Nieuw: Kriterion After Midnight – elke zaterdagnacht


Niet alles kan het daglicht verdragen! Wij roepen het al sinds we in 2009 begonnen. Leuk om deze leus nu terug te zien in de nieuwe filmnacht van het Amsterdam Kriterion: After Midnight.

De nachtfilmniche was oorspronkelijk bedoeld voor B-filmfetisjisten met een onstilbare honger voor kitscherige personages in occulte of andere buitengewone situaties. Jammer genoeg lijken de films gedurende de laatste jaren definitief te zijn weggestopt in de luwte van de dvd-budgetbakken of digitale dieverijen. Toch hebben we te maken met een niet te onderschatten achterban van een indrukwekkend filmcanon. Wij zullen de cult weer terugbrengen naar het holst van de nacht. Waar hij thuishoort, AFTER MIDNIGHT.

En om deze tekst wordt ik nog enthousiaster. Want de dvd-markt is ingestort, de laatste videotheken verdwijnen en obscure pareltjes vind je zelden terug op de streamingdiensten Netflix en Videoland.
En zo is bij velen het gevoel dat het Imagine Film Festival de afgelopen jaren een stuk netter is geworden, waar nu ook de Night of Terror wordt omgedoopt tot Fright Night. Gelukkig hebben ze dit jaar een paar heerlijke ranzige cult/horrorfilms op de line-up staan. (een mooi overzicht schrijf ik later deze week). Het voelt een beetje alsof in het hippe koffietentje – dat vroeger een gezellig bruincafé was – toch de Revu, Panorama en de Playboy op de tijdschiftenstapel liggen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat het goed gaat met filmhuizen als De Hallen en het Eye, en daarmee ook met arthouse en internationale cinema. Maar heeft niet de gezelligheid van een bruincafé.
Genreliefhebbers waren afgelopen jaar dan ook erg gelukkig met het nieuwe filmfestival Amsterdamned dat Jan Doense in Kriterion organiseerde. En nu dus After Midnight in mijn favoriete Amsterdamse bioscoop.

After Midnight April: Train To Busan

De eerste titel is misschien niet de meest obscure, Train To Busan draait in diverse bioscopen door heel Nederland, maar de film zet wel meteen de toon van de filmnacht. Elke zaterdagnacht van april om 0:15u.


De bloedstollende zombiethriller Train to Busan (meer dan vijf miljoen bezoekers in Zuid-Korea en officiële selectie van het Cannes filmfestival) gaat over de gescheiden zakenman Seok-woo. Doordat hij altijd druk is met zijn werk heeft nooit tijd voor zijn dochter Su-an. Daarom besluit zij om in haar eentje de trein naar Busan te nemen om naar haar moeder te gaan, Seok-woo heeft geen andere optie dan met haar mee te gaan. Precies op het moment dat de trein vertrekt breekt een virus uit dat mensen in zombies verandert. Een geïnfecteerd meisje weet op het laatste moment in te stappen, waardoor ook in de trein niemand meer veilig is. Zullen Seok-woo en Su-an het overleven?

After Midnight April: Skins (Pieles)

In mei toont Kriterion een wat vreemdere titel. Regisseur Eduardo Casanova toont de extremen van ‘schoonheid’ en lijkt deze te willen herdefinieren. De eerste trailer is gewoon mooi, de tweede toont wreedheid.
Elke zaterdagnacht van mei om 0:15u.

Pieles - Trailer (HD)

EAT MY SHIT (subtítulos)

Niemand kiest de vorm waarin hij geboren wordt. Toch is die vorm een bepalende factor in hoe er met mensen omgegaan wordt. Samantha, Guille, Ana, Christian en Vanessa hebben allemaal iets gemeen, hoewel ze niet minder op elkaar hadden kunnen lijken. Hun lichamen zijn anders dan die van anderen. Heel anders.

Wat?

Elke zaterdag- op zondagnacht om 0:15u
(Obscure) film + korte voor film(s) voor 8 euro.
Meer info Kriterion After Midnight.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie