen op 3, het origineel en de twee vervolgen A Machine for Pigs en Rebirth. Die laatste heeft collega Daniel uitgebreid voor ons leesplezier getest, zijn review lees je hier. De serie staat wat ons betreft ver boven de concurrentie, want wat het zo uniek maakt is de constante dreiging en gevoel van hulpeloosheid wat je als speler ervaart. Tel hierbij de psychologische druk en de fantastische atmosfeer op en je hebt een dijk van een game(s).

Binnenkort komt daar dus Amnesia: The Bunker bij en met dit vierde deel gooien ze de formule een beetje op de schop. De vorige delen hadden geen terugkerende karakters, maar wel allemaal gemeen dat ze na elkaar afspeelden. The Dark Descent speelde af in 1839, A Machine for Pigs in 1899 en Rebirth vervolgens in 1937. Het nieuwe deel The Bunker speelt zich 20 jaar vóór Rebirth af en voor het eerst geeft Frictional Games geen jaartal mee. We zijn alleen zeker dat het zich afspeelt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

We hebben nu een pistool, maar of het helpt...
We hebben nu een pistool, maar of het helpt…

Je speelt de Franse soldaat Henri Clément, die in een ondergrondse bunker vast zit. Hij is daar achtergelaten door zijn peleton. Uiteraard gebeuren er dingen die het daglicht niet kunnen verdragen en aan jou de schone taak om dit uit te zoeken, terwijl je ook de weg naar buiten aan het zoeken bent. Een tip: zorg dat het licht aanblijft!

Wat dit spel anders maakt dan de anderen, is dat het een ‘semi-open wereld’ is, waarbij de gebeurtenissen willekeurig voorkomen. Dit moet de herspeelbaarheid zeer ten goede komen. Ook draagt Henri een wapen en kun je door middel van het verzamelen van middelen dingen maken met beschikbaar gereedschap om te overleven.

Amnesia: The Bunker - Announcement Trailer
Amnesia: The Bunker trailer

Amnesia: The Bunker staat gepland voor 16 mei en komt uit op PlayStation- en Xbox consoles en PC. Ik heb hier hoge verwachtingen over. Als je de vorige delen bekijkt, dan gaat dit weer een nagelbijtende ervaring worden.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie