Nieuw Nederlands Filmplatform gelanceerd voor crowdfunding horrorfilms

Gisteren is het Nieuw Nederlands Filmplatform (NNFP) gelanceerd, een initiatief om de financiering van Nederlandse speelfilms een extra stimulans te geven. Het NNFP combineert elementen van crowdfunding en private financiering uit fiscale overwegingen en voegt daar als nieuw bestanddeel het in filmkringen tot nu toe onbekende lidmaatschapselement aan toe. Al vanaf € 6,00 kun je mede-eigenaar worden van de House of Netherhorror-films Bijlmer Vodoo, De Poel, In Het Duister en Nieuw Bloed!

nieuw nederlands filmplatform

Het Nieuw Nederlands Filmplatform is een initiatief van Herman Slagter en Jan Doense (House of Netherhorror). De Nachtvlinders vroeg naar de beweegredenen en de verwachtingen.

Onlangs zijn de vier scripts van Bijlmer Vodoo, De Poel, In Het Duister en Nieuw Bloed ingediend bij het Nederlands Filmfonds, maar Herman Slagter gaat niet afwachten. Natuurlijk wordt er nog bijgeschaafd aan een derde versie van de scripts, maar ze zitten zo goed in elkaar dat ze gebruikt kunnen worden voor de volgende stap: de financiering. Eén deel hiervan is de plannen indienen bij de verschillende fondsen, maar belangrijker is om ook actief externe investeerders te vinden. Want behalve dat een eerder geneigd om een project te ondersteunen dat ook via andere wegen gefinancierd wordt, heeft de culturele sector ook te maken met bezuinigingen en de fondsen krijgen nu al meer aanvragen binnen dan ze kunnen honoreren.

Een vorm van financiering is het uitgeven van aandelen in een productie, zoals filminvesteringen.nl, is vooral gericht op en financieel zeer aantrekkelijk voor mensen met een dikke portemonnee, Een relatief nieuwe financieringsvorm is crowdfunding via websites als Kickstarter, voordekunst.nl, tenpages.com en Cinecrowd.nl. Crowdfunding is het meedenken, delen en financieren van projecten met behulp van een online groep, gebruikmakend van social media. Als beloning krijgt de donateur daarbij een DVD en naarmate hij meer geeft een t-shirt of komt zelfs als producent op de aftiteling te staan.

Met Nieuw Nederlands Filmplatform willen Herman Slagter en Jan Doense dit combineren en voor een klein bedrag kun je al mede-eigenaar worden van de filmproducties. De minimale bijdrage is 6 euro per maand, het maximale is een open invoerveld. Met dit lidmaatschap wordt je een stille vennoot in het NNFP. Toch gaat niet alleen om het geld, maar je deelname is ook welkom om delen van de producties te crowdsourcen. Daarbij kan moet je denken aan online castings, posterontwerpen, het vinden van locaties, figuratie of het vinden van nieuwe filmplannen. Én er valt ook nog wat te verdienen, jaarlijks wordt 50% van de winst van de films uitgekeerd aan de deelnemers van het NNFP! Deze video legt het één en ander uit:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LY3Q90gREGM?rel=0&w=620&h=345]

De eerste lowbudgetfilm kan in productie als er 2.500 mensen deelnemen aan het filmplatform, Herman Slagter verwacht dat er binnen een jaar begonnen kan worden met een filmbudget van ongeveer € 300.000 en vervolgens anderhalve film per jaar te produceren. Het NNFP is in eerste instantie exclusief voor de financiering van de vier House of Netherhorror-producties, maar zal in de toekomst ook openstaan voor andere producties.

Meer informatie is te vinden op de website van het Nieuw Nederlands Filmplatform. De Nachtvlinders zijn overtuigd en we hebben ons direct aangemeld.

Interessant artikel?

1 gedachte over “Nieuw Nederlands Filmplatform gelanceerd voor crowdfunding horrorfilms”

Plaats een reactie