Nieuw horrorspel mixt de Muppets met Resident Evil

Ik ben naast horror ook een groot fan van poppenspel. Niet zo zeer Sesamstraat meer, maar wel nog alles van uit de fabriek van Jim Henson, zeg maar. Heerlijk om die over-de-top humor van de buis te zien spatten. Hoe tof zou het zijn als er een game bestaat die deze twee combineert? Laat daar nou ineens My Friendly Neighborhood zijn.

My Friendly Neighborhood van ontwikkelaar DreadXP kwam op 18 juli naar Steam (en komt later naar consoles) en is een first-person survival horrorspel die zich afspeelt in een verlaten, verouderde televisie- en filmstudio. Wanneer de grote antenne van de studio plots weer begint uit te zenden en andere zenders verstoort, is het jouw taak om het gebouw binnen te gaan en alles uit te schakelen. Helaas is de studio niet verlaten. Alle mensen zijn vertrokken, maar de poppen hangen er nog steeds rond en zijn springlevend en moordlustig. Nah, lekker dan.

My Friendly Neighborhood

FNaF met de flair van RE

Het is een lekker simpel verhaal, maar dit heeft toch zeker wel potentie om wat te worden. Naast clowns hebben poppen ook iets creepy over zich, ja toch? Als ik zo de verschillende screenshots zie, dan moet ik gelijk denken aan Five Nights At Freddy’s, maar het spel schijnt dus meer qua gameplay weg te hebben van Resident Evil. Je kunt gebruikmaken van wapens, maar de poppen zijn veel sterker dan dat jij bent. Dus voorzichtigheid is geboden.

Als je een pop overmeestert hebt, dan kun je die vast tapen zodat het geen gevaar meer vormt. Uiteraard zijn er veel, heel veel poppen, is er weinig munitie en gaat de tape ook irritant snel op. Het is dus zaak zorgvuldig met jouw schaarse voorraad om te gaan. Wordt het vechten of rennen? De link met Resident Evil wordt nog sterker als je de inventory ziet, dat is net zo’n koffertje waarin je alles precies als een soort mini-Tetris in moet passen. Enne… vol=vol.

My Friendly Neighborhood

De poppen komen mooi overeen met het soort personages van schuim en stof dat je zou verwachten in zo’n soort tv-programma. Compleet met kleurrijke kleren, slierterig haar, wilde bewegingen en gekke stemmetjes. Heerlijk! Maar deze eigenschappen worden in My Friendly Neighborhood zo verdraaid dat de poppen angstaanjagend worden. Ze zwaaien eindeloos rond op hun plaats terwijl ze luidkeels kletsen over elementaire levensconcepten zoals de post of tandenpoetsen, maar als je even blijft rondhangen (met gevaar voor eigen leven), ontaarden hun gesprekken in waanzin en verontrustende beelden. Op een gegeven moment begon een personage te praten over hoe ze in je tv wonen en de kanalen opeten waar je niet naar kijkt. Toen vroeg hij de kijkende kinderen om een hamer te gebruiken om het scherm te breken en hem te bevrijden. Ik bedoel maar.

My Friendly Neighborhood is nu verkrijgbaar op Steam voor iets meer dan 26 euro, en een demo is te spelen om een voorproefje te krijgen of het wel wat voor je is. Die ga ik later zeker proberen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie