Geen Night of Terror 2017, maar Fright Night tijdens Imagine

Het Imagine Film Festival heeft aangekondigd dat de jaarlijkse horrornacht, waar het Amsterdamse filmfestival uit is ontstaan, nooit meer door gaat. Het geschreeuw en gescheld, dat vorig jaar al bij het entree van de bioscoop begon, heeft geleid tot een aangifte. Ook meldt het Imagine dat geen enkele Amsterdamse bioscoop de nacht meer wil faciliteren.

De verklaring:

De Night of Terror is een nacht waarop we met zijn allen van horrorfilms genieten. Het schreeuwen van homo, hoer en racistische uitingen ondermijnt dat idee; niemand wil ons zo meer hosten en niet iedereen voelt zich welkom op het evenement. Dat moet anders. Tegelijk willen we jullie, het leukste nachtpubliek van de wereld, iets nieuws geven om de tanden in te zetten: met programmering binnen en buiten de zaal, een dikke quiz, de keuzeklassieker, de Scream Queen Contest en meer gaan we tot het gaatje. Zo winnen we allemaal! Daarom op 15 april van zaterdag op zondag goede horror, bloedvergieten, kabaal en slaapgebrek in een nieuw jasje: de Fright Night!
We begrijpen dat dit nieuws misschien onverwacht komt en dat het voor de doorgewinterde NoT-ganger even slikken is. Daarom zijn Chris en Absaline vanavond 19:00-20:00 online om al jullie vragen te beantwoorden.

In de Facebook-post gaven festivaldirecteur Chris Oosterom en Night of Terror/Fright Night host Absaline Hehakaya antwoorden op de vragen over de verandering. Hieruit blijkt dat de aangifte niet de enige reden was om het roer om te gooien, eigenlijk was het elk jaar wel raak en werden willekeurige mensen lastiggevallen. Hierdoor mocht de NoT al niet meer terugkeren in Tuschinski en na afgelopen jaar was het ook genoeg voor Pathé de Munt. Het hele jaar is er gezocht naar een nieuwe lokatie, maar uit de gesprekken bleek dat de reputatie van de Night of Terror overal bekend is en niemand trek heeft om de nacht in zijn theater te laten plaatsvinden.

Night of Terror leeft voort in Fright Night

Het Imagine Film Festival, dat ontstaan is uit het Weekend of Terror, kan natuurlijk niet zonder horrornacht en daarom is gezocht naar een oplossing. Het beste was een beetje te breken met het verleden en het nachtprogramma een nieuwe draai te geven. Het programma van Fright Night begint ook om middernacht en gaat door tot 9 uur ’s ochtends, heeft nog steeds vier films, een Scream Queen Contest. Nieuw is een filmquiz en de keuzefilm, binnenkort komt er een poll online waarin de bezoekers kunnen welke klassieker er wordt gedraaid. Ook mag er nog gewoon geschreeuwd worden, maar wat definitief voorbij moet zijn is schelden en racisme.

De horrorfilms

The Girl With All the Gifts

De beste Britse zombiefilm (sort of) sinds 28 Days Later geeft het ingedutte genre een welkome schop onder de kont.

Killing Ground

Op het Australische platteland gesitueerd bruut en meedogenloos verhaal dat qua geweld tot het uiterste gaat en daarmee de zinloosheid en willekeur ervan toont.

Red Christmas

Een ongewenst kind is uit op wraak in deze onbehaaglijke mix van serieuze kwesties en gore in een giallo op z’n Australisch.

een horror classic (de poll komt binnenkort online)

Het evenement Fright Night vindt plaats in Pathé de Munt en de kaartverkoop gaat binnenkort van start.

Wat vinden jullie van deze verandering?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Geen Night of Terror 2017, maar Fright Night tijdens Imagine”

 1. Logische keuze als er geen zaal meer is die wil hosten. De eerste keer dat ik naar NoT ging kende ik de reputatie niet. Het was bizar, maar ik vond het wel cool, een memorabele avond. Twee vrienden van mij hebben toen echter na een kwartier besloten weer te vertrekken, omdat ze het niet trokken. Het verwonderde me toen al dat zoiets in Tuschinski kon, met name om de rotzooi die er gemaakt werd. Als het blijkbaar inmiddels nog extremer is en mensen nu buiten al liepen te schreeuwen hebben ze gewoon hun eigen ruiten ingegooid.

  Ik vraag me af hoe ze ervoor gaan zorgen dat het nu netjes verloopt. Een paar beveiligers in de zaal die de hele nacht meekijken of er niemand scheldt? Ben benieuwd of iedereen zich zal gedragen.

  Beantwoorden
 2. Wat zonde dat een (waarschijnlijk klein) groepje raddraaiers het verziekt voor de rest van het publiek.
  Ik ken zelf alleen de oude Weekend of Terrors van eind jaren 80 en begin jaren 90. Toen was er ook wel veel troep (popcorn, papier etc), maar dat zie je op zich bij een “normale” voorstelling ook. De sfeer was toen fantastisch. Totaal geen geouwehoer. Wel mooi meeleven met de films. Als er een hoofd over de vloer rolde werd er geklapt, gelachen en gejoeld, dat soort dingen. En bij een cameo van Lemmy (Mötörhead) in de film Hardware was de zaal te klein 🙂

  Heel jammer om te horen dat dit is verworden tot gescheld en gebler. Ik hoop van harte dat dit in de nieuwe opzet geen probleem meer is, maar ik ben er bang voor. Het publiek zal niet veel anders zijn….

  Beantwoorden
 3. Ik heb het een keer meegemaakt en ik vond het zowel een unieke als een vervelende ervaring. Waarom je tijdens zo’n evenement moet schreeuwen en voor overlast moet zorgen is voor mij een compleet raadsel. Alsof je geen plezier kunt hebben door het kijken van de films en tijdens de pauzes een biertje met elkaar kunt drinken etc. Goede beslissing m.u.v. dat het geschreeuw ook nergens op slaat. Traditie of niet.

  Beantwoorden
 4. Groot gelijk dat ze hier een punt achter zetten. Ik heb één keer zo’n Night Of Terror bezocht (in de jaren 90 al, kejje nagaan) en dat was voor mij een reden om nooit meer te gaan. Eén van de weinige keren dat ik me oprecht heb geschaamd om horrorfan te zijn. Bah!

  Beantwoorden

Plaats een reactie