Recensie: A Nightmare on Elmstreet (Samuel Bayer, 2010)

Een groep tieners uit een buitenwijk heeft één ding met elkaar gemeen: ze worden allemaal achtervolgd door Freddy Krueger, een afschuwelijk misvormde en angstaanjagende moordenaar die hen in hun dromen opjaagt. Zolang ze wakker blijven, kunnen ze elkaar beschermen… maar wanneer ze in slaap vallen, is er geen ontkomen meer aan!

One, two, Freddy’s coming for you
Three, four, better lock your door
Five, six, grab your crucifix
Seven, eight, gonna stay up late
Nine, ten, never sleep again

a nightmare on elmstreet 2010 - freddy kreuger

Het bekende versje uit de Nightmare on Elmstreet-reeks waarvoor Wes Craven als regisseur en Robert Englund als Freddy vandaag de dag nog geroemd worden. Maar ook horror verandert en daarom vond men het nodig om een moderne versie te maken van A Nightmare on Elmstreet. Deze remake van Samuel Bayer met Jackie Earle Haley als Freddy Krueger moet ook de grond effenen voor nieuwe vervolgen in de serie.

In hoeverre kan je eigenlijk van een remake spreken als de tieners in deze film naast andere namen, ook beschikking hebben over mobiele telefoons, ipod en internet. Maar het grote verschil zit hem toch in Freddy en zijn slaapwereld, want vroegen we ons 25 jaar geleden af wie die sinistere man die de nachtmerries van de tieners onveilig maakt? In deze versie heeft Freddy voor de kijker geen geheimen meer…

A Nightmare on ElmstreetAls we A Nightmare on Elmstreet 2010 níet vergelijken met het origineel uit 1984, dan is het een middelmatige horrorfilm met zeker een aantal goede schrikeffecten. Eigenlijk had deze film gewoon Freddy moeten heten, om juist de vergelijking uit de weg te gaan, want zo leggen de makers uit in een van de extra’s op de disc,Freddy Krueger Reborn, dat ze een nieuwe Freddy hebben gemaakt en slechts globaal naar het orgineel en zijn vervolgen hebben gekeken. De nieuwe Freddy moet ruimte bieden voor een paar moderne vervolgen waar geen ruimte is voor jaren ’80 horroreffects. Zoals op de meeste Blurays staat er een alternatief einde op deze disc, maar minder vaak gebruikt in een alternatieve beginscene waar we Freddy in een heel bijzondere situatie leren kennen.

Blu-ray extra’s (+/- 60 minuten)
– Freddy Krueger Reborn
– Maniacal Movie Mode (PiP) – Maniacle Movie Mode
– Makeup Makes the Character
– The Hat, The Sweater, The Glove, The Victims
– Deleted Scenes, Hospital Opening, Alternate Ending

A Nightmare on Elmstreet 2010 is geen slechte film, maar helaas worden we toch gedwongen om hem te vergelijken met het origineel en daar kunnen regisseur Samuel Bayer en Freddy Jackie Earle Haley niet tegen op. Het is ook niet verwonderlijk dat Wes Craven deze remake afkeurde. De specials op de Blu-ray zijn leuk en geven in een indruk waarom zo gehandeld is, al voelt het als een excuus van de filmmakers.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie